Er zal zeker een aantal mensen zijn geweest dat deze dag naar TivoliVredenburg was getogen om slagwerklegende Louis Moholo-Moholo aan het werk te zien met de nieuwe groep African Connection van Paul van Kemenade. Maar zij werden teleurgesteld – evenals de concertgangers van de twee voorgaande dagen, respectievelijk in Tilburg en Edam. Louis Moholo-Moholo is ernstig ziek en moest afzeggen.

Drummer Kesivan Naidoo verving de zieke Louis Moholo-Moholo. Op de achtergrond Wiro Mahieu.
Drummer Kesivan Naidoo verving de zieke Louis Moholo-Moholo. Op de achtergrond Wiro Mahieu.

Derhalve betrad een kwartet van Paul van Kemenade, met twee Afrikaanse musici plus de invaller voor Moholo-Moholo de Nederlandse podia. De ziekte van de 79-jarige slagwerker kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Zijn concert op 5 september in het Bimhuis in Amsterdam – wellicht zijn laatste? – wekte al verwondering: de slagwerkbulldozer van weleer is verworden tot een roffelaar, die voornamelijk de snaredrum bespeelt en verder wat percussief ritselt. Niettemin betoonde hij zich in Amsterdam nog altijd als een autoriteit. Zij het een met grote lichamelijke beperkingen: hij kon zonder hulp zijn plek achter de drums niet eens innemen.

Paul van Kemenade en Angelo Verploegen, de helft van Three Horns and a Bass.
Paul van Kemenade en Angelo Verploegen, de helft van Three Horns and a Bass.

Nu ging het erom hoe je de verwachtingen invult als je amper zes weken later Moholo-Moholo wilt zien en horen en dan Kesivan Naidoo krijgt ‘voorgeschoteld’. De komst van deze Zuid-Afrikaan was een soort noodgreep voor leider Van Kemenade, die op tournee in het buitenland, enkele dagen voor zijn concertreeks in Nederland aanving, hoorde van de afzegging van Moholo-Moholo. Met Kesivan Naidoo haalde hij enig geluk terug: hij kende de musicus van zo’n tien jaar geleden toen hij met hem speelde op een jazzfestival in Zuid-Afrika. Bovendien verbleef de drummer in het Zwitserse Bazel: een treinkaart was snel geregeld.

Mandla Mlangeni is naast trompettist ook componist.
Mandla Mlangeni is naast trompettist ook componist.

Het valt niet in te schatten of de afwezigheid van Louis Moholo-Moholo schade heeft berokkend aan African Connection, de nieuwe groep van altsaxofonist Van Kemenade. Moet je natuurlijk ook niet doen, want de toevoeging van drie nieuwe musici aan een ander ensemble van de leider, Three Horns and a Bass, leverde gewoon nieuwe muziek op. Met trompettist Mandla Mlangeni en pianist Andile Yenana én de invallende slagwerker viel er genoeg te beleven.

De musici na afloop van het concert in de kleedkamer van TivoliVredenburg, met de klok mee: Andile Yenana, Wiro Mahieu, Louk Boudesteijn, Paul van Kemenade, Angelo Verploegen, Mandla Mlangeni en Kesivan Naidoo.
De musici na afloop van het concert in de kleedkamer van TivoliVredenburg, met de klok mee: Andile Yenana, Wiro Mahieu, Louk Boudesteijn, Paul van Kemenade, Angelo Verploegen, Mandla Mlangeni en Kesivan Naidoo.

Het concert begon met een stuk van de Afrikanen, daarna met een compositie van Three Horns and a Bass, waarna de zeven musici gezamenlijk optrokken. Er werd uitsluitend eigen werk gespeeld, voornamelijk van Paul van Kemenade en Mandla Mlangeni, maar ook Moppie van Louk Boudesteijn kwam uit de koker. Intrigerender echter was de ruimte die werd geboden aan soli van de diverse orkestleden. In Mrs. City werd daarvan een fraai voorbeeld gegeven: eerst was het de beurt aan de altsaxofoon van Paul van Kemenade, dan aan de flugelhorn van Angelo Verploegen en vervolgens aan de trombone van Louk Boudesteijn om te laten horen hoe kwaliteit muziek tot een hogere macht verheft.

Andile Yenana speelde nogal eens in de stijl van Mal Waldron.
Andile Yenana speelde nogal eens in de stijl van Mal Waldron.

De zeggingskracht van de Afrikaanse musici lag ver uit elkaar. Pianist Andile Yenana paarde mijmerende fases à la Mal Waldron aan effectieve stiltes in zijn spel. Trompettist Mlangeni zette showelementen in om zijn niet bijster imponerende spel te benadrukken én om daarentegen unisono met flugelhorn en trombone, meermalen een fraai koortje te vormen. En de plaatsvervanger? Een solo legde zijn fantasie bloot; in het groepsspel diende hij zich dienend op, waarbij hij ervoor waakte zich door de anderen niet naar de achtergrond te laten verdringen. Effectief noemen ze dat.

Louk Boudesteijn scheurde de trombonehemel wijd open.
Louk Boudesteijn scheurde de trombonehemel wijd open.

In zijn aangeleverde muzikale materiaal legde Mandla Mlangeni zijn Afrikaanse achtergrond vaak fraai bloot. Jammer was het dat de daarmee gepaard gaande spontaniteit volstrekt verloren ging tijdens Basel St. Dune dat nogal dóór gecomponeerd was. Daarentegen was Mlangeni op zijn best in Chicken Dust, waarbij de toehoorders gratis en voor niets advies kregen voor een authentiek recept met kip. Waar je dat moet vinden? Moet je zelf maar uitvinden, was uiteindelijk de boodschap.

Met een schitterend intro van Louk Boudesteijn bij een van de stukken, een mooi gestopte trompetsolo van Mlangeni en diverse passages waarin de piano van Andile Yenana de noten lospeuterde, bleek de samenwerking van Nederlanders en Afrikanen nog niet geheel stormvast. Daarom was het goed om te horen hoe in Re-Wakening door toedoen van Louk Boudesteijn de trombonehemel wijd open scheurde en drummer Kesivan Naidoo de sleutel van de heldeur der polyritmiek in zijn bezit leek te hebben.

Angelo Verploegen, Mandla Mlangeni en Louk Boudesteijn zijn gereputeerde koperblazers.
Angelo Verploegen, Mandla Mlangeni en Louk Boudesteijn zijn gereputeerde koperblazers.

Met Soul L’Afrique kon geen mooier slot aan het concert worden gebreid. De verglijdende bassolo van Wiro Mahieu tijdens de laatste noten van de piano, was uitermate beklijvend. Waarmee een oerdegelijke brug werd geslagen tussen twee werelden, ook al schommelde die brug nogal eens. Logisch toch? Goede muziek is immers altijd in beweging.

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s GEMMA KESSELS

PAUL VAN KEMENADE AFRICAN CONNECTION

TivoliVredenburg Utrecht, 20 oktober ‘19

 Paul van Kemenade – altsaxofoon
Mandla Mlangeni – trompet
Angelo Verploegen – flugelhorn
Louk Boudesteijn – trombone
Andile Yenana – piano
Wiro Mahieu – contrabas
Kesivan Naidoo – slagwerk


PAUL VAN KEMENADE

 

Previous

Xavi Torres snelt zichzelf in razende vaart voorbij

Next

Cd ‘Crossing Canada’ krijgt nieuwe ledematen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook