Coal Harbour, een van de jongerengroepen binnen het Nederlandse jazzmilieu, maakt met ‘Feedforward’ diepe indruk. Het ensemble ziet kans zoveel verschillende invloeden in één concept te verpakken en ook nog eens een las te maken tussen jazz en klassieke muziek, dat je Feedforward een nieuwe steunbeer mag noemen in de vaderlandse jazz.

Jazeker, schoonheid huist vaak in eenvoud. In elk geval bij Coal Harbour, dat met Introduction, het openingsstuk van Feedforward, meteen al een monumentje neerzet. Een simpel maar o zo beklijvend themaatje op de basklarinet wordt overgenomen door strijkers en even later door de rest van het ensemble. Steeds met herhaling van de paar basklarinetnoten, uitgebouwd en fantasievol omgedraaid en wéér gekeerd. Daarmee wordt de deur open gezet naar muziek die je vaak van verbazing je mond doet open vallen.

Het ensemble uit Rotterdam heeft zich verrijkt met een waarachtig strijkkwartet. Dat gebeurt de laatste jaren wel vaker – voorheen trouwens ook. Coal Harbour pretendeert nergens een naadloze verbinding tussen jazz en klassiek neer te leggen; dat hoor je aan de muziek af. Wat wel beklijft is dat de toevoeging van twee violen, een altviool en een cello Feedforward de grenzen van de jazz laat oprekken. Bij de gebruikmaking van de vele stijlen die worden aangestipt, vormt het strijkkwartet bij elke laag die wordt neergelegd voeding voor de ensembleklank, de overgangen tussen de vele delen die worden gecreëerd en de opstap voor improvisaties van orkest en solisten.

Feedforward is van de hand van pianist Robert Koemans. Hij heeft met zowel de composities als de arrangementen een indrukwekkende prestatie geleverd. Feedforward is de muzikale verpakking voor de boodschap die Coal Harbour na het debuutalbum JOLT wil brengen, een heel actuele: het aan de orde stellen van de consequenties van de oneindige groei waarin de mensheid zich heeft gemanoeuvreerd. Met al zijn gevolgen van dien. Daarvoor is Feedforward opgetuigd, een sprookje dat ons terugbrengt naar onze afkomst. Ons verleden beter gezegd, de tijd waarin de mens op aarde verscheen. Daarvoor heeft de groep drie trefwoorden gekozen: een (oer)bos, een held en opperhoofden. De held is de beschermeling, die vredig leeft met zijn stam. Maar dan in verleiding wordt gebracht om verboden fruit te eten. Moet de boom daar wel of niet voor óm? Naar het heden vertaald: moeten wij in zulk een overvloed leven, dat de wereld zeker óm moet?

Niet alleen de sprong van het sprookje naar een van de oorzaken van de teloorgang der mensheid, maar vooral hoe Coal Harbour die in muziek weet te verpakken, dwingt diepe bewondering af. In drie kwartier tijd komen twaalf delen van de suite voorbij die elk afzonderlijk én samen een bouwwerk optrekken dat je als conceptuele kunst zou mogen bestempelen. De invloeden die Coal Harbour onafgebroken aaneen rijgt zijn talloos, de stemmingen die ze oproepen navenant. Je hoort filmmuziek, amusementsmuziek, jazz, easy listening, hartgrondige orkestraties, vrije improvisaties, evenwichtsoefeningen op de grens van verwachtingen en verwarring, van bevrediging en tekortkoming. Van wel of niet de boom uit het sprookje omhalen.

Coal Harbour heeft met Feedforward een reuze prestatie geleverd. Het project is voortgekomen uit het Nieuw Makers-project van Jazz International Rotterdam en het schept met één klap duidelijkheid voor twijfelaars en sceptici als zou de jongste garde Nederlandse jazzmusici een eigen gezicht ontberen. Feedforward is daarmee ongenaakbaar. Het staat er niet zomaar, het is een mijlpaal en ankerpunt voor iedere jazzmusicus die op zoek is naar originaliteit en nieuwe impulsen.

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

COAL HARBOUR – FEEDFORWARD
Zennez Records

Tom Ridderbeekx – trompet en fluegelhorn
Romain Bly – Franse hoorn
Yoran Aarssen – klarinet en altsaxofoon
Federico Calnagno – basklarinet
Merel Junge – viool
Hadewijch Hofland – viool
Yanna Pelser– altviool
Thomas van Geelen – cello
Robert Koemans – piano
Thomas Pol – contrabas
Willem Romers – slagwerk

www.coalharbour.nl

www.zennezrecords.com

www.jazzinternationalrotterdam.nl

Previous

De nieuwe realiteit van een orkest dat geen orkest is

Next

Zurstrassen Quartet bestrijkt groot deel jazzspectrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook