Mark Guiliana is ondertussen een onmiskenbare naam binnen de hedendaagse muziekscene. Zowel bekend bij liefhebbers van jazz als nieuwe beats, bij luisteraars van David Bowie als bij die van Brad Mehdlau. Juist door deze overschrijding van genres en het kundig combineren van het beste wat ieder te bieden heeft, werd dit optreden een bijzondere ervaring.

Chris Morissey

Gedurende zijn indrukwekkende carrière heeft Mark Guiliana samengewerkt met zeer diverse artiesten. Velen van hen met een gezamenlijk passie: het exploreren van de combinatie elektronische muziek en (jazz)improvisatie. Zoals Guiliani het zelf verwoordt is Beat Music geen band, maar een gemeenschap. Het concept is dan ook opgezet als samenwerkend collectief, waar het komen en gaan van leden met hun eigen stijl, invloeden en vaardigheden juist een toegevoegde waarde geeft aan het geheel. Dit biedt hen ook de gelegenheid om op verschillende momenten en plekken op te treden met verschillende bezettingen.

In 2014 bracht Mark Guiliana het eerste Beat Music-album uit, toen al met een geweldige lijst medemuzikanten. Begin dit jaar bouwde hij het concept verder uit met het nieuwe album Beat Music! Beat Music! Beat Music!, met medewerking van onder andere bassisten Chris Morrissey en Jonathan Maron, toetsenisten Jason Lindner en BIGYUKI, elektronische muzikanten Troy Zeigler en Steve Wall en zangers en spoken-wordsartiesten Cole Whittle, Jeff Taylor en Gretchen Parlato.

Mark Guiliana, leider van Beat Music.

ONDERGEDOMPELD

Waar meerdere stukken van het album al een tijdje online beschikbaar zijn, werd het deze avond duidelijk dat het iedereen, publiek en muzikanten, gaat om de live ervaring. Het is niet moeilijk om in te zien dat elk optreden waarschijnlijk heel anders is. En dat de wederzijdse interacties tussen wat er op podium en in de zaal gebeurt, cruciaal is voor de creativiteit van de avond.

De opzet van het concert, met donkere sfeer en spaarzame lichtshow, pulserende ritmische partijen en amper onderbrekingen tussen de nummers (en zeker geen praatjes), zorgde voor een intense immersie in de muziek. Elk nummer werd de tijd en de ruimte gegeven om langzaam op te bouwen, een idee te laten ontstaan, te bloeien en af te ronden; volledige plaats voor de genese van de muziek in het hier en nu.

Beat Music in actie: Samuel Crowe, Mark Guiliana, Mark Morrissey en Nicholas Semrad.

Prachtige solo’s van beide toetsenisten, door het hele concert in goed evenwicht, maar ook de grenzen zoekend in klanklandschappen en geluiden werden ingebracht. En zoals we gewend zijn, maar daardoor niet minder sterk en indrukwekkend, een bijzondere strakke samenwerking van bas en drums. Guiliana bewees weer van alle markten thuis te zijn, door soms juist heel spaarzaam te zijn en geen angst te hebben voor minimalistisch spel. En soms juist door verrassende verandering van ritme en tempo en heel scherpe breaks, in te zetten tot groot genoegen van aanwezigen.

Samuel Crowe

JAREN TACHTIG

Meer dan eens tijdens het concert kwamen herinneringen aan de beste elektronische muziek van de jaren tachtig voorbij. Nummers al Bloom of Home bijvoorbeeld riepen herinneringen op naar de in 1984 door Giorgio Moroder uitgebrachte soundtrack van Fritz Langs film Metropolis. Maar Guiliana was ook niet bang om onvervalste reggae in te zetten, zoals bij Human, al zou Beat Music Beat Music niet zijn als het stuk dan niet een compleet andere wending kreeg. Veelvuldig gebruik van samples, stemmen en opgestapelde effecten brachten diepte en soms een bijna filmische dimensie aan de nummers.

Beat Music blinkt uit door samen creëren: Mark Guiliana, Chris Morrissey en Nicholas Semrad.

De presentatie was ingetogen, de muziek sprak voor zich, het vakmanschap van de muzikanten stond volledig ten dienste van het samen creëren. Diverse jazzdeskundigen en de ‘Jazz Politie’ zouden aan deze avond de naam jazzmuziek niet willen verbinden. Wellicht zijn daarom optredens van Beat Music ook veelal niet in zogenaamde jazzzalen  geprogrammeerd. Maar liefhebbers van hoogwaardig geïmproviseerde muziekbelevingen wisten wel beter en zijn voor hun aanwezigheid bij Tolhuistuin op een woensdagavond meer dan beloond.

Tekst en foto’s SOPHIE CONIN

Mark Guiliana’s Beat Music
Amsterdam, Paradiso Noord – Tolhuistuin, 1 mei 2019

Mark Guiliana – slagwerk
Chris Morrissey – contrabas en basgitaar
Samuel Crowe– toetsen en elektronica
Nicholas Semrad – toetsen

www.markguiliana.com

Previous

Durk Hijma (rondetijd 5.27,62)

Next

Pierre Courbois zie je niet achter de geraniums

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook