De Belgische jazzfestivals Jazz Middelheim en Gent Jazz zijn failliet. De handelsrechter in Gent sprak dinsdag 29 november het faillissement uit, dat was aangevraagd door vzw Jazz en Muziek, de organisatie achter beide festivals. Daarmee komt een einde aan twee belangrijke West-Europese jazzevenementen.

Philip Catherine was een van de ankerpunten in 53 jaar Jazz Middelheim. Foto Tom Beetz

Het Belgische Staatsblad publiceerde onlangs het bericht dat vzw Jazz en Muziek een schuldenlast heeft opgebouwd van ruim drie miljoen euro. Marketing manager Frederik Declercq verklaarde aan persagentschap Belga dat de laatste maanden naarstig is gezocht naar nieuwe inkomensbronnen bij met name privépartijen, maar dat heeft geen resultaten opgeleverd. “Dus valt het doek voor beide festivals”, aldus Declercq.

Het personeel is vorige week al op de hoogte gebracht, maar het nieuws van het faillissement mocht pas gisteravond naar buiten worden gebracht. Een inmiddels aangestelde curator krijgt als taak nog te redden wat er te redden valt. Daarbij zullen niet alleen leveranciers en andere instanties die geld te goed hebben van Jazz en Muziek, maar ook mensen die nog vouchers hebben van afgelaste edities van de voorbije jaren, wel eens de dupe kunnen worden van het faillissement.

Misschien  kan de curator zijn zoeklicht extra laten schijnen over Jazz Middelheim. Dit festival draaide immers onder de licentie van de VRT die het evenement altijd gunstig was gezind door de meer dan ruime uitzendtijden op de radio. Bovendien is ook de Stad Antwerpen uitermate gecharmeerd van Middelheim. Want luidt immers niet de reactie cultuurschepen Nabilla Ait Daoud: “We doen er alles aan om Jazz Middelheim, dat een iconisch festival is in Antwerpen en een vaste stek op de muzikale kalender van de stad, in leven te houden. De stad zal samen met de andere betrokken partijen – de VRT, de Vlaamse overheid en de curator – kijken hoe het verder kan.” Misschien dat Jazz Middelheim daarmee nog van een definitieve begrafenis kan worden gevrijwaard, maar de kans daarop is zeer klein.

Archie Shepp was een van de talloze grote namen in de geschiedenis van Jazz Middelheim. Foto Gemma Kessels

Voor Gent Jazz en Jazz Middelheim begonnen de financiële tegenslagen in 2016. Tot 2020 werd een verlies geboekt van een miljoen euro. Door de Covid-crisis werden twee edities afgelast en met het feit dat de Vlaamse overheid een subsidie van 300.000 euro per jaar dit jaar terugtrok, werd de genadeklap toegediend. Die mede werd veroorzaakt door de eis dat van de drie miljoen tekorten dit jaar nog 1,4 miljoen moest worden afgelost.

Niet alleen rommelde het binnen de financiële huishouding van Jazz en Muziek, ook organisatorisch braken er stormwinden los. Het een zal wel niet los van het ander kunnen worden gezien, want het afgelopen jaar stapten diverse bestuursleden op. Door een conflict met de raad van bestuur verbrak programmeur Bertrand Flamang zijn banden met beide festivals en ook dat betekende een doodklap. Want Flamang was met zijn verrassende kijk op jazzmuziek een van de motors van beide evenementen.

Jazz Middelheim bestaat al sinds 1969, Gent Jazz sinds 2002. De twee festivals bouwden een grote naam op door de vaak gedurfde programmering van Bertrand Flamang. Waarbij opviel dat hij vanaf 2015 ook gokte op commerciëler succes door middle-of-the-road artiesten te boeken. Die ommezwaai heeft niet mogen baten en ook niet het feit dat Gent Jazz dit jaar maar liefst 42.000 bezoekers trok. Middelheim ‘slechts’ 15.000, de helft van toen de gloriedagen nog hoogtij vierden. De financiële zwarte gaten waren toen al te diep.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Previous

Vrijheid en verfijning hand in hand bij aki

Next

Fabrice Alleman Trio eert Chet Baker in drie etappes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook