De eerste editie van het Transition Festival vindt zaterdag 26 maart in TivoliVredenburg plaats. Een droom die de Utrechtse cultuurtempel al jaren koesterde – nog voor de verhuizing naar de nieuwe locatie – gaat in vervulling met dit twaalf uur durende festival met 28 concerten, op zes verschillende podia onder een dak.
Ambitieus? Wellicht, maar het concertzalencomplex in Utrecht leent zich daar heel goed voor. De kwaliteit van de aangetrokken artiesten en de goedlopende kaartverkoop laten zien dat voor een dergelijk evenement zeker animo is. JazzNu ging in gesprek met Guy van Hulst, programmeur bij Tivoli Vredenburg.
Hoe zou je Transition omschrijven?
Ten eerste is het een project dat al lang hoog op de prioriteitenlijst stond. Als grote concertzaal in Nederland wilden we graag een solide jazzevenement organiseren. Waar we naar streven is een indoor aanvulling op North Sea Jazz, met dit verschil dat wij minder de breedte en meer de diepte opzoeken. Wij willen een eigenwijs festival neerzetten, met een originele en interessante programmering, die zonder subsidies kan bestaan.
Hoe onderscheidt Transition zich naast North Sea Jazz, So What’s Next en State X New Forms?
TivoliVredenburg beschikt over twee grote zalen, drie kleinere en nog een openpodium/foyer. Er zijn dus zes zalen die allemaal stuk voor stuk bijzonder goede muzikale en akoestische eigenschappen hebben. Waar de Pandorazaal met staanplaatsen zich bijvoorbeeld meer leent voor energieke muziek, is de Hertzzaal uitstekend voor meer (zittend) akoestische concerten.
Qua grootte in termen van artiesten en publiek is Transition een mooie middenmaat vergeleken met andere festivals. Een uitverkocht festival zou betekenen dat er vierduizend bezoekers komen en we zijn hard op weg om dat aantal te halen. Ook het feit dat Utrecht een centrale ligging heeft, betekent een aantrekkingskracht van Amsterdam tot Eindhoven. En niet te onderschatten: het Utrechtse publiek heeft bewezen graag naar onze evenementen te komen.
Verder, waar North Sea Jazz meer de breedte in gaat, inclusief R&B en pop, willen wij focussen op de diversiteit binnen de jazz zelf. Binnen de jazz van de laatste jaren is de kloof tussen gecomponeerde muziek en improvisatie verdwenen en ook het gat tussen jazz, hiphop en pop wordt steeds kleiner. Vele muzikanten die bij Transition komen spelen, hebben ervaring opgedaan met een scala aan internationale artiesten, zonder zich te beperken tot een bepaald genre. Daarmee kan gezegd worden dat jazz in een transitieperiode zit. Transition, dus.
Voor wie is dit festival georganiseerd en wat kunnen mensen verwachten?
Meer dan uitsluitend voor jazzliefhebbers is dit festival eerder samengesteld voor nieuwsgierige muziekliefhebbers, die net zo open zijn om traditionele jazzbandjes te beluisteren als nieuwe, innoverende muzikanten te ontdekken. Wat zij kunnen verwachten? Ten eerste goede muzikanten. Prima geluidskwaliteit en de mogelijkheid om van verschillende concerten te ‘proeven’. Wat betreft genre dekt het programma traditionele improjazz tot aan meer experimentele, elektronisch-beïnvloede artiesten. Wel is het voor ons van belang om de actualiteit te volgen. Veel artiesten die bij Transition optreden hebben pas een album uitgebracht, of zijn expres voor deze gelegenheid bij elkaar gekomen. Door het gevarieerde programma zal elke muziekliefhebber – en niet alleen jazzliefhebber – er minstens een paar concerten naar zijn of haar smaak vinden.
Dit formaat biedt flexibiliteit. Mensen hebben bijna twaalf uur muziek om uit te kiezen. Je kunt van begin tot en met de afterparty blijven, maar je kunt er ook een middag uitje van maken, of bijvoorbeeld pas vanaf acht uur aansluiten. Verder willen we een sfeer scheppen waar mensen ook de tijd nemen om lekker te eten en drinken, van gedachten te wisselen over wat ze gehoord hebben én voor gezelligheid en samenzijn.
Juist daarover gesproken, heb je enige tips om de keuzestress te vermijden?
Inmiddels is het blokkenschema online, dus de voorpret kan beginnen. Als programmeur is het altijd moeilijk om tips te geven, want je staat achter alles.
Bijzonder die dag is het optreden van Peter Brötzmann, Eric Revis en Nasheet Waits die speciaal voor dit festival samen optreden. Geen nieuwkomers, maar een hele actuele samenwerking. Ook erg interessant is de minimalistische muziek van Temko. Ze hebben nog weinig gespeeld, maar de bijzondere samenstelling van muzikanten van compleet verschillende achtergronden maakt hun sound heel uniek.
Een andere aanrader is saxofonist Logan Richardson, want al kennen mensen hem, zijn nieuw uitgebrachte cd is opvallend anders dan wat we gewend zijn. Bachar Mar-Khalifé onderscheidt zich door zijn stem, de thema’s van zijn composities en zijn elektronisch-Arabische geluid. Hij is ook een zeer geëngageerd artiest die de grenzen opzoekt tussen chansons, wereldmuziek en jazz. En uiteraard kijken veel mensen uit naar het optreden van een van de meeste invloedrijke drummers van het moment, Mark Guiliana, met zijn kwartet.
Het door GoGo Penguin vorige maand uitgebracht Man Made Object is alom geprezen, en dit is de kans om deze opkomende Engelse band live bij te wonen. Sfeervolle elektronische jazz, met prachtige pianomelodieën. De van eigen bodem afkomstige Tom Beek is voor velen bekender, en wat zijn concert op Transition bijzonder maakt, is dat hij optreedt met een compleet nieuwe bezetting. En ‘last but not least’ zijn we heel blij dat we de Belgische talenten STUFF. vorige week aan het programma hebben mogen toevoegen. (Inmiddels heeft Roy Hargrove om gezondheidsredenen moeten afzeggen. Er wordt gezocht naar een vervanging, red].
Wanneer is voor jou dit festival geslaagd?
Als bezoekers een gezellig evenement hebben gehad, als zij mooie concerten hebben gezien en zodoende nieuwe muzikanten en bandjes hebben ontdekt. Als muzikanten ook van het festival genieten en elkaars concerten bezoeken. En stiekem hopen we dat er spontaan gastoptredens ontstaan. Als het festival zelf goed bezocht is en we nu al kunnen dromen over dat van volgend jaar… op 8 april 2017!
SOPHIE CONIN