De gang naar theater, jazzclub of concertzaal is versperd door Covid-19. Maar deze veroorzaker van een vreselijke pandemie kan niet voorkomen dat bij kunstminnend Nederland nieuwe plannen en ideeën opborrelen. Een daarvan is ‘De Thuisreiziger’.

De koffer van 'De Thuisreiziger' wordt aan huis bezorgd.
De koffer van ‘De Thuisreiziger’ wordt aan huis bezorgd.

Als mensen niet naar het theater kunnen, dan komt het theater toch naar de mensen. Zo moet harpiste Miriam Overlach hebben gedacht, toen zij in het voorjaar van 2020, thuis zittend vanwege corona, het idee kreeg voor een voorstelling. Eentje die bij belangstellende mensen aan de voordeur wordt bezorgd. De Thuisreiziger, zo is het project gaan heten en de initiatiefneemster, samen met de andere kunstenaars die haar bijstonden, omschrijven het als ‘een theatraal kofferconcept’.

Die andere kunstenaars zijn componist Wilbert Bulsink, multidisciplinair kunstenaar Willem Wits en vormgever Elze van den Akker. Zij hebben het volgende, aansprekende procedé bedacht. Je meldt je aan. Op een afgesproken tijdstip wordt er aangebeld en blijkt er een koffer achtergelaten. Daarmee ga je aan de slag, anderhalf uur lang en bouw je een voorstelling voor een of twee personen. Alles wat nodig is zit in de koffer: decor, rekwisieten, kostuums en vooral ook veel muziek. Onderweg ben je tegelijk acteur én publiek, geluidstechnicus én regisseur. Je reist langs allerlei wonderbaarlijke plekken op aarde (en zelfs daarbuiten) waarbij al je zintuigen aangesproken worden en je woonkamer geleidelijk verandert in een theaterzaal. Er is van alles mogelijk: bijvoorbeeld een privéconcert in de woestijn, een beeld in het mos, druppels in de ruimte. Door simpele maar doeltreffende opdrachten worden je fantasie en zintuigen geprikkeld. De Thuisreiziger is een spannende en muzikale reis door de eigen huis- en bovenkamer.

De makers en uitvoerders van 'De Thuisreiziger': Willem Wits, Miriam Overlach, Wilbert Bulsink en Elze van den Akker.
De makers en uitvoerders van ‘De Thuisreiziger’: Willem Wits, Miriam Overlach, Wilbert Bulsink en Elze van den Akker.

De Thuisreiziger is niet alleen een theatervoorstelling. Je bouwt namelijk ook een concertzaal in je woonkamer. Want muziek maakt een wezenlijk onderdeel uit van het project. Ook jazz. Daarvoor tekent Wilbert Bulsink. Hij licht zijn aandeel graag toe: “Ik ben vertrouwd met jazz. In de band Pump Organ van Dirk Bruinsma speelde ik Hammondorgel. Verder heb ik veel geïmproviseerd, soms op het gebied van pop. Vorig jaar deed ik met het Rosa Ensemble, waar Hans Dagelet, John Dikeman, Onno Govaert  en Jeroen Kimman in meespeelden, een tournee met muziek van Captain Beefheart, waar ik op Hammondorgel en Fender Rhodes veel improviseerde. De jazzinvloeden krijgen soms wel en soms geen plek in mijn gecomponeerde werk.”

“De muziek voor De Thuisreiziger bestaat voor een groot deel uit elektronisch bewerkte improvisaties op harp”, vervolgt Bulsink. “Soms zijn dat abstracte elektronische klanken, andere keren zijn ze heel poppy of vrij refererend aan allerlei stijlen. Er is een deel dat bestaat uit jazz-basjes die op een Nancarrow-achtige manier rond stuiteren naar verschillende richtingen. Grote uitdaging bij de muziek voor De Thuisreiziger was de timing die vaak niet exact te bepalen was. Een leuk element om mee te werken als componist. Uiteindelijk heb ik nauwelijks noten geschreven. Belangrijk doel was om een live-ervaring te creëren zonder dat er een musicus of artiest in de ruimte zelf aanwezig is.”

Zo kan het dus gaan tijdens ‘De Thuisreiziger’.

Ook initiator en harpiste Miriam Overlach weer wat ze over praat als het om jazz gaat: “Ik heb sinds mijn studietijd ook geïmproviseerd en heb daarnaast grote interesse voor hedendaagse muziek. De afgelopen jaren heb ik in meerdere projecten van Anthony Braxton gespeeld en in producties van Corrie van Binsbergen deelgenomen en geïmproviseerd. Voor een aantal van Wilberts composities voor De Thuisreiziger hebben we geïmproviseerde klanken van mij opgenomen die hij later bewerkt en verwerkt heeft in de composities. Niet puur jazz, wel improvisatie!”

Nadat de koffer is bezorgd en je je eigen voorstelling hebt gecreëerd, wordt alles twee uur later weer opgehaald. Met coronanarigheden is rekening gehouden: de koffer is zorgvuldig gedesinfecteerd. De Thuisreiziger vraagt de aanwezigheid van minstens één volwassene. De voorstelling is te bestellen via onderstaande website. Daar is ook alle informatie te vinden over de beschikbare tijdslots en de diverse locaties . De Thuisreiziger is 120 keer beschikbaar.

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s BRAM PETRAEUS

 

www.dethuisreiziger.nl

Previous

North Sea Jazz Festival onderzoekt alle scenario’s

Next

Vijftig gratis concerten vanuit de Roode Bioscoop

Lees ook