WELKOM BIJ JAZZNU

JazzNu is een nieuwe website, die op 28 april 2015 met de eerste artikelen on-line kwam. Het digitale tijdschrift streeft er naar een aanvulling te zijn op aanverwante websites en weblogs. JazzNu beoogt vooral een digitaal tijdschrift voor lezers te zijn, niet zozeer voor nieuwsjagers. Het moet een plek worden waar de lezer zich thuisvoelt, met enige regelmaat terugkeert en zich hopelijk gaat laven aan een mix van lange en korte artikelen.

De actualiteit wordt niet geschuwd, maar JazzNu wordt geen tijdschrift waarvan de uitgever zich verplicht voelt elke dag kost wat kost een nieuwsbericht te leveren. Het actuele zit hem veel meer in de beschrijving van hedendaagse ontwikkelingen in de jazz. Daarvoor zijn interviews, cd-recensies en concertbesprekingen, beschouwingen, columns en achtergrondartikelen de belangrijkste dragers. JazzNu creëert ook ruimte voor personen die een platform zoeken waar zij hún zegje kunnen doen over jazz en aanverwante zaken. En JazzNu is eveneens tuk op mensen die én over journalistieke gaven beschikken én kennis hebben van jazzmuziek. Hen wil JazzNu graag begroeten als redactionele medewerker (zie oproep hieronder).

JazzNu wil ook schatbewaarder zijn van het recente verleden van de jazz. Daarom neemt de archieffunctie een belangrijke plek in op de website. De naam Jazz Nu dook voor het eerst op op 1 oktober 1978, toen in het Bimhuis in Amsterdam het gelijknamige tijdschrift werd gepresenteerd. De uitgever van het huidige JazzNu was een van de twee oprichters van het papieren periodiek  dat als ondertitel meekreeg ‘Maandblad voor aktuele, geïmproviseerde muziek’. Jazz Nu was streng in de leer; de website JazzNu plaatst verleden, heden en toekomst in een ruimer kader.

Veel leesplezier, voor nu en in de toekomst.

RINUS VAN DER HEIJDEN
uitgever

28 comments

 1. Hoi Rinus,

  Ondanks mijn af en toe ongenuanceerde commentaren op jouw stukken in Jazzenzo wens ik je veel succes met JazzNu. Ik zal je positief kritisch blijven volgen. Misschien is het beter om geen energie te steken in negatieve persoonlijke ervaringen en niets te schrijven over wat jezelf niet goed vond. Vooral objectief blijven en leuke interessante stukken schrijven. Ook al vind ik persoonlijk iets niet goed, wat evenzeer aan mij kan liggen als aan het gepresenteerde, blijf ik een mate van respect hebben voor al die enthousiaste musici die daar zoveel energie in steken om ons mogelijk te plezieren met hun muzikale gedachtenwereld. JazzNu is in ieder geval een geweldig initiatief. Succes!

 2. Erg goed initiatief, Rinus. Mooi dat je de publicatie van jazzverhalen in eigen handen genomen hebt. Ik denk dat je met je kennis, je gedrevenheid en je stijl van schrijven veel jazzliefhebbers aan je moet kunnen binden.

 3. Een huzarenstukje, een website in vier weken uit de grond stampen. Het ziet er goed uit, jazzminnend Nederland mag er blij mee zijn. Chapeau!

 4. Een mooi nieuw initiatief Rinus. Wens je veel gsucces toe met uitdagende artikelen en scherpe analyses! Prima!

 5. Beste Rinus en Gemma,
  Wat ontzettend goed dat jullie dit hebben opgezet. Leuk dat jullie deze vorm hebben gevonden om uiting te blijven geven aan jullie jazz journalistiek. Het ziet er overigens ook fantastisch uit. Gefeliciteerd!

 6. Ik ben blij met elke jazzwebsite, jazzweblog, jazzzine of hoe het ook mag heten. Hoe meer recensies van jazzconcerten, van jazzalbums en concertaankondigingen & redactionele stukken over jazz, hoe liever het me is. JazzNu ziet er in ieder geval geweldig uit en de content staat als een huis. Van harte gefeliciteerd Rinus & Gemma met dit resultaat, respect voor Joris Posthumus voor het bouwen van de website. Hopelijk zien we jullie vaak in Paradox!

 7. Hallo Rinus,

  Complimenten voor de website. Dit is een huzarenstuk geweest om de website op te zetten. Zeer professioneel een aanwinst voor de jazzliefhebber.

  Ad Verhagen

 8. Beste Rinus en Gemma

  Hartelijk gefeliciteerd met jullie nieuwe site. Het ziet er prachtig uit. En er valt gelukkig ook wat te beluisteren: een goed idee om die playlists van jazzmusici op te nemen. Succes met de site!

 9. Rinus en Gemma, gefeliciteerd met jullie prachtige nieuwe site.
  Zoals jullie weten juich ik alle activiteiten die de jazzmuziek en jazzmusici verder helpen van harte toe. Veel dank voor- en veel succes met dit initiatief! Hartelijke groet, Sabina Vissers, Musiqmama

 10. Wat een goed initiatief ! Eindelijk weer eens een site met langere artikelen, gepeperde opinies en interviews.
  Die Rinus mag onderhand wel ns een standbeeld krijgen of een eigen plein: Het Rinus van der Heijdenplein !

  Succes !!! Bo

 11. Hallo Rinus en Gemma,
  Voor een Jazz-fabeet als ik ben bekijk en lees ik jullie jazz.nu website natuurlijk anders dan alle jazz liefhebbers die al gereageerd hebben. Het zit er mooi, overzichtelijk en uitgebreid uit. Verras me en wie weet is een jazz liefhebber in mij geboren. We gaan in ieder geval volgen…

 12. Rinus en Gemma,

  Van harte gefeliciteerd met jullie werkelijk prachtige webmagazine. Complimenten voor dit mooie en vooral dappere initiatief.
  Ook ik juich elk initiatief toe welke de jazzmuziek en jazzmusici doen leven door hen in beeld te brengen.
  Ik wens jullie dan ook samen als duo alle goeds en succes toe.

  Hartelijke groet,
  Saskia van Tilborg

 13. Versplintering in het jazzaanbod… waarom niet aansluiten bij een andere jazzsite. Liever 1 of 2 goede, dan 4920 sites die het net niet zijn, omdat iedereen zelf iets wil opzetten.. Werk een keer samen aan de jazz!

 14. Beste Rinus en Gemma,
  Na 11 jaar abonnee geweest te zijn op de papieren JazzNU, ben ik blij verrast met jullie initiatief om een initiatief voor een digitaal vervolg te starten. Ik heb hier alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. Al die glossy zogenaamde jazzbladen, daar zit niemand meer op te wachten. Heel veel succes wens ik jullie toe.

 15. Beste Rinus,
  Zopas je nieuwe website ontdekt. Gefeliciteerd! Ga je zeker volgen en lezen. Prachtig stuk over Ornette Coleman. Keep jazz….
  Ben Korzelius, Dordrecht
  (Drechtstad FM & ATOS Radio)

 16. Wat een super initiatief, ik hoor er nu pas over, dat zal wel komen doordat ik veel in het buitenland vertoef. De site ziet er prachtig uit en brengt allerlei interessante informatie uit het brede palet van de prachtige Nederlandse topjazz.
  Hoop dat de site nog lang zal bestaan,

  Saskia Laroo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *