Het (tijdelijke) Jazz Museum Rotterdam moet op 6 juni zijn deuren nog openen, maar het verkeert nu al in financiële moeilijkheden. Het museum had gerekend op geldelijke steun van de Dienst Kunst en Cultuur van de gemeente Rotterdam, maar die maakte onlangs bekend dat er niet op subsidie hoeft te worden gerekend.

Het Jazz Museum Rotterdam doet nu een beroep op bedrijven en particulieren om geld te storten. Ook al is er steun van Rotterdam Festivals en wat kleinere fondsen, het museum vraagt steunbedragen van 100 euro om van 6 juni tot en met 19 juli de deuren voor het publiek te kunnen openen. De Amerikaanse ambassade in Den Haag en het Goethe Instituut hebben wel geld geïnvesteerd in Jazz Museum Rotterdam.

Het museum wordt ondergebracht in de Fenixloods op Katendrecht in Rotterdam (Rijnhaven). Initiatiefnemer Wim van Zon zei eerder dit een ‘waanzinnige plek’ te vinden, omdat het schiereiland de Kaap in de oorlog de enige plek was in Rotterdam waar de door de Duitse bezetters verboden jazz, toch werd gespeeld.

De exposities tijdens de openstellingsperiode in het museum worden omlijst met concerten en lezingen en er komt een filmzaal waar speelfilms, documentaires en clips over jazzmusici worden vertoond. Unieke foto’s van Michael Weintrob en onbekende foto’s van Susanne Schapowalow zijn voor het eerst in Nederland te zien. Foto’s op groot formaat van de bekende jazzfotograaf Francis Wolff uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, die vaak werden gebruikt voor hoezen van het legendarische jazzlabel Blue Note, worden eveneens getoond.

Belangstellenden kunnen het museum steunen door geld over te maken op IBAN NL53INGB0006709623 t.n.v. Stichting Jazz Museum Rotterdam. Zij worden dan Vriend en krijgen daarbij behorende voordelen. De openingstijden zijn van 10-17.30 uur, de toegang bedraagt 8.50 euro.

Previous

Componeren tussen niets en improviseren

Next

Jazz volgens de Randstad

Lees ook