Ook tenorsaxofonist Alexander Beets heeft door de coronacrisis te maken met een lege agenda. Hij zit echter niet bij de pakken neer, want het verplichte niets doen geeft hem voldoende tijd om het post-coronatijdperk voor te bereiden. JazzNu ging er met hem over in gesprek.

Alexander Beets: "Ik ben namens de Kunstenbond (NTB) drukker dan ooit, bezig om het post-corona-tijdperk voor te bereiden." Foto Wijnand Schouten
Alexander Beets: “Ik ben namens de Kunstenbond (NTB) drukker dan ooit, bezig om het post-corona-tijdperk voor te bereiden.” Foto Wijnand Schouten

Alexander Beets is een ondernemende tenorsaxofonist, die de podia beklimt in binnen- en buitenland met zijn eigen groep de Beets Brothers, Saskia Laroo, Koh Mr. Saxman en The Round Midnight Orchestra. Daarnaast is hij docent Music Management aan de Fontys Rockacademie in Tilburg en organiserend directeur van festival Amersfoort Jazz.  Beets is ook lid van de Raad van Rechthebbenden van Norma, bestuursvoorzitter van de NTB vakgroep muziek van de Kunsten, beoordelaar bij het Sena Muziek Productiefonds en het Fonds Podiumkunsten.

“De quarantaine op zich kost me geen moeite”, laat hij weten vanuit zijn kantoor in Leusden. “Al mijn lessen worden nu gewoon online gegeven en ook tentamens en overleggen gaan gewoon door. Ik ben namens de Kunstenbond (NTB) drukker dan ooit, bezig om het post-corona-tijdperk voor te bereiden. Zorgen dat er überhaupt nog concerten en podia zijn en dat musici netjes betaald worden. Een noodfonds in samenspraak met Buma, Sena en Norma, een extra tranche bij het Sena Muziek Productiefonds en een coulance regeling voor gehonoreerde Norma Fonds aanvragen. Alles voor ‘the greater good’…”

LEGE AGENDA

Maar als saxofonist zit Alexander Beets net als iedereen met een lege agenda. “Het laatste wat ik gedaan heb waren de concerten in India en Thailand en in Nederland A Tribute to Houston Person met Rolf Delfos in onze Observant-concertreeks. Dat was 11 maart. Daarna werd het heel stil. Alle concerten daarna zijn afgezegd, waaronder de theatertour met nog tien concerten van het Round Midnight Orchestra. In totaal zijn minimaal optredens uit de agenda verdwenen. Nu wordt geprobeerd de gecancelde concerten op een ander moment in te plannen, maar veelal staat de programmering van theaters voor het volgende seizoen al vast, dus zijn de mogelijkheden voor de programmeurs beperkt. Dit gaat vrijwel zeker ten koste van het kwetsbare aanbod, dat wil zeggen: jazz en improvisatie en daar moeten we voor waken.”

Alexander Beets zag zich als directeur van Amersfoort Jazz genoodzaakt het festival in mei af te blazen. Foto Nico Brons
Alexander Beets zag zich als directeur van Amersfoort Jazz genoodzaakt het festival in mei af te blazen. Foto Nico Brons

De coronacrisis treft ook het jaarlijkse festival Amersfoort Jazz, dat plaats zou hebben van 14 t/m 17 mei, met tachtig concerten over vier dagen verspreid op buiten- en binnenpodia, voor naar schatting 80.000 bezoekers. De directie zag zich op 17 maart genoodzaakt door de maatregelen aangaande het coronavirus, het festival tot nader order uit te stellen. Directeur Beets benadrukt dat het om uitstel gaat, niet om afstel.

“Kijk, het is heel simpel: we willen ‘coûte que coûte’ een jazzfestival in 2020 verwezenlijken, al was het maar om de gecontracteerde Nederlandse artiesten hun concert te kunnen laten doen, hun publiek te bereiken en hun broodnodige gages te verdienen. We voelen deze verplichting ook naar onze subsidiënten, anders krijgen we geen ondersteuning en zijn we failliet. De uitdaging is dus het festival later in het najaar alsnog te laten plaatsvinden.”

STEVIGE AANPASSINGEN

“We zijn daarover in nauw overleg met de betrokkenen en de stakeholders, waaronder natuurlijk de gemeente Amersfoort. Het streven is zoveel mogelijk de huidige opzet en programmering van het festival te handhaven, maar vermoedelijk zullen er stevige aanpassingen moeten worden gedaan in verband met het jaargetijde, de agenda’s van de artiesten en de podia, het internationale reisverkeer enzovoort. Welke aanpassingen dat zijn valt nu nog niet te zeggen, maar we sluiten zelfs niet uit dat we een eenmalige indoor-editie inlassen. Dat zal – zelfs met de 1.5 meter social-distanceregel – toch te doen zijn.”

STORM BAKKER

 

Previous

Pharoah Sanders

Next

Quincy Jones

3 comments

  1. Goed artikel over deze festivaldirecteur en educator. Naast getalenteerd muzikant in mijn optiek ook een belangrijke vooruitstrevende denker met enorm hart voor de culturele sector.

  2. Top Alexander, fijn dat je altijd vooruit blijft kijken, juist in deze tijd waarin vooruit kijken echt even ingewikkeld is. Ik bewonder je tomeloze energie en inzet en de manier waarop je altijd nadenkt over jazz in een groter geheel en de initiatieven die je mogelijk maakt voor je collega’s en voor Nederlandse jazz in binnen- en buitenland.

  3. Alexander, alle vertrouwen in je, je speelt geen jazz, maar bent jazz! Goed om te kijken en te onderzoeken wat er nog wel kan in deze bizarre periode. Veel succes daarbij en tot jazz.
    Vriendelijke groet, Peter Westerling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook