Het was bepaald een bom die insloeg toen in 1992 in Luik zich de eerste editie ontrolde van wat nu Mithra Jazz à Liège heet. Kom er maar eens om, Chick Corea, Elvin Jones, Count Basie en Bennie Carter te contracteren voor een evenement dat van de grond af moet worden op gebouwd. Daar in Luik namen ze de uitdaging aan en nu, in 2021, ontrolde zich al de dertigste aflevering. JazzNu in de persoon van fotograaf Jeanschoubs ging er een kijkje nemen en dat leverde onderstaande fascinerende reportage op.

Steve Coleman

Steve Coleman is al boven de zestig jaar, maar hij is nog altijd even springlevend en innovatief als dertig jaar geleden. Met zijn Five Elements en rapper Koyaki bracht hij een spirituele zoektocht, gebaseerd op de onvoorspelbare krachten van de natuur.

Jean-Paul Estiévenart

Strange Bird is het nieuwste project van een andere trompettist: Jean-Paul Estiévenart. Met zijn kwintet liet hij de toehoorders, zoals hij zelf zegt “door zijn hoofd reizen.”

Antoine Pierre

Drummer Antoine Pierre maakt deel uit van het Quintet Jean-Paul Estiévenart, maar hij trad in Luik ook aan met zijn eigen groep Urbex. Met een gloednieuw repertoire nog wel: Variations on Bitches Brew. Vijftig jaar na mijlpaal Bitches Brew uit het oeuvre van Miles Davis herleefden de energiesamenballing en de rockinvloeden van Davis, vermengd met de visie van jonge jazzmusici.

Andrea Pesare

Vier Brusselse muzikanten verenigden zich onder de naam Tukan. Hun muziek strekt zich uit tussen postrock en electro-jazz, neergevlijd op een voortdrijvende groove. Andrea Pesare is de gitarist die er zich niet voor schaamt samen met de drie anderen, goed te hebben geluisterd naar Tortoise, BadBadNotGood en Lone. 

Bill Frisell

Bill Frisell behoeft geen introductie. In Luik liet de gitarist wederom horen waarom hij een absolute meester is in de vermenging van vele muzieksoorten, inclusief country, folk, bluegrass en natuurlijk jazz, veel jazz.


Eric Truffaz kwam zijn negentiende album Lune Rouge voor Blue Note aankondigen. De festivalorganisatie omschrijft de muziek van de Frans-Zwitserse trompettist als kosmologisch: een zwerftocht tussen zweverige jazz en electro-dubstep.

Jean-Christophe Renault

Pianist Jean-Christophe Renault trad solo op, maar ook met twee vocalisten: de Indiase zangeres Malabika Brahma en Thierry Devillers, die afwisselend zingend en reciterend de muzikale strijd aanging met Jean-Christophe Renault.

Matthew Halsall

Matthew Halsall, een naam die ontelbare kwaliteiten in zich bergt. De Britse trompettist bewandelt de wegen van modale en spirituele jazz en tevens van etnische muziek. Hij doet dat op een bijna filosofische wijze: middels een ode aan de ecologie, moeder aarde en de vele geluiden die zij opbrengt en die hij in zijn trompetspel verenigt. Wie Halsall niet kent: hij is ook nog componist, dj , producer en oprichter van zijn eigen label Gondana Records.

Raphael Chevalier Duflot

Raphael Chevalier Duflot bracht zijn Rebop Quintet + 1 in stelling, waarmee hij de hardbop in een eigentijds kader plaatst. Er werd werk ten gehore gebracht van het nieuwste album van de groep: The Leap

Robin McKelle

De Amerikaanse zangeres Robin McKelle beperkt zich niet alleen tot jazz: ook soul, pop, gospel, blues en werk uit het Great American Songbook weeft zij door haar repertoire. Een stem als een zelfstandig instrument, daar streven vele vocalisten naar, Robin McKelle doet niet anders.

Fredy Massamba

De Belgische superformatie Aka Moon wierp zich op het oeuvre van Ludwig van Beethoven, in het bijzonder op diens Pianosonate nr. 32, opus 111. Beethoven brak in het eerste deel van de sonate de context volledig af, om in het tweede deel de melodie volledig nieuw te reconstrueren. Sommigen zien deze werkwijze als het begin van de jazz. Zegt de organisatie van Jazz à Liège. De Belgisch-Congolese zanger Fredy Massamba droeg er zijn steentje aan bij.

José James

José James bracht zijn Blaes Soundsystem mee, verpakt in een dj-set. James wordt gezien als ‘de zanger van de hiphopgeneratie’. In Luik introduceerde hij zijn debuutalbum The Dreamer.

Guillaume Perret

Bijnamen doen het nog altijd goed in de wereld van de jazz. Guillaume Perret wordt betiteld als het Enfant Terrible van de Franse jazz. In Luik hield hij zich enigszins koest om zijn nieuwste repertoire ten gehore te brengen. Dat is gestoeld op hedendaagse jazz., met vele electro-invloeden. Vertolkt door zijn kwartet, onder de titel A Certain Trip.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

 

JAZZ A LIEGE
Zeven locaties binnenstad Luik, 23 t/m 26 september 2021

 

www.jazzaliege.be

Previous

Ben van den Dungen (rondetijd 6.23,76)

Next

Nou nou nou, deze eerste elpee van Lucas Santana!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook