Robin Verheyen en Bach? Jazeker, de Belgische tenorsaxofonist heeft er zelfs een project aan gewijd: ‘The Bach Riddles’. Samen met zijn kwartet toog hij naar Hasselt. Fotograaf Jeanschoubs woonde de soundcheck bij.

Toma Gouband

Voor The Bach Riddles nam tenorsaxofonist Robin Verheyen Bachs meesterwerk Das Musikalische Opfer als uitgangspunt. Hij onderverdeelde het in elf delen plus een intro. En verbond daar uiteraard een vrije bewerking aan.

Robin Verheyen

The Bach Riddles was in 2019 een compositie-opdracht voor Robin Verheyen, verstrekt door Concertgebouw Brugge en Handelsbeurs Gent. Op verschillende residentieplekken werd van het project een cd gecreëerd.

The Bach Riddles verbindt barok via improvisaties van alle vier bandleden naar eigentijdse jazz. De bewerkingen van het werk van Bach zijn uitermate vrij, waardoor als het ware nieuw, hedendaags Bach-werk is ontstaan. Dit kan niet anders dan als een grote verdienste worden beschouwd.

Clemens van der Feen

Robin Verheyen behoort tot de spitsroedenlopers van de Belgische jazz. Hij maakte naam in formaties als TaxiWars en MixMonk. Daarin liet hij horen dat gemakzucht bij hem uit den boze is en dat hij altijd op zoek is naar nieuwe invalshoeken. Hier, bij The Bach Riddles, is het niet anders. En bij eerdere samensmeltingen van jazz en klassieke muziek, zoals de projecten die hij deed met muziek van Olivier Messiaen en Guillaume de Machaut draaide Robin Verheyen al warm.

Benoit Delbeque

De achtergrond van de vier musici is tevens een waarborg voor de mix die zij nastreven: klassieke muziek laten samen vloeien met jazz, waarbij improvisaties dan zowel de verbindende als de verheffende factor zijn.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

 

ROBIN VERHEYEN
THE BACH RIDDLES

CCHA
Cultureel Centrum Hasselt
13 maart ’22

Robin Verheyen – tenorsaxofoon
Benoit Delbeque – piano
Clemens van der Feen – contrabas
Toma Gouband – slagwerk


WWW . ROBIN VERHEYEN . BE

Previous

Simin Tander doet vrouwen in de kunsten de juiste eer aan

Next

Angelo Verploegen viert drie lustrums tegelijkertijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook