Herman Lasure

Op de 88edag van het jaar is het Piano Day. Analoog aan het aantal toetsen op de piano wordt dit eerbetoon aan het instrument elk jaar wereldwijd georganiseerd, meestal op 29 maart, in een schrikkeljaar op 28 maart.

Ook België doet vlijtig mee aan de Piano Day, waarop klassiek wordt georganiseerd (Flagey in Brussel) en dit jaar voor de eerste keer jazz in het Conservatorium in Hasselt. De muziekinstelling pakt het meteen stevig aan, door er een festivalletje van te maken, dat is gehouden van 29 maart tot en met 2 april.

Bram De Looze

Fotograaf Jean Schoubs toog op 29 maart naar Hasselt, waar hij het duoconcert van drummer Bram De Looze en pianist Lander Gyselinck wilde vastleggen. Dat ging niet door: Gyselinck was door griep geveld zodat Bram De Looze in zijn eentje de Piano Day gestalte gaf. De griepgolf zou er ook wel eens de oorzaak van kunnen zijn, dat de zaal deze dag matig was bezet.

Ook Hendrik Lasure, bekend van de succesvolle formatie SCHNTZL, was present bij de eerste aflevering van Piano Day in Hasselt. Hij vormde een duo met slagwerker Casper Van De Velde, twee gelouterde muzikale zielen, die een jazzopleiding volgden aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen. Zij trokken in Hasselt het begrip piano breder, door naast jazz ook klassieke en elektronische invloeden in hun spel toe te laten.

Casper Van De Velde

In Nederland werden rond Piano Day 2018 evenementen georganiseerd in Arnhem, Amsterdam en Utrecht.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

 

www.pianoday.org

Previous

Kapok op kaboutersokjes naar een radicalere toekomst

Next

Fantastisch overzicht van 33 jaar I Compani-muzieken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook