Avonturen in geïmproviseerde muziek. Een intrigerende titel voor een album. Je denkt al snel aan spannende zoektochten in vrij ontoegankelijke gebieden die je niet voorspellen waar je uitkomt. Daarbij komt dat als je het hebt over ‘avontuur’ en ‘geïmproviseerd’ sommigen denken uit te komen in vrije klankerupties en ondoorgrondelijke muzikale hersenspinsels.

Allemaal niet van toepassing op het nieuwe album van knimes, die zijn elpee de titel Adventures in Improvised Music meegaf. Vertolkt door zijn Acoustic Group. Knimes – over deze naam verderop meer – laat horen dat geïmproviseerde muziek niet alleen in het rijk van de vrijheid moet worden gezocht, maar – uiteraard – ook in tijdperken die achter ons liggen en fantastische muziek hebben opgeleverd. Denk in het geval van knimes dan vooral aan de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Want in dat tijdperk heeft Adventures in Improvised Music zich grotendeels genesteld. Er is verder niet gemakkelijk een etiket op deze muziek te plakken – gelukkig maar. Je hoort hardbop uit die periode, met gedegen solo’s van altsaxofoon, fluit en trombone en een voortsnellende en vertragende ritmesectie. Vooral de trombone neemt een vooraanstaande rol in. Dat is niet zo verwonderlijk, als je weet dan knimes nogal ingenomen is met de traditie van de New Orleans-jazz. Hij vertoefde enige tijd in die stad en werd er geraakt door de ‘walking brass bands’. Hun gebroken ritmes, nadruk op het koper en vermenging van blues en swing hoor je regelmatig op Adventures in Improvised Music terug.

Daarmee heeft knimes een mooie prestatie geleverd, want terwijl de dichtheid van jazz uit New Orleans vooral wordt behaald door de omvang van voornoemde looporkesten, doet Knimes het met een kwartet. Waarvan slechts drie blaasinstrumenten deel uitmaken: een altsaxofoon, fluit en trombone. Hijzelf brengt het slagwerk in en daarnaast is er nog een contrabas. Genoeg hoor, want knimes’ inspanningen behelzen niet alleen New Orleans, de ontwikkelingen uit New York uit de helft van de vorige eeuw heeft hij ook binnen zijn concept aangebracht. Daarmee bereidt hij een stoofpot van allerlei invloeden die zich niet alleen tot Amerika en Europa, maar evenzeer tot Latijns-Amerika en Afrika uitbreiden.

Knimes staat voor Matthijs de Ridder, een Hagenaar die na zijn muziekstudie zes maanden in de Verenigde Staten doorbracht. New Orleans en New York, nietwaar? Waarom hij zich de artiestennaam knimes – waarmee hij tot aan deze elpee vooral het terrein van elektronische muziek bestreek – toebedeelt is niet duidelijk, wel dat De Ridder zich in elk geval intensief heeft gedocumenteerd in de jazzgeschiedenis. Bovendien is hij uiterst zorgvuldig te werk gegaan. Alleen al zijn keuze om zijn werk op vinyl uit te brengen – in een tijd waarin steeds meer wordt gekozen voor de vluchtigheid van digitale links – getuigt van zijn liefde om jazz- en improvisatiemuziek op een originele wijze onder de aandacht te brengen.

Maar ook de selectie van zijn begeleiders, waarmee de Acoustic Group is bemand, beeldt finesse uit: zijn contrabassist komt uit Argentinië, de altsaxofonist/fluitist uit Spanje, de trombonist uit Griekenland en de drummer zelf uit Nederland. Hoe je het ook wendt of keert, zulke achtergronden hoor je altijd terug als dergelijke identiteiten zich verenigen. Voeg daarbij de voorliefde van knimes voor zijn voorliefde voor oudere jazzopnames op vinyl en zijn streven die naar de huidige tijd te transponeren, dan kun je niet anders dan concluderen dat Adventures in Improvised Music een pracht van een initiatief is.

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

KNIMES ACOUSTIC GROUP – ADVENTURES IN IMPROVISED MUSIC

Envelope Records

Jose Cervera – altsaxofoon en fluit
Yannis Marinos – trombone
Ignacio Santoro – contrabas
Knimes – slagwerk en composities

www.envelope-records.de

Previous

Avishai Cohen kiest voor symfonische bombast

Next

Mete Erker Trio + 1 heft verschil jong en oud op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook