Drie kanonnen uit de Belgische jazzscene. Daar moet je weerwoord op geven, zou je zeggen. Dat deed fotograaf Jeanschoubs door op fotoreportage te gaan naar Eupen (B).

Frank Vaganée

In het Jünglingshaus aldaar trad het Trio Frank Vaganée/Sam Gerstmans/Teun Verbruggen op. Mannen voor wie je beter terug kunt gaan staan als het om vrije interpretaties gaat. En evenzeer als het om het glorieus vertolken van de jazztraditie handelt.

De traditie zit bij dit drietal ingebakken. Invloeden van Charlie Parker, Thelonious Monk, Charles Mingus en Ornette Coleman worden door de vaardige handen van het trio van volstrekt nieuwe invalshoeken voorzien.

Sam Gerstmans

Maar ook composities van Frank Vaganée, die behoort tot de interessantste componisten van België, reizen bij elk concert mee. Samen met een eindeloze improvisatiedrift ontstaat een mysterieuze alchemie, die zijn gelijke niet kent.

Teun Verbruggen

Vaganée, Gerstmans en Verbruggen speelden voor het eerst samen in 2019 tijdens Jazzathome in Mechelen. Sindsdien opereren zij als vast trio. Ze brachten vorig jaar september het album Black Diamond uit, waarop alle muziek in één keer werd samengebracht. Van tweede of derde opnames is bij dit trio geen sprake.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

TRIO FRANK VAGANÉE / SAM GERSTMANS / TEUN VERBRUGGEN

Jünglingshaus Eupen, 12 oktober ’24

Frank Vaganée – altsaxofoon
Sam Gerstmans – contrabas
Teun Verbruggen – slagwerk

www.kultkom.be

Previous

Belangrijke podiumprijs voor percussionist Vernon Chatlein

Next

This is the most recent story.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook