James Oesi. Foto Stamati Xanthoulis

De veelzijdigheid van de contrabas eens en voor altijd in de schijnwerpers plaatsen. Dat is de achterliggende gedachte van de organisatoren van het Dutch Double Bass Festival, dat vandaag in Den Haag begint en duurt tot en met zondag 21 mei. De contrabas is in hun ogen een onderschat instrument, terwijl het dit helemaal niet mag zijn. “De contrabas is een dienend instrument. Maar het kan ook anders”, zegt initiatiefnemer en artistiek leider James Oesi.

En dus krijgt de contrabas drie dagen lang de kans zijn bestaansrecht te bewijzen. James Oesi (28) doet in dit verband een krasse uitspraak: “Ik wil dat mensen nieuwe muziek ontdekken en dat kan via geen enkel instrument zo goed als de contrabas.” Ruim tien nationale en internationale optredens vormen het programma van het eerste Dutch Double Bass Festival, waarvan James Oesi zegt dat dit het eerste evenement is voor contrabas ter wereld. Klassieke muziek, jazz en cross-over zijn de pijlers waarop het festival rust. Het eigenlijke programma ontrolt zich zaterdag en zondag, deze vrijdag is ingeruimd voor een educatief deel met masterclasses van Gary Karr en Adam Ben Ezra.

POPULARITEIT

De contrabas wint langzaam – zeer langzaam – aan populariteit. Om bij de jazz te blijven: de namen van Ron Carter, Ray Brown, Charles Mingus en Percy Heath hebben de contrabas niet alleen vast geworteld in kleine en grote ensembles, het zijn ook deze musici die de contrabas een nieuwe functie hebben mee gegeven: die van solo-instrument. En dat de contrabas de laatste jaren een forse stap vooruit heeft gezet is niet geheel toevallig als je het hebt over vrouwelijke vertolkers als Esperanza Spalding en Ellen Andrea Wang. Die groeiende belangstelling zou wel eens te maken kunnen hebben met de vorm van het muziekinstrument dat als enige het postuur van het menselijk lichaam zo nauw benadert. De populariteit is ook toegenomen door de nieuwe media. Een musicus als Adam Ben Ezra heeft YouTube veroverd met uitvoeringen op contrabas van bekende stukken en in mindere mate met eigen composities.

Adam Ben Ezra. Foto Gozo Mansur

Adam Ben Ezra treedt dit weekeinde aan tijdens het Dutch Double Festival, naast grote namen als John Patitucci, Gary Karr, Edicson Ruiz en Cody Takacs. Patitucci maakte vooral naam als begeleider van Herbie Hancock, Chick Corea en Wayne Shorter. In Den Haag geeft hij een exclusief soloconcert. Karr, Ruiz en Takacs komen uit een andere hoek: die van de klassieke muziek. De organisatie van Dutch Double Bass Festival omschrijft Gary Karr als een legende. De Amerikaan startte een solocarrière in 1962 toen hij soleerde bij het New York Philharmonic Orchestra onder directie van Leonard Bernstein. Sindsdien werkte hij gestaag aan een imposante internationale carrière. Karr komt voor het basfestival exclusief en na lange tijd weer naar Nederland, waar hij samenspeelt met het Matangi Quartet.

Edicson Ruiz komt uit Venezuela. Hij is de jongste contrabassist ooit bij het Berlin Philharmonic Orchestra, dat nog altijd zijn werkgever is. In Den Haag betreedt Ruiz bekend terrein, want hij gaat spelen met de bassectie van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Cody Takacs introduceert nieuwe werken, terwijl festivalorganisator James Oesi de geschiedenis van de oude muziek induikt. Ditmaal in de partituren van Johann Sebastian Bach, waarvan hij er enkele vertolkt op contrabas. “Als je bijvoorbeeld de Cellosuites goed speelt, zijn ze misschien wel mooier dan op cello”, zegt hij hierover.

Wilbert de Joode. Foto Gemma van der Heyden

CONCERTGEBOUWORKEST

Dominic Seldis is aanvoerder van de bassectie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Hij komt naar Den Haag om voor het eerst zijn versie van West Side Story op te voeren. Quirijn van Regteren Altena is de contrabassist van Asko | Schönberg. Hij verschijnt met zijn Hybrid bass: een mix tussen een basgitaar en een contrabas. Dat instrument zal zeker in de smaak vallen bij de contrabasbouwers Harry Jansen en Rogier Dieges, die gedurende de drie dagen van het Dutch Double Bass Festival een ‘atelier in residence’ beheren, waar elke vraag op het gebied van bassen wordt beantwoord en volop instrumenten zijn te zien.

En dan zijn er nog de Nederlandse coryfeeën Wilbert de Joode en Ernst Glerum. De eerste is de jongste winnaar van de Boy Edgarprijs en verzorgt twee concerten, Glerum maakte vooral naam als lid van de Instant Composers Pool. Hij komt naar Den Haag met zijn eigen trio Glerum Ombinus met slagwerker Jamie Peet en toetsenist Timothy Banchet.

James Oesi komt uit Zuid-Afrika en verblijft sinds 2009 in Nederland. Hij is initiatiefnemer en artistiek leider van het Dutch Double Jazz Festival. Oesi ziet de contrabas vooral óók als solo-instrument en dat draagt hij in de dagelijkse praktijk met regelmaat uit. Hij speelt zowel klassieke- als eigentijdse gecomponeerde muziek. In mei 2012 studeerde James Oesi met een 10 met aantekening af op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Dit eindexamen werd later bekroond met de Fock Medaille voor beste solo-examen van dat jaar. Oesi is de enige contrabassist ooit die een masters solo contrabas studeert in Den Haag.

Ernst Glerum. Foto Gemma van der Heyden

MOTIVERING

James Oesi tenslotte over zijn motivering om een uniek festival als dit Dutch Double Bass te organiseren: “Zonder dat veel mensen het weten is de contrabas eigenlijk een enorm veelzijdig instrument. Van een belangrijk orkestinstrument tot een solo-instrument in kamermuziek, de bas is onmisbaar in een jazztrio of -kwartet en het instrument is stijloverstijgend. Je komt het tegen van klassiek tot jazz, van blue grass tot pop. Alleen al in Nederland hebben we tientallen bassisten die meespelen op wereldniveau. Daarom is het tijd de wereld te laten zien wat voor geweldig instrument de contrabas is. En dat het ook een instrument is waar iedere muziekliefhebber zich aangesproken door kan voelen.”

RINUS VAN DER HEIJDEN

Het Dutch Double Bass Festival vindt plaats in De Electriciteitsfabriek, De Constant Rebecqueplein 20 in Den Haag. Meer informatie is te vinden op de website van het festival. Zie hieronder.

www.dbbf.nl

 

Previous

Ochsen laat met ‘Bungee’ zelfverzekerde indruk na

Next

Estafest is assemblage van schone muzikale kunsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook