In het hart van Oslo zetelt Victoria Nasjonal Jazzscene, hét jazzpodium van de Noorse metropool. Hier vierde tenorsaxofonist en geithoornist Karl Seglem deze avond zijn dertigjarig jubileum met een gevarieerd en avontuurlijk concert. Hieronder een weergave van al zijn facetten. 

Poëtische minimalistische melodieën, opbouwende spanning en mystieke klanklandschappen uit de cd Portugalsong (2014) galmen door de donkere en intieme theaterclub Victoria. Het publiek luistert geconcentreerd vanaf tafeltjes en verder in de zaal in pluche theaterstoelen. Dit is het handelsmerk van Karl Seglem. Hij creëert enerzijds een romantische en impressionistische sfeer, terwijl hij anderzijds een diep oergevoel toont met zijn bijzondere geithoorns.

Karl Seglem en
Karl Seglem en de jonge gitarist Gisle Torvik, die zomaar langs hem opdook.

ARTISTIEKE TOP

De Noor Seglem behoort in eigen land tot de artistieke top, terwijl hij in Nederland totaal onbekend is. in 2010 ontving hij de hoogste Noorse jazzonderscheiding, de Buddy-award, hij schrijft regelmatig composities in opdracht en is te zien op uiteenlopende (grote) festivals en podia. En dat doet hij al lange tijd, want Seglem viert deze avond zijn dertigjarig jubileum, waarbij zijn hoge productiviteit en diversiteit opvalt. Hij bracht 33 (!) albums onder zijn eigen naam uit de afgelopen jaren, in uiteenlopende bezettingen en stijlen. Zijn laatste geesteskind verscheen in oktober en is getiteld JazzBukkBox. De uitgave bestaat uit drie cd’s: een livealbum met zijn akoestische kwartet, opgenomen in Duitsland, Worldjazz met een groot ritmisch ensemble en Lærad (De drie), waarbij hij op drie verschillende geithoorns speelt (trompethoorn, tonghoorn en antilopehoorn).

Terug naar het concert, waar de muzikant met een eigenzinnige gelegenheidsbezetting speelt: een achtmansformatie met twee toetsenisten (Andreas Ulvo en Lars Jakob Rudjord), drums (Jonas Sjøvaag) en percussie (Kåre Opheim), Sigurd Hole (contrabas) en twee violisten (Sigrid Moldestad en Håkon Høgemo) die de traditionele Noorse dubbelsnarige hardingviool bespelen. Met deze bezetting kan Seglem alle kanten op en schakelt hij even gemakkelijk van ingetogen fraaie ballades naar wereldlijke klanken, waarbij de strijkers en de pulserende groove een belangrijke rol spelen, tot vrije improvisatie en donkere, mystieke sferen met zijn geithoorn.

De band is dynamisch sterk, in bijna elk nummer wordt toegewerkt naar een uitbundige climax. Hierbij geeft de saxofonist zijn musici veel ruimte, waardoor het nergens saai of voorspelbaar wordt. Alleen de intermezzo’s van de traditionele strijkers sluiten niet altijd even mooi aan bij de andere, meer avontuurlijke stukken.

Foto Angelique van Os
De violisten Sigrid Molestad, Håkon Høgemo, percussionist Kare Opheim, basgitarist Sigurd Hole en tenorsaxofonist Karl Seglem.

FILMACHTIG

Naast zijn prachtige sound zit de kracht van Seglem vooral in zijn filmachtige spel en composities. Hij neemt je mee op reis door een oeroud landschap, waarbij de natuur tot leven komt met dromerige, minimalistische klanken, alsook door een rauw en hypnotiserend randje vanwege de stuwende groove en het plukken en strijken van de contrabas. Vooral dankzij geluidseffecten op zijn antiloop- en geithoorn en de weidse zanglijnen van Sigrid Moldestad, is een mix te horen van Afrikaanse, Arabische en folkachtige wortels.

Hoogtepunten zijn vooral de stukken Som spor tema (met een totaal onverwachte strakke stop), Monsterjazz Lull en Ljom. Er is verder een fraai samenspel met gast Christoph Stiefel, die stilletjes achter de vleugel aanschuift. Seglem bracht samen met de Zwitserse pianist het album Waves (2015) uit bij Challenge Records. In het stuk Monsterjazz Lull schittert Stiefel: hij plukt en strijkt aan de snaren van de vleugel, gevolgd door een sterk ritmische solo, pittig aangevuld door de ritmesectie.

De nummers lopen vloeiend in elkaar over, dusdanig dat protegé Gisle Torvik opeens op het podium staat. De jonge gitarist is een van de vele jonge talenten die op zijn label NorCD te horen is (zie toelichting hieronder). Torvik speelt een meeslepende solo, aangevuld door de dromerige klanken van Stiefel. De ingetogen Seglem geniet zichtbaar; hij gaat volledig op in de muziek.

MINIMALISTISCH

Het concert vormt een mooie weergave van Seglem’s brede carrière en waar hij nu staat. Minimalistisch, zangerige toon, lyrische melodieën, soms met een rauw randje, soms romantisch, lieflijk bijna. Altijd terugkerend naar de ‘suspense’. Hoog tijd dat Nederland live kennis maakt met deze sympathieke alleskunner.

tekst en beeld ANGELIQUE VAN OS

Karl Seglem Group
Viktoria Nasjonal Jazzscene Oslo, 20 november 2015

Karl Seglem – tenorsaxofoon, geithoorn
Sigrid Moldestad – Noorse hardingviool
Håkon Høgemo – Noorse hardingviool
Andreas Ulvo – toetsen
Lars Jakob Rudjord – toetsen
Sigurd Hole – basgitaar
Jonas Sjøvaag – slagwerk
Kåre Opheim – percussie

www.karlseglem.no

Karl Seglem.
Karl Seglem.

KARL SEGLEM EN ZIJN GEITEN JAZZ EN BUSTER 

Naast de ruim 33 (!) albums die Karl Seglem produceerde, runt hij ook sinds 1991 zijn eigen label NorCD. Hij begon het label als kleine onafhankelijke, nadat niemand geïnteresseerd leek in zijn muziek. “Ik dacht fuck them! ik ga het zelf doen.” In 24 jaar is NorCD uitgegroeid tot een van de grootste vertegenwoordigers van Noorse jazz. Tussen 1991-2001 bracht Seglem 39 platen uit. Nu zit hij rond de 130! Deze groei heeft volgens de musicus te maken met de uitbreiding van conservatoria en de hoge kwaliteit van jonge generaties. Daarnaast is de steun van de overheid van groot belang.

Een aantal interessante voorbeelden van jonge talenten zijn debutant Vegard Holum (trompet), Gisle Torvik (gitaar), Andrea kvintett (drie saxen, zang en contrabas) en het duo Duplex, Christian Meaas svendse (contrabas) en Harald Lassen (tenorsaxofoon). “De groepen hebben allen een persoonlijke signatuur. Ze onderscheiden zich door eigenzinnig geluid en samenspel, wat voor mijn label altijd op de eerste plek komt. Alles wat ik uitbreng op NorCD, volgt vanuit passie. ik heb nog nooit concessies gedaan met muziek”, aldus Karl Seglem. 

hoorns
De trompethoorn, tonghoorn en antilopehoorn, volwaardige instrumenten waarop Karl Seglem ook speelt.

De JazzBukkBox is Seglem’s eigen, nieuwste uitgave. Hierop vormt de geithoorn de rode draad. Via crowdfunding realiseerde hij niet alleen de productie van de box, doel is om meer geithoorns te (laten) maken. Met het ingezamelde geld heeft hij genoeg middelen om de geiten Jazz en Buster vijf jaar goed te laten verzorgen en daarna hun hoorns te vereeuwigen als instrumenten. Seglem: “Het doel is om Jazz en Buster vijf jaar lang liefdevol te verzorgen, waarbij hun hoorns voldoende tijd krijgen om te groeien, zodat we er nieuwe instrumenten van kunnen maken. Vreemd? Nou, ik denk dat meer mensen dit instrument willen bespelen en daarvoor hebben we de hoorns nodig. Overigens leven deze geiten veel langer dan gebruikelijk in Noorwegen. De tonghoorn is de enige soort die uit Noorwegen stamt en ouder is dan de klarinet.” 

Wie kennis wil maken met dit instrument of meer verdieping zoekt, moet vooral luisteren naar Lærad (de drie, JazzBukkBox), waar avant-garde en vrij geïmproviseerde muziek centraal staan.

 

 

Previous

Cory Henry creëert nieuwe genres in zijn muziek

Next

FELICITY PROVAN (RONDETIJD 08:42;36)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook