Minimal Damage Recordings is de nieuwsgierigheid opwekkende titel van een nieuw Nederlands platenlabel. Niet zomaar een, want Minimal Damage Recordings is vooral gericht op het uitbrengen van muziek van jonge talenten. Oprichter is pianist en docent Albert van Veenendaal die deze jonge musici een kans wil geven hun ideeën voor de eeuwigheid vast te leggen.

Albert van Veenendaal, pianist, docent en oprichter van Minimal Damage Recordings.

In een tijd waarin zwartkijkers het fenomeen ‘cd’ al jaren geleden hebben dood verklaard, trekt Albert van Veenendaal zich daar niets van aan en sticht hij een eigen platenlabel. En niet zomaar een, ‘een label voor avontuurlijke muziek die niet in hokjes past’. “Misschien roei ik tegen de stroom in, maar dat kan mij niets schelen”, zegt hij. “Ik maak mijn eigen kunst.” Kunst – in dit geval ‘zijn’ platenlabel – waaruit derhalve geen geldelijk gewin valt te peuren. Je moet maar durven, zou je zeggen. Albert van Veenendaal maakt er zich geen moment druk om. “Ik kan niet inschatten of er een verdienmodel aan hangt”, zegt hij. “Dat is de ene kant van de zaak, de andere is dat goede cd’s en goede recensies concerten genereren. Dat is ook een verdienmodel.”

“Ik vind het belangrijk dat muziek die niet binnen bepaalde grenzen valt, toch aan de wereld wordt getoond. Die komt bij meer labels uit, zoals TryTone en Rabbit. Maar ik wil er een eigen signatuur en eigen visie aan verbinden. De muziek op mijn label moet stijlbewust zijn, niet stijl gebonden. Én moet samengaan met nieuw talent. Ik ben sinds tien jaar verbonden als docent maakprocessen en artistieke vernieuwing aan het conservatorium in Utrecht en tref daar nogal eens artistieke vernieuwers, gedreven en authentieke muzikanten aan. Ik wil met Minimal Damage Recordings hun werk, al of niet met oudgedienden in de jazz, uitbrengen. Dat maakt die muziek groot, daarmee wordt zij onderscheiden, fijn dat een cd voor jong talent dan een duwtje in de rug kan zijn. Ik breng hun muziek zowel fysiek als digitaal uit.”

De groep Het Oog in de Naald bestaat uit Rogier Hornmann, Francisca Snip, Roosmarijn Tuenter en Albert van Veenendaal.

Een voorbeeld van die ‘nieuwe gedrevenen’ is het trio Het Oog in de Naald van twee oud-studenten van Albert van Veenendaal, Roosmarijn Tuenter (zang en altviool) en cellist Rogier Hornmann, aangevuld met Francisca Snip (zang en gesproken woord), die dit jaar afstudeert. Hun album is eenvoudigweg getiteld Het Oog in de Naald. Binnenkort verschijnt op Minimal Damage Recordings ook een cd met gamelanmuziek en in het najaar Songs of the Secret House, waarop de geprepareerde piano van Albert van Veenendaal zelf centraal staat. Hij wordt er begeleid door multi-instrumentalist Koen Boeijinga, theremin-speler Mieke van Dam en slagwerker Mees Siderius.

Er is al wat muziek van het nieuwe label te vinden op de online-muziekwinkel Bandcamp. En er zijn drie fysieke cd’s uit: Het Oog in de Naald dus van de gelijknamige groep, How Do I Listen van Rara Avis en Talk of the Town van Tale Tellers from a Timeless Tribe. Het uitbrengen van fysieke cd’s hangt volgens Albert van Veenendaal ook af van het budget van de betreffende musici. Ze moeten namelijk hun zelf de productiekosten van hun album betalen. Een gangbare procedure die ook bij andere labels gemeengoed is, zegt Van Veenendaal. “Ik bied hen een platform, breng hen in contact met andere interessante musici, doe de verzending van albums, doe brieven en persberichten en promotie-cd’s de deur uit. Ze kunnen terecht op mijn website en dan zien: ‘och, die muziek brengt Minimal Damage Recordings ook uit’, en werk voor de distributie van hun platen samen met Toondist.”

Het Oog in de Naald tijdens een optreden met Albert van Veenendaal, Rogier Hornmann, Francisca Snip en Roosmarijn Tuenter.

Albert van Veenendaal is van plan in de komende tijd fondsen te werven, volgend jaar komt er een stagiaire bij hem werken ter ondersteuning. “Ik probeer het financieel wat aantrekkelijker te maken. Misschien dat er in de toekomst een cd tussen zit die wat geld opbrengt, maar ik doe geen enkele concessie.”

Waaróm Albert van Veenendaal, die 66 jaar is, Minimal Damage Recordings heeft opgericht, is in een paar woorden te vangen: “Ik loop al een tijd mee in de muziek en het wordt tijd om het stokje waarmee je jonge musici kunt ondersteunen, door te geven. Ik ben overigens van plan tot mijn laatste snik met muziek door te gaan, hoor. Maar er komen zoveel goede mensen langs, ze moeten worden gesteund, de wereld heeft het nodig.”

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s Roosmarijn Broersen

Meer informatie over Minimal Damage Recordings

Previous

David Murray Trio met eenmalig concert in België

Next

Art Law en Alex Hitchcock: pareltje uit Engeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook