Nu de stofwolk na de coronastorm enigszins is ingedaald, krabbelen kunstenaars en ander volk overeind als voorjaarsbloempjes in de lente. Net zoals toen in 2012 het toenmalige kabinet kunst en cultuur onherstelbare schade aanbracht, maar kort nadien de sector de tering naar de nering zette, zo gebeurt dit nu ook. Een van de initiatieven is een online mentale firewall vol muziek: de ‘POM Good Virus Session’. Bedacht door musicus Bart van Dongen.

 

Bart van Dongen in het Paviljoen Ongehoorde Muziek in Eindhoven. Foto Gemma Kessels

De Bossche pianist, componist en concertorganisator vindt de radiostilte die is ingetreden na de overheidsmaatregelen rond de Covid-1-crisis te lang. Hij is daar niet de enige in. Op internet komen allerlei initiatieven van de grond, die voornamelijk bestaan uit live-streamconcerten, die musici vanuit hun huis of werkplaats in elkaar knutselen. Bart van Dongen wilde het anders doen. Hij is ook initiator van het Paviljoen Ongehoorde Muziek (POM) in Eindhoven, een kleinschalige werkplaats waar muziek ten gehore wordt gebracht die ter plekke ontstaat of decennialang in de kast heeft gelegen. Letterlijk ongehoorde muziek dus.

“Het POM herbergt veel goede improvisatoren en het heeft een internationaal netwerk”, legt Bart van Dongen uit. “Langzamerhand ontstond bij mij het idee iets te gaan organiseren, waarbij ik het POM zou betrekken. Daaruit is het initiatief POM Good Virus Session voortgekomen. Dat gaat als volgt. Ik nodig twintig musici uit om een video van maximaal één minuut te maken. Elke video gaat voort op waar de vorige is gestopt. Die twintig musici nodigen ieder ook weer twintig musici uit en die op hun beurt doen dat ook nog eens. Over een paar weken zijn er dan zestig video’s met improvisaties van één minuut.”

GEEN STRAK FORMAT

“De procedure is heel eenvoudig. Mensen kunnen thuis hun muziek opnemen, met hun telefoon of videocamera, maakt niks uit. We hanteren geen strak format, ieder kan bij de verrichtingen van de anderen aanpikken.” De vraag dringt zich echter op of de musici zo gedisciplineerd zijn dat ze weer anderen gaan uitnodigen voor de POM Good Virus Session. “Geen probleem”, zegt Bart van Dongen, “waar het niet lukt, nodig ik mensen zelf uit. Er zijn kandidaten genoeg, ik heb nu al handenvol hartverwarmende reacties. Mensen zijn blij dat ze wat kunnen doen, kunnen bijdragen aan positieve vibes en daardoor nieuwe energie.”

Wat zeker zal bijdragen aan het enthousiasme dat nu al aan de dag is gelegd, is de vergoeding die de musici krijgen: 50 euro. “Zoals het er nu bij staat kan ik twee, drie maanden geen concerten organiseren in het Paviljoen Ongehoorde Muziek. Ik besteed het programmabudget van maart en april nu aan de POM Good Virus Session. Deze week heb ik al tien musici vastgelegd, alle zestig hoop ik ze over drie, vier weken te hebben verwelkomd. De eerste musicus die ik uitnodigde was altsaxofonist Edward Capel, de tweede drummer en gitarist Rik van Iersel, de derde trombonist Wolter Wierbos. Ik ben nu bezig met gitarist Jacq Palinckx, componist en visual artist Richard van Kruysdijk en vocaliste Sanne Rambags.”

Om het internationale netwerk van het POM zichtbaar te maken, sluiten ook musici uit België, Italië, Griekenland, Schotland, Turkije en Duitsland aan. En gaandeweg het project uit nog veel meer landen. “Pak Yan Lau is een pianist uit Brussel, Giovanni di Domenico is ook pianist en komt uit Italië en gitarist Giotis Damianidis uit Griekenland. En gitarist Terry Ex uit Nederland”, lacht organisator Van Dongen.

NIEUWE ENERGIE

Met POM Good Virus Session wil Bart van Dongen nieuwe energie in deze barre tijden brengen. Bovendien steunt hij hiermee de deelnemende musici en blikt hij wellicht al vooruit wat betreft de toekomst van het POM. “Het zou best kunnen dat ik in juli of augustus een manifestatie organiseer die uit deze actie voortkomt. Ik heb straks zestig filmpjes. Daar kun je verschillende dingen mee doen, bijvoorbeeld iemand opdracht geven van al die video’s een nieuwe compositie te maken.”

Financieel wordt Bart van Dongen er niet wijzer van. Wil hij niet en hoeft ook niet. “Ik krijg uit het Paviljoen voor Ongehoorde Muziek een soort basisinkomen. Mijn honorarium is het slagen van POM Good Virus Session. Enne”, voegt hij er geheimzinnig lachend aan toe, “Misschien wordt het straks wel 60 + 1 filmpje. Stop ik er een van mezelf in.”

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

De filmpjes zijn te zien op YouTube. De eerste negen zijn klaar. Hieronder een korte impressie.

 

 

 

www.pomeindhoven.nl

 

Previous

Joe Houston

Next

Kurt Elling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook