Nina Simone. Foto Susanne Schapowalow
Nina Simone. Foto Susanne Schapowalow

Hoe maak je je publiek warm voor de kunstschatten die je eigenhandig aan de muur hebt gehangen? Curator van het Jazz Museum Rotterdam, Wim van Zon, heeft het volledig begrepen en brengt zijn enthousiasme over de zeven deeltentoonstellingen krachtig over.

In de oude Fenixloodsen op Katendrecht is het tijdelijke museum tot 19 juli 2015 te bezoeken. Het North Sea Jazz Festival viert namelijk zijn tienjarig jubileum met Rotterdam als festivallocatie. Wim van Zon vond dat dit niet stilletjes voorbij kon gaan en initieerde een foto- en kunsttentoonstelling met onder meer foto’s van het festival in de stad Rotterdam en de North Sea Jazz posters voor 2015 die gemaakt zijn door studenten van de Willem de Kooning Academie.

Hoogtepunt van het museum is een overzicht van The Greatest Jazz Photo’s. We zien het beste werk van fotografen als William Gottlieb, Jim Marshall en Jimmy Katz met prachtige inkijkjes in de jazzwereld. Niet alleen van spelende musici, maar ook juist backstage wanneer zij zich ongezien wanen. Meest trots is Van Zon op het feit dat hij een reeks foto’s van Susanne Schapowalow tentoonstelt. “Ze heeft haar foto’s maar één keer eerder geëxposeerd, in Berlijn in 2011. In eerste instantie wilde zij en haar dochter niets van deze tentoonstelling weten. Maar het is me uiteindelijk toch gelukt!”

ZIJDEZACHTE HANDEN

En dat Van Zon gelijk heeft, want de foto’s zijn werkelijk betoverend. Ze moet een verpletterende indruk hebben gemaakt op de artiesten die ze vastlegde, want de blikken in de ogen van bijvoorbeeld Duke Ellington, Lester Young, Ella Fitzgerald en Billie Holiday zijn meer dan ontwapenend. Ook de composities die zij wist te creëren met haar boxcamera, waarmee ze vaak vanaf navelhoogte fotografeerde, maken veel indruk. De lichtval, het contrast en juist ook de sprekende leegte in haar foto’s wekken het idee dat zij met zijdezachte handen aan touwtjes heeft getrokken om het beeld exact naar haar wens te zetten.

Bevlogen is Van Zon ook over de schilder- en beeldende kunst die hij tentoon heeft gesteld. Er staat (en hangt) beeldend werk van drummer Han Bennink gemaakt met zijn oude brushes, drumsticks en drumvellen. En er zijn de indrukwekkende schilderijen van Javier Vazquez die met lichte, dikke druppels verf een waanzinnige diepte weet te creëren. Van Zon: “Kijk, dit werk van Vazquez zou ik zelf wel willen kopen. Hij was hier in Amsterdam op bezoek en bezocht het Van Gogh Museum. Daar zag hij het schilderij De Aardappeleters. Hij schilderde het na, prachtig, maar dan met jazzmusici op de eettafel in plaats van die pan met aardappelen. Een heel orkest! Fantastisch toch?”

Curator Wim van Zon. Foto Ferry Knijn
Curator Wim van Zon. Naast hem het beeld ‘Moore Music’, een eerbetoon aan de Engelse kunstenaar Henry Moore. Maker ervan is beeldend kunstenaar Rogier Ruys van Art Into Music. Foto Ferry Knijn

INSTRUMENTHEAD

In het Jazz Museum Rotterdam vinden we ook een fotostudio. Daar komt de Amerikaanse fotograaf Michael Weintrob van 7 t/m 15 juli foto’s maken voor zijn serie InstrumentHead NL. Hij maakte al een hele serie van Amerikaanse jazzmusici die ook in het museum te zien zijn, maar de Nederlanders mogen er nu ook aan geloven. De rest van de tijd is er ook volop activiteit in de fotostudio waar Nederlandse fotografen met allerlei verschillende opdrachten Nederlandse jazzmusici vastleggen op de gevoelige plaat.

De tentoonstelling is absoluut een aanrader, al is het maar om die waanzinnige foto’s van Schapowalow te bewonderen, want een echte foto is niet te vergelijken met een gedrukte of digitale variant. Dat maakt deze 93-jarige fotografe wel duidelijk. “Hopelijk gaan we in de toekomst nog meer van haar zien”, vertelt Van Zon. “In haar huis en opslag liggen meer dan 40.000 foto’s die nog nooit iemand heeft gezien. Daar valt nog een hoop te ontdekken!”

En op de tentoonstelling dus ook. Kijk even op de website voor het programma, want het museum heeft ook nog een café en podium waar met regelmaat activiteiten zijn. En klamp zeker Van Zon even aan als je hem tegen komt, want die liefde voor het tentoongestelde werk geeft toch wel een extraatje aan het bezoek.

Tijdens het North Sea Jazz festival is bij de tentoonstelling Music Inspired Art: Let Freedom Ring de serie InstrumentHead NL van Weintrob te zien.

                                                                                                         MAUD MENTINK

Jazz Museum Rotterdam
Veerlaan 9, Rotterdam
www.jazzmuseumrotterdam.com
Het Jazz Museum is geopend tot en met 19 juli. Op maandag 13 juli gesloten.
Openingstijden dagelijks van 10.00-17.30 uur.
Avondconcerten op 26 en 27 juni en 2 en 3 juli.

Miles Davis. Foto Susanne Schapowalow
Miles Davis. Foto Susanne Schapowalow

 

Duke Ellington. Foto Susanne Schapowalow
Duke Ellington. Foto Susanne Schapowalow

 

Les Spann. Foto Susanne Schapowalow
Les Spann. Foto Susanne Schapowalow

 

 

Previous

Erik Ritfeld brengt ode aan zijn oud-oom Kid Dynamite

Next

Spotify playlist Louk Boudesteijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook