Jef Neve verzorgde met Spirit Control het tweede deel van een dubbelprogramma.

Wie op een vrijdagavond op ontdekkingsreis ging naar de Belgische grensstreek, kon in Bilzen terecht komen. Waar hij of zij werd getrakteerd op de inmiddels traditionele Bilzen Jazz Night met een bijzonder dubbelprogramma. De van oorsprong Zuid Afrikaanse zangeres en ‘grande dame’ van de Belgische jazz, Tutu Puoane was er het ene deel van, het project Spirit Control van de Belgische componist en arrangeur Jef Neve het andere.

De grote zaal van CC de Kimpel was omgetoverd tot een sfeervolle, gemoedelijke jazzclub met tafeltjes, theelichten en los opgestelde stoelen. Een proeverij van Belgische speciale bieren en lekker eten gaven een culinaire tint aan het geheel. De bar bleef gedurende alle concerten open en de drankjes konden gewoon mee in de zaal. Desondanks was er een warme, toegewijde en zeer geconcentreerde sfeer in de zaal. Het publiek was werkelijk gekomen om te luisteren en nam elke noot gretig tot zich.

Tutu Puoane mag zonder overdrijving de grande dame van de Belgische jazz worden genoemd.

TUTU PUOANE QUARTET

Tutu Puoane beet het spits af met een ontspannen programma binnen haar geheel eigen signatuur, ondersteund door een respectvol naar elkaar luisterend en akoestisch trio in de traditionele zin van het woord. Ewout Pierreux maakte op de piano veel indruk met ingehouden virtuositeit en een sturende rol als begeleider. Hij zette de jonge contrabassist Jef Manderveld en drummer Jesse Dockx naar zijn hand en trok hen mee naar een homogeen groepsgeluid.

Ewoud Pierreux uit het kwartet van Tutu Puoane.

Stukken van Joni Mitchell en Abbey Lincoln werden in zeer persoonlijke versies uitgevoerd, voorzien van mooie vocale en instrumentale improvisaties. In de zanglijnen kwamen ook Afrikaans klinkende motieven voorbij, die het geheel een multiculturele, open, persoonlijke tint gaven.

Er was sprake van een stijlvol persoonlijk concert van een voortrekster van de Belgische jazz, die met haar eigen idioom een warm en gevoelvol oeuvre wist neer te zetten. Opvallend daarbij was de rol van de jonge musici in de ritmesectie, die rustig begonnen en gedurende het concert steeds uitbundiger groeiden in hun rol.

Jesse Dockx behoort tot de jongste generatie slagwerkers.

JEF NEVE

Jef Neve nam na de pauze de zaal over met zijn groots opgezette project Spirit Control. De pianist heeft internationaal grote naam gemaakt als een musicus die zich aan genregrenzen niets gelegen laat liggen en die met gemak klassiek, pop, jazz en rap bij elkaar weet te brengen in projecten, ergens tussen verstilling en uitbundige monumentale energie.

Jef Manderveld droeg mede bij aan een homogeen groepsgeluid.

Een bezetting met strijkers, een virtuoze drummer met elektronische effecten, contrabas en drums konden een breed palet van klankkleuren en emoties naadloos neerzetten. Jef Neve had een emotionele achtbaan voor het publiek geprepareerd, die iedereen meesleurde in een onontkoombare gevoelvolle draaikolk. Filmische strijkersarrangementen werden afgewisseld met kolkende improvisaties, hoekige accenten; wilde vrije gedeeltes kwamen langs afgewisseld met serene sferen. Samengesteld door een muzikale omnivoor die intens wil leven. Een bepaald stuk ging namelijk over kitesurfen, een nieuwe uitdaging in het leven van de 40-jarige Neve, die hiermee afscheid wil nemen van een ongezonde levensstijl, om een nieuwe gezonde uitdaging aan te gaan.

De totaalklank werd volop benut in maximale variatie, ondersteund door een spaarzaam ingezette lichtshow. Voor Neve als knallende solist werd volop ruimte gemaakt, net als voor zijn uitzonderlijke drummer en goed ingespeelde strijkers.

Pieter Jansen van het strijkkwartet dat Jef Neve in stelling bracht.

BOODSCHAP

Neve had een forse politiek-maatschappelijke boodschap te verkondigen. Hij had een stuk gecomponeerd, speciaal naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Brussel, die in een klap het land pijnlijk veranderden. Neve stond stil bij de pijn en verdeeldheid, maar vooral bij het feit dat er noodzaak is tot vrede en coöperatie, tot het overbruggen van tegenstellingen.

De rode draad van dit indrukwekkende optreden was de ongebreidelde creativiteit en onverzadigbare levenslust van een topmusicus in zijn beste jaren, die zijn eigen hoogstpersoonlijke levenswereld wil delen met zijn publiek. Een fenomeen van internationale allure. En een hoofdrolspeler voor internationale festivals met zijn eclectische cross-over tussen de genres, die uitzonderlijke emotionele en intellectuele diepgang heeft. Jazz van en voor fijnproevers, zoals je het iedereen zou toewensen.

MATHILDE LÖFFLER
Foto’s JEANSCHOUBS

Bilzen Jazz Night – Tutu Puoane Quartet en Jef Neve Spirit Control
CC De Kimpel, Bilzen, vrijdag 16 november‘18 

Tutu Puoane Quartet
Tutu Puoane – zang
Ewout Pierreux – piano
Jef Manderveld – contrabas
Jesse Dockx – drums

Jef Neve Spirit Control
Jef Neve – piano
Pieter Jansen – viool
Pauline Koning – viool
Steven De Roeck – altviool
Marlon Dek – cello
Lennart Hendels – contrabas
Jens Bouttery – drums

 

www.bilzenjazz.be

Previous

Pianist Bram de Looze toont zijn innerlijke kosmos

Next

Flat Earth Society gaat 120 kaarsjes uitblazen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook