Han Bennink trad tweemaal op tijdens Haarlem Jazz & More.

De zesde editie van Haarlem Jazz & More is ook dit jaar vooral More, uitgezonderd het programma in debat- en cultuurcentrum de Pletterij. Op twee van de vijf festivaldagen opent het 73 plaatsen tellende centrum de deuren om in vier sets de naam van het festival te redden.

Aan de programmering zal het niet liggen. Het openingsconcert wordt verzorgd door slagwerker Han Bennink en pianist en componist Guus Janssen. De kleine zaal is overvol en dat is vrijwel meteen te voelen. De temperatuur loopt gestaag op tot onaangenaam hoog, maar dat deert het duo niet. Het worstelt zich zwetend als otters door een aanzienlijke rij composities. Het publiek, onder wie Cherry Duyns – onder andere de auteur van het libretto van Janssens opera Koeien / opera misha – wordt getrakteerd op een ongeëvenaarde mix van swingend klassiek en klassieke swing. En uiteraard krijgt Bennink alle ruimte om zich uit te leven op een geleend drumstel. Janssen waagt zich vooral aan twintigste eeuwse klassieke- en jazzcomposities, maar geeft ook een aangrijpende uitvoering van zijn door de dichter Louis Th Lehmann geïnspireerde compositie Clavecin Haitien. De echo van Benninks cymbalen blijft nog een tijdje hangen als de zaal langzaam leegstroomt.

The Nordanians

NORDANIANS

De tweede set wordt verzorgd door The Nordanians, met Boy Edgarprijswinnaar Oene van Geel (viool), Mark Tuinsta (gitaar) en tablaspeler Niti Ranjan Biswas. Het trio heeft onlangs de tweede cd, Dr Mysore, uitgebracht. Als The Nordanians het podium betreden is de temperatuur iets gedaald. Inmiddels zijn er enkele ventilatoren bijgeplaatst. Vanwege de hoge temperatuur en dito luchtvochtigheid zijn de percussie-instrumenten van Biswas zeer slecht te stemmen. Kort voor het begin van het optreden lukt het hem eindelijk om het juiste geluid uit zijn instrument te krijgen. Met talrijke effectpedalen brengen Tuinstra en Van Geel een cocktail van traditionele raga’s, psychedelica en funk, zonder zich te verliezen in eindeloze solo’s. De show wordt gestolen door de tablaspeler die op gezette tijden met zijn snelle en rake bediening van zijn slagwerk, zijn triogenoten tot stilte maant.

Een dag later staat Bennink wederom op het podium, deze keer met altsaxofonist en (bas)klarinettist Joris Roelofs. De samenwerking tussen Bennink en Roelofs is ontstaan in 2016. “Van het Klarinetfestival 2016 kreeg ik een carte blanche”, legt Joris Roelofs uit. “Ik heb Han gevraagd om met mij in duo te spelen. Dat beviel zo goed dat we dit inmiddels vaker doen. We spelen met melodie, ritme, dynamiek en textuur en maken combinaties en afwisselingen tussen subtiel en grof, aangenaam en onaangenaam. Van te voren hebben we het nooit over wat we gaan doen; alles ontstaat pas op het podium. We zijn ook van plan een cd uit te brengen, maar hoe en wanneer weten we nog niet.”

Reinier Baas was invaller bij het Podium Trio.

DRUMSOLO

Het optreden begint met een drumsolo van Han Bennink, die voor de gelegenheid in een De Pletterij-t-shirt het podium opkomt. Er komt divers werk voorbij – onder meer Hypochristmastreefuz (rotzooi onder de kerstboom) – van Misha Mengelberg, Thelonious Monk en eigen composities. Bennink geniet van het melodieuze spel van Roelofs en uit dat met gebrom en lofuitingen tijdens en tussen de stukken door.

Het minifestival wordt afgesloten met een optreden van trombonist Wolter Wierbos, altsaxofonist Paul van Kemenade en gitarist Reinier Baas. Wierbos en Van Kemenade spelen al meer dan dertig jaar samen. Nu staan zij voor het eerst op het podium met de kersverse Jazz- Edisonwinnaar Baas. Van Kemenade: “De samenwerking met Reinier is tot stand gekomen omdat het Podium Trio is gevraagd. Onze vaste gitarist Jan Kuiper kon helaas niet aanwezig zijn. Daarom heb ik Wolter voorgesteld om iets met Reinier Baas te gaan doen en zowel Wolter als Reinier waren meteen enthousiast. Het is dus spannend en onvoorspelbaar wat het worden gaat. Een uitdaging!”

Van de gebrekkige voorbereidingstijd is tijdens het optreden weinig te merken. Als na het eerste nummer, de Baascompositie Giant Everywhere het ijs is gebroken volgt een toespraak van Wierbos, die al vrij snel door Van Kemenade wordt afgekapt. Er moet gespeeld worden! En dat gebeurt vervolgens onafgebroken. De kenmerkende losse akkoorden en vlugge solopartijen van Baas smelten prachtig samen met de onheilspellende lijnen van Van Kemenade en het afwisselend piepende, brommende en fluitende spel van Wierbos. Na afloop melden zowel Wierbos als Van Kemenade dat de samenwerking met Reinier Baas zeker niet eenmalig zal blijven.

Joris Roelofs speelde met zijn basklarinet samen met Han Bennink.

FESTIVAL IN FESTIVAL

Aan het einde van de avond draait dj Joost Verhagen een mix van funk, (free)jazz en soul. Er mag gedanst worden, maar de dansvloer blijft redelijk leeg tussen de vertrekkende muzikanten en de opruimende vrijwilligers. De vier concerten in de Pletterij vormen een festival in een festival, maar de ruimte is te beperkt. De organisatie van Haarlem Jazz & More zou er goed aan doen in de volgende editie de jazz een groter podium te bieden.

ROBIN ARENDS
foto’s HARRY VAN KESTEREN

Haarlem Jazz & More
De Pletterij Haarlem, 17 en 18 augustus

Han Bennink – slagwerk
Guus Janssen – piano

The Nordanians
Oene van Geel – viool
Mark Tuinstra – gitaar
Niti Ranjan Biswas – tabla

Han Bennink – slagwerk
Joris Roelofs – klarinetten

Podium Trio
Paul van Kemenade – altsaxofoon
Wolter Wierbos – trombone
Reinier Baas – gitaar

www.haarlemjazzandmore.nl

 

Previous

Edwin Berg maakt de grote Johann S. Bach tot zijn vriend

Next

Henk de Ligt c.s. tekenen voor diversiteit en gelaagdheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook