Tien jaar lang verbleven zij op het dak. Maar nu dalen ze af, naar het Bimhuis in Amsterdam om er het tienjarig bestaan te vieren. Want ja, de zomerse concertreeks On The Roof viert het tweede lustrum. Met een feestavond in het Bimhuis.

Publiek op het ‘amfitheater’ tijdens een van de concerten van On The Roof.

On The Roof in Amsterdam-Noord bestaat tien jaar en gaat dat zaterdag 31 juli vieren met drie concerten in het Bimhuis. Daar is, rekening houdend met de coronamaatregelen plaats voor tweemaal zeventig personen. Voldoende om dit bijzondere concept eens flink in het zonnetje te zetten, vindt Felix Hildenbrand.

Hildenbrand is initiatiefnemer, programmeur en spin in het web bij On The Roof. Hij is zelf musicus, contrabassist, en zag tien jaar geleden al hoe jong talent worstelt om een plek op een podium te vinden. “Er is veel talent en kwaliteit in Nederland, dat ontzettend moeilijk aan de bak komt”, zegt hij. “Waar moesten zij spelen en fatsoenlijk verdienen? Bovendien stoorde ik mij steeds vaker aan het feit dat concerten vriendenbijeenkomsten werden, waar werd gedronken en bijgekletst. Ik wil dat niet veroordelen, maar wilde wel een podium waar mensen konden luisteren naar muziek.”

Felix Hildenbrand is organisator, programmeur en stimulator van On The Roof.

Dat podium kwam er bij toeval. Nadat Felix Hildenbrand naar Amsterdam-Noord was verhuisd, merkte hij dat er huizenblokken waren waar veel kunstenaars woonden. Het stimuleerde hem om een podium te zoeken waar hij zijn ideeën kon waarmaken. Hij kwam in contact met ondernemer Gideon Hein, die bedrijfsgebouw HoogtIJ Amsterdam aan de Johan van Hasseltweg 39 in Amsterdam-Noord exploiteert. “Ik zei tegen hem: ‘Hier op het dak van dit gebouw moet je concerten gaan organiseren, met dat prachtige amfitheater’. En Gideon reageerde met ‘Jij mag mijn plek gebruiken, ik hoef er geen huur voor’.” En lachend: “Nu zijn we tien jaar verder, Gideon had niets met jazz, nu is hij bijna bij elk concert aanwezig.”

Felix Hildenbrand begon met volle moed aan ‘zijn’ klus. Hij regelde alles, van het bemannen van de geïmproviseerde bar tot aan de drankinkoop en van programmeren tot de organisatie van de tien jaarlijkse concerten. Gideon Hein groeide mee met Hildenbrands enthousiasme: hij financierde onder meer een vaste bar en podiumlampen. Waar hij overigens wel iets voor terug kreeg. “Er zitten nu vijf, zes bedrijven in HoogtIJ. Het dak, waar wij onze concerten organiseren, wordt nu vaak verhuurd voor feesten en partijen.”

Mudita tijdens een van de zomerse concerten van On The Roof.
Mudita tijdens een van de zomerse concerten van On The Roof.

In 2011 kon Felix Hildenbrand aan zijn klus beginnen: mensen “een beetje opvoeden met iets van jazz en global sounds. Dat concept is in de breedte gegroeid. In het eerste seizoen bijvoorbeeld hadden wij Boi Akih, Michael Vatcher en The Nordanians, allemaal musici uit Amsterdam-Noord. Het tweede seizoen gooiden we open voor heel Amsterdam en daarna voor het hele land en buitenland. Dat geldt ook voor het publiek. We hebben zelfs bezoekers uit Antwerpen. Zonder corona mogen we telkens honderdtien mensen begroeten. Afgelopen jaar waren we bijna steeds uitverkocht met tweemaal veertig bezoekers. Zo konden we de zaak toch een beetje realistisch houden.”

Felix Hildenbrand heeft alle jaren zelf geprogrammeerd. “In het begin krijg je van iedereen advies. De een zegt: je moet wat commerciëler programmeren, de ander dat je je wat meer op jongeren moet richten. Uiteindelijk merkte ik dat ik mijn eigen smaak moest volgen en zag dat bezoekers dat zeer waardeerden. Ik heb nooit concessies gedaan aan de commercie. Maar ja, het gaat ook maar om tien concerten per jaar. Ik ken inmiddels mensen die mijn smaak blindelings vertrouwen en gewoon afkomen op wat ik programmeer. Dat vind ik het mooiste compliment dat ik kan krijgen.”

Hildenbrand was in 2011 pas een paar maanden aan het zoeken, toen hij Gideon Hein ontmoette. “HoogtIJ was meteen de plek, ik stopte direct met zoeken.” Maar natuurlijk liep in die begintijd niet alles van een leien dakje. “Ik stond vaak nog als een concert al begonnen was op straat, zag een fietser aankomen en dacht dan: oh, die komt naar ons. Op zeker moment ben ik me meer gaan instellen op promotie en vanaf seizoen vijf en zes ging het echt lekker lopen, met vrijwel steeds uitverkochte concerten.”

Felix Hildenbrand: "Het meeste geld moet naar de mensen die voor de magie zorgen.”
Felix Hildenbrand: “Het meeste geld moet naar de mensen die voor de magie zorgen.”

En de factor geld? Is er sprake van sponsors of fondsen die uitkeren? “Als sponsor hebben we het autobedrijf op de hoek. Maar Gideon Hein is natuurlijk ook sponsor. Voor de rest doen we het met bijdragen van enkele fondsen. Voor mezelf is On The Roof geen vetpot, ik kan er niet van leven. Sinds dit jaar heb ik iemand voor marketing, een zakelijk leider en iemand die de productie doet. Door deze constructie merk ik hoe verschrikkelijk onderbetaald ik steeds ben geweest. Ik vond dat oké, omdat ik alle petten op had. Maar nu we met meerdere personen werken denk ik: oh, mijn god. Ik zit daar op dit moment een beetje mee: moet de staf zoveel kosten, kan dat geld niet beter naar de musici? Ik denk er nu al over hoe we het volgend jaar gaan doen. Het meeste geld moet naar de mensen die voor de magie zorgen.” Felix Hildenbrand wijst er in dat verband op dat de musici die hij contracteert, “fatsoenlijk betaald worden. Zeker sinds we subsidie hebben.”

On The Roof wordt alleen in de zomermaanden georganiseerd. Er is dan sprake van tien concerten. Dat het in deze periode ook slecht weer kan zijn, hebben de afgelopen weken bewezen. Dat kan nadelig zijn bij openluchtconcerten. “Zeker, de concerten vinden plaats in de open lucht. Mensen zitten wel droog, maar het is niet warm. Aan van die gaspaddestoelen begin ik niet. Met een jas aan moet het allemaal te doen zijn. Tien keer per jaar organiseren komt mij goed uit, dan is het allemaal nog te overzien. Bovendien zou uitbreiding mij te veel tijd kosten.” En concerten neerzetten in de winterperiode? “Ik ben nu bezig met een ander initiatief in de wijk. Misschien ga ik in mijn eigen studio in de winter iets doen. Maar niet onder de vlag van On The Roof.”

Pianist Wolfert Brederode en tenorsaxofonist Yuri Honing speelden ook al eens op het dak in Amsterdam-Noord.
Pianist Wolfert Brederode en tenorsaxofonist Yuri Honing speelden ook al eens op het dak in Amsterdam-Noord.

En ja, die tien jaar concerten organiseren heeft een apart concept opgeleverd. Het viel Felix Hildenbrand steeds vaker op dat de groepen op het dak dikwijls musici tellen met veel nationaliteiten. “Pas later realiseerde ik me dat dit aspect Amsterdam zo uniek maakt. Jongens uit Turkije spelen niet per se uitsluitend jazz, maar brengen ook hun eigen pluspunten mee. Dat is vanzelf zo gegaan. En sinds ik me hiervan bewust ben, koester ik dit.”

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s SOPHIE CONIN

 

De jubileumviering op 31 juli zal onder meer bestaan uit een solo-set van de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal, het trio van de Braziliaanse songwriter Gabriel Milliet feat. Yanna Pelser & Dario Trapani en de wereldpremière van Untraveled Land, het nieuwe project van Oene van Geel en Nawras Altaky. Hierna volgen in augustus en begin september nog vijf concerten.

 

www.on-the-roof.com

Previous

Maurice Smit (rondetijd 4.43,59)

Next

NΔBOU rekt het genre van de trombone verfrissend op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook