Wij spraken drummer Sun-Mi Hong, die door de coronacrisis twee internationale tournees in rook op zag gaan. Een daarvan was met haar eigen kwintet, de andere met Alto for Two. Ook haar concerten tijdens Jazz Ahead in Bremen en het festival Rabobank Amersfoort Jazz, waar zij met vier optredens ‘artist in residence’ zou zijn, worden afgelast of uitgesteld. Een forse streep door de rekening dus voor de talentvolle musicus, die sinds 2018 volop in de aandacht staat.

 

Sun-Mi Hong: “De crisis leert ons sterk te zijn en er het beste van te maken." Foto IAMKAT
Sun-Mi Hong: “De crisis leert ons sterk te zijn en er het beste van te maken.” Foto IAMKAT

“Inderdaad een ontzettend bittere pil,” verzucht ze. “In totaal zijn er 35 concerten afgezegd. Daar is heel veel werk mee gemoeid en een boel geld. Een streep door al mijn plannen voor het nieuwe album. Ik heb daarover overleg met het label/management, hoe we dat gaan aanpakken en opnieuw in de steigers zetten. Ik ben ook druk doende nieuwe data voor alle concerten te vinden. Dat heeft nogal wat voeten in aarde, het is niet van de ene op de andere dag geregeld. Maar ik zal doorgaan en slagen!” Lachend: “Ik hoop wel dat Amersfoort Jazz mij zal aanhouden als artist in residence!”

In overleg met ZenneZ Records is besloten om de release van de cd Second page: A Self Strewn Portrait gewoon zoals gepland uit te brengen. John Weijers van het label: “Nu alle optredens zijn geannuleerd voor de komende periode, en dus ook releaseconcerten en -tours, is de vraag: heeft het zin om je album uit te brengen? Wij denken van wel. Immers: the show must go on en we vermoeden dat je als recensent of programmamaker ook nieuw materiaal tot je wilt nemen, zeker in een tijd dat je niet naar concerten kunt.” De Europese release was gepland op 20 maart in Opus Jazz Club in Boedapest. Dat wordt nu deo volente 11 september in het Bimhuis, Amsterdam.

We vragen Sun-Mi Hong hoe ze de dagen in lockdown doorkomt. “Ik ben vooral aan het componeren en aan het drummen. Dat zijn mijn voornaamste manieren om mijn gevoelens te uiten, in alle eerlijkheid. En in deze bijzondere tijd zijn dat gevoelens van woede, verdriet, machteloosheid en verwarring. Mijn familie in Korea gaat voorzichtig weer aan het werk, na een paar maanden crisis. Ik heb maar niet te veel over mijn situatie hier gesproken, het is voor hen een stuk zwaarder daar. Ik probeer ze te steunen.”

“De crisis leert ons sterk te zijn en er het beste van te maken. Het is gaaf om te zien dat iedereen in de jazzscene elkaar steunt en probeert op te beuren. Er is gewoon niets dat mensen kan weerhouden op te houden met wat ze het liefste doen. Music is still beautiful, it’s still there for us.”

STORM BAKKER

 

Previous

Roy Hargrove

Next

Sonny Rollins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook