De eerste Ottawa Latin Jazz Conference in Canada richt de schijnwerper op een genre dat nogal eens over het hoofd wordt gezien: latin jazz. De conferentie gaat een blik werpen op de rijkdom aan talent en innovatieve ontwikkelingen. Van 20 tot 22 september wordt in de hoofdstad van Canada tijdens het congres de levendige latin-jazzscene van allerlei zijden belicht. JazzNu schenkt er aandacht aan middels een aankondigend artikel, een interview met de initiatiefnemer van de conferentie en een portretje van de schrijfster van dit alles, Lilien Trujillo Vitón, de nieuwe medewerkster van JazzNu. 

Miguel de Armas, in het midden met wit t-shirt, glorieert op het Fiesta Cubana Festival

Tijdens de conferentie, opgericht en gehost door de Cubaans-Canadese pianist Miguel de Armas komen educatie, samenwerking en optredens naadloos samen. Het evenement richt zich op muzikanten, enthousiastelingen en nieuwsgierige doelgroepen. De activiteiten vinden zowel overdag als ’s nachts plaats. Het programma vermeldt onder andere een latijnse percussieworkshop een discussiepanel, een mengsessie een unieke fototentoonstelling met de titel The Jazz Insiders, met vier verschillende artistieke perspectieven van de latijnse jazzscene in Canada. Onder wie een van Lilien Trujillo Vitón. 

Voorts komt het National Arts Centre tot leven met optredens van zowel nationale als internationale artiesten met als speciale gast, de in Kameroen geboren Amerikaanse multi-instrumentalist en zanger Richard Bona. “De conferentie is een toegangspoort tot latin jazz in Ottawa”, zegt Miguel de Armas, oprichter en leider van het Ottawa Latin Jazz Orchestra en pionier en mentor voor veel lokale muzikanten die in Canada wonen. “We willen hier interesse wekken in het muziekgenre, vergelijkbaar met wat we zien in steden als Montreal en Toronto, en het bewustzijn onder het publiek vergroten.”

Om de bedoelingen van deze eerste conferentie verder te verduidelijken, publiceert JazzNu hier een interview met Miguel de Armas.

Miguel de Armas is initiatiefnemer en oprichter van de eerste Ottawa Latin Jazz Conference . Foto Lilien Trujillo Vitón

Al ruim tien jaar versterkt de Cubaanse pianist, componist en maestro Miguel de Armas de Cubaanse en latijnse wortels in de muziekscene van Ottawa. Hij emigreerde in 2011 naar Canada na een succesvolle carrière binnen het internationaal geprezen Cubaanse orkest NG La Banda. Hij heeft inmiddels een gerespecteerde plek verworven in een omgeving die in eerste instantie moeilijk toegankelijk was, zoals voor de meeste emigranten.

“Ik heb met veel geduld gepoogd om naar plekken te gaan waar lokale muzikanten speelden, meestal tijdens kleine jamsessies, en te kijken waar ik mijn sprankje Caribische smaak kon achterlaten. Zo begon ik een plek te verwerven in de muziekgemeenschap van Ottawa, totdat ik mijn eigen kwartet kon vormen en meer recent het Ottawa Latin Jazz Orchestra. Een krachtig, uniek klinkend muzikaal ensemble dat grotendeels wordt bezet door Canadese muzikanten van hoog niveau en een aantal Cubanen, die mijn muziek in verschillende latijnse genres uitvoeren. Hierdoor krijgt onze Cubaanse cultuur een plek in het muzikale veld van deze regio.”

Trompettiste Rachel Therrien maakt deel uit van de vele musici die de Ottawa Latin Jazz Conference heeft uitgenodigd. . Foto Lilien Trujillo Vitón

Gedreven door zijn toewijding om dat waardevolle muzikale erfgoed te integreren in zijn ‘geadopteerde thuis’, richtte Miguel de Armas onlangs de Latin Hub Canada op, een non-profitorganisatie die een platform biedt aan nationale en internationale Spaanstalige en Latijns-Amerikaanse artiesten om hun werk te delen met het Canadese publiek. Het is deze organisatie die de eerste Ottawa Latin Jazz Conference organiseert. 

Wat is de relevantie van een evenement als dit in de muzikale- en vooral jazzcontext in Canada?
“Deze conferentie is bedoeld als een dynamisch platform waar muzikanten en muziekfans elkaar kunnen ontmoeten, ideeën kunnen uitwisselen en creativiteit over de grenzen heen kunnen inspireren. Het doel is om de interesse in dit muziekgenre hier in Ottawa te wekken, zoals dat gebeurt in steden als Toronto en Montreal, waar er al plekken zijn die een permanente ruimte bieden aan latin jazz (de Lula-lounge en Diese Onze in Montreal). We willen ook benadrukken dat latin jazz van wereldwijde invloed is met een grote culturele betekenis. Daarom geloof ik dat de Ottawa Latin Jazz Conference een unieke ervaring zal bieden waar educatie, samenwerking en interpretatie op een harmonieuze manier samenkomen.”

Richard Bona is een van de toppers op de conferentie. Foto Leesa Richards

Wat zijn volgens jou de sterkste invloeden op latin jazz in Canada?
“Ik denk dat de meest opvallende en opmerkelijke invloed uit Cuba komt. Vooral van Cubaanse latin jazz-muzikanten als Mario Bauza, Chico O’Farrill, Chano Pozo Machito en anderen. Ik wil daarbij het werk van Dizzy Gillespie met de Cubop, de mix van Cubaanse ritmes met bebop niet vergeten. Het was zó’n aanstekelijke mix die een impact had op de wereldwijde muziekscene.”

Welke Cubaanse jazzmuzikanten hebben stempel gedrukt in de afgelopen decennia in Canada?
“De Grammy-genomineerde pianist en componist Hilario Durán, mijn mentor en een van mijn inspiratiebronnen in mijn muzikale carrière hier in Canada. Hilario heeft opgetreden met veel vooraanstaande Canadese en internationale muzikanten. Ook de Canadese saxofoniste/fluitiste Jane Bunnett, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het brengen van Afro-Cubaanse jazz naar Canadese podia, moet worden vermeld. Ze heeft uitgebreid samengewerkt met Cubaanse muzikanten, hier in Canada en op Cuba zelf, sinds het begin van de jaren tachtig. Haar volledig vrouwelijke band Maqueque heeft als springplank gediend voor veel Cubaanse jazzmuzikanten. Ze is ongetwijfeld een van de meest relevante referenties voor Afro-Cubaanse jazz in Canada, ondanks dat ze geen Cubaan is.

Primary Colours: bekende vertegenwoordigers van latin jazz. Foto Curtis Perry

Verder denk ik aan pianiste Dánae Olano, die deel uitmaakte van Maqueque en nu haar eigen latin jazz-trio heeft, waar ze haar hoge technische niveau dat ze heeft verkregen uit klassieke muziekstudies, in giet.

En zeker ook de door vrouwen geleide band OKAN, een collectief met trompettisten Alexis Baró en Alexander Brown; gitarist Elmer Ferrer; pianisten Rafael Zaldivar, Julián Gutiérrez en Yoel Díaz; bassist Roberto Riverón; percussionist Jorge Luis Papiosko; drummer Amhed Mitchel en anderen.”

Junior Santos speelt een mix van Afro-Dominicaanse-, Afro-Cubaanse en Noord-Amerikaanse jazz. Ook aanwezig op de conferentie. Fotograaf onbekend

Je kunt dus zeker stellen dat er een sterke aanwezigheid is van Cubaanse musici in Canada?
“Absoluut! Vooral in Toronto en Montreal; en ik hoop dat we dat binnenkort ook in Ottawa kunnen zien. Dat is waar we op hopen en waar we aan werken in deze Ottawa Latin Jazz Conference 2024.

LILIEN TRUJILLO VITÓN

www.latinjazznet.com

www.migueldearmas.com 

LILIEN TRUJILLO VITÓN, FOTOGRAAF EN JOURNALIST

JazzNu verwelkomt een nieuwe medewerkster: Lilien Trujillo Vitón. Lilien is fotograaf en journalist en woont in Havana. Zij is gespecialiseerd in artistieke en documentaire vastlegging van de Cubaanse muziekscene, met de nadruk op jazz en klassieke stijlen. Zij heeft daarbij immer ‘het moment van de waarheid’ – zoals zij zelf zegt – voor ogen. Haar voornaamste doel is een archief te creëren dat een historisch document kan worden voor toekomstige generaties. En daarnaast artiesten te ondersteunen bij het promoten van hun werk.

Lilien Trujillo Vitón (1988) was onder meer gastfotograaf voor het Thunder Bay and Vancouver Island Symphony Orchestra (VIS); voor de Latin Hub Canada-evenementen Fiesta Cubana Fest en de Latin American Heritage Month Celebration, beide in Ottawa. Ze heeft twee keer vrijwilligerswerk gedaan voor het Kensington Market Jazz Festival in Toronto, Canada (2022, 2023). Haar foto’s zijn uitgebreid gepubliceerd in tijdschriften als Cuba Plus Magazine, Glasba, Vecernij en Cuba Business Report. 

Previous

Sun-Mi Hong Quintet glansrijk in de herkansing

Next

Bij Bonsai Panda marcheert schijn op naast surrealisme

Lees ook