Vernon Chatlein, drummer, percussionist, jazzmusicus en componist krijgt de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2024. De andere winnaar is danseres en choreograaf Cherish Menzo. De Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. Zowel Chatlein als Menzo krijgen een geldbedrag van 60.000 euro, dat zij naar eigen keuze mogen besteden voor hun artistieke ontwikkeling. De Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt gezien als de grootste podiumprijs van Nederland. 

Vernon Chatlein. Foto Rauwkost Film

De Adviescommissie die de Gieskes-Strijbis Podiumprijs toekent, roemt vooral de verbindende kracht van de Curaçaoënaar Vernon Chatlein. Zij doelt daarmee op zijn eigen onderzoek- en performance-platform Voices from Letters waarin hij diepgaand onderzoek deed naar de geschiedenis van de Tambú, een dans- en muziekstroming uit het Caribisch gebied en gebaseerd op Afro-culturen. 

Samen met choreograaf Remses Rafaela onderzocht Chatlein nieuwe vormen van de Tambú: kruisbestuivingen omdat zij kunnen leiden tot nieuwe wegen en vormen. Dat deed hij met gevoel voor codes en traditie en met gebruik van oude en nieuwe instrumenten en met choreografieën die oude en nieuwe invloeden tonen. Hierdoor zijn nieuwe verhalen ontstaan binnen het erfgoed. De Adviescommissie was diep onder de indruk van de voorstelling Kiminá als onderdeel van Voices from Letters.

Vernon Chatlein voelt zich zeer vereerd met de prijs, die vanavond aan hem is uitgereikt in Theater Walhalla in Rotterdam. “Met de mond vol tanden, overweldigd, vereerd en ook wat ongemakkelijk”, zo reageert hij op de toekenning. “Ik ben ontzettend dankbaar met deze fantastische ondersteuning die me in staat stelt om artistiek werk te kunnen creëren. Tegelijkertijd realiseer ik me heel goed dat dit niet voor iedereen geldt. Daarom wil ik ook alle andere hardwerkende, onafhankelijke kunstenaars aanmoedigen om door te gaan en te geloven in zichzelf.”

Vernon Chatlein, percussionist, drummer, jazzmusicus en componist. Foto Tom Beetz

Vernon Chatlein begon zijn opleiding aan de Edgar Palm Music School in Curaçao, gevolgd door het Conservatorio Amadeo Roldán in Havana, Cuba. Hij werd als 19-jarige als wonderkind gezien en mede daardoor gekozen als leider van het Curaçao Youth Jazz Orchestra. Vervolgens begon hij aan een studie Jazzslagwerk aan het Conservatorium in Amsterdam, welke opleiding hij voortijdig beëindigde. Zijn ensembledocent Randal Corsen, peetvader van de Curaçaose jazz, nam Vernon Chatlein onder zijn hoede. Dit betekende een revolutie in zijn ontwikkeling als jazzmusicus en werd een grote stimulans om de fakkel van de Curaçaose muziek en jazz voort te zetten. Hoewel hij in Nederland woont, maakt hij altijd weer verbinding met zijn eiland en zorgt ervoor dat elk project altijd wordt gedeeld en uitgevoerd op Curaçao. Zijn werk is altijd afgestemd op zijn land en zijn volk.

Cherish Menzo valt bij de Adviescommissie in de prijzen ‘omdat ze bij haar artistieke werk geïnteresseerd is in de transformatie van het lichaam op het podium en in de belichaming van verschillende fysieke beelden’.

Naast de twee winnaars werden er ook drie eervolle vermeldingen toegekend en wel aan acteur, theatermaker, musicus en cabaretier Saman Amini, celliste Maya Fridman en de Turks-Koerdische actrice, theatermaker en musicus Meral Polat. De laatste kreeg de vermelding ‘vanwege haar indrukwekkende staat van dienst binnen diverse disciplines. Als musicus laat Meral Polat Koerdische, Turkse, Perzische en Griekse liederen op een wonderschone en doorvoelde manier versmelten. Met eigen teksten en gedichten van haar vader neemt Polat ons mee in de bezielende wereld van de liefde, het leven en de vrijheid’.

Meral Polat kreeg een eervolle vermelding. Foto Jeroen Hoffman

JazzNu was vorig jaar laaiend enthousiast over het album Ez Kî Me van het Meral Polat Trio. Zij baseerde het op gedichten die haar vader naliet na zijn dood in 2021. JazzNu schreef onder meer: ‘Ez Kî Me is een meer dan indrukwekkend document geworden, waarin Meral Polat een brug slaat tussen Anatolische en Koerdische klanken en de verworvenheden van westerse, vaak geïmproviseerde muziek. Hoewel Ez Kî Me ook en vooral een ode is aan haar overleden vader, is er zeker geen sprake van een requiem: integendeel, de muziek is hoopvol, is een open deur naar een leven waarin licht en liefde doorklinken’.

De winnaars van de eervolle vermeldingen krijgen ieder 10.000 euro overhandigd. 

De (onafhankelijke) Adviescommissie voor dit jaar bestaat uit Jeannette Smit (voorzitter, adviseur in de culturele sector, voorheen algemeen directeur Theater Bellevue), Philip Powel (mede-eigenaar jazzpodium BIRD, programmamaker, cultureel producent), Kristin de Groot ( adviseur/coach/fondsenwerver, voorheen directeur Dansateliers), Tido Visser (artistiek directeur Nederlands Kamerkoor) en Floor Houwink ten Cate (regisseur, schrijver, artistieke kern Theater Utrecht).

Het Gieskes-Strijbis Fonds is een particulier vermogensfonds, dat streeft naar maatschappelijke vooruitgang. Kunst en cultuur is een van de vier werkterreinen van het fonds, naast natuur en milieu, democratie en rechtsstaat en medisch onderzoek.

RINUS VAN DER HEIJDEN

gieskesstrijbisfonds.nl

Previous

Guy Salamon vult Residence in met uniek concept

Next

This is the most recent story.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook