Red Light Jazz is een festival dat inmiddels een opvallende plaats heeft veroverd op de kalender. Het wordt voor de zesde keer georganiseerd, in en rond de Wallen in Amsterdam. Een Cubaanse grootmeester, een flamencogrootheid en een gelouterde jazzpianist zijn zomaar wat voorbeelden van een eigenzinnige programmering die zich op 43 podia afspeelt en 104 optredens telt.

 

Hilario Durán, grootmeester van de Cubaanse muziek. Foto Doug Dickin

Red Light Jazz begint vandaag en duurt drie dagen. Hoewel het plan voor een jazzfestival in het Wallengebied van de hoofdstad er al lag in 2005, kreeg het evenement handen en voeten in 2014. Belangrijkste drijfveer was om een eerbetoon te brengen aan de geschiedenis van de jazz in de oude binnenstad en een podium te bieden aan aanstormend talent. Achterliggende gedachte was verbinding te maken tussen oude en nieuwe ondernemers op de Wallen en de bewoners van dit fraaie stadsdeel.

De geschiedenis van de jazz in de oude binnenstad van Amsterdam maakt een wezenlijk deel uit van de historie van de jazz in Nederland. Meteen na de Tweede Wereldoorlog waren de Nieuwmarkt en de Zeedijk het territorium voor Surinaamse jazzmusici als Kid Dynamite en Teddy Cotton. Wie hun optredens meemaakte, praat er met warme gevoelens nog altijd over. Hun concerten en die van anderen creëerden een levendige jazzcultuur in dit gebied rond de Wallen. In 1946 zag jazzcafé Casablanca het levenslicht op de Zeedijk, al snel als ‘het Mekka van de jazz’ betiteld. Op de Nieuwmarkt werd café Smit omgedoopt tot de Cotton Club, uiteraard vernoemd naar Teddy Cotton. Beide gelegenheden draaien ook dit jaar weer mee in Red Light Jazz.

Bij de eerste editie van Red Light Jazz werden tien podia ingericht, dit jaar is dat aantal uitgebreid naar maar liefst 43 plekken. Daaronder zijn tot de verbeelding sprekende locaties als Paleis van de Weemoed, Leger des Heils, Mata Hari, Barbizon Palace, Hotel Prins Hendrik (denk aan de pek waar Chet Baker het leven liet!), In De Waag, Hash Mariuhana en Hemp Museum, De Bakkerswinkel, café De Zeevaart en café In ’t Aepjen. En om in de sfeer van de rode lampjes op de Wallen te blijven vallen ook de namen van De Condomerie, Casa Rosso en Bulldog Hotel op. Voor de in jazz ingewijden zijn het Bimhuis, Cotton Club, Conservatorium van Amsterdam, Casablanca café en de Waalse Kerk vertrouwde plekken.

Ida Nielsen, de Funk Princess van poplegende Prince. Foto website Ida Nielsen

En dan de programmering, want daar draait het immers vooral om. De namen van Jimmy Haslip & Scott Kinsey, Hilario Dunlan Contumbao Quartet, Michiel Borstlap, Duo Dulfer-Directie, Peter Beets Trio, Dutch Swing College Band, Sven Schuster Trio, Deborah Carter, Gideon Tazelaar, Bruut!, Wouter Kiers Quartet met de burlesque-danseres Natsumi Scarlett, Njtam Rosie, BVR Flamenco Big Band met Carles Benavent, Jasper Blom Quartet en Sabrina Starke sieren de affiches. Om alle podia gevuld te krijgen zijn er daarnaast nog tal van onbekende en/of minder bekende namen.

Een paar verdienen nadere toelichting. Het Hilario Durán Contumbao Quartet is gegroepeerd rond pianist/componist Durán, van wie wordt beweerd dat hij zijn piano kan laten klinken als een orkest. Zo’n veertig jaar geleden werkte hij samen met Arturo Sandoval en Dizzy Gillespie en nu brengt hij met zijn Contumbao Quartet een rijke doorsnede van Cubaanse muziek. De BVR Flamenco Big Band bestaat uit 21 musici en vermengt jazz met flamenco. Als gast speelt hier mee de Spaanse basgitarist Carles Benavent die naam maakte in de groep van Paco de Lucia en Chick Corea’s Flamenco Heart.

Pianist Michiel Borstlap brengt in de gezegende omgeving van de Waalse Kerk zijn project Memory of Enchantment, opgedragen aan Herbie Hancock. Muziek van deze laatste en van Borstlap vloeien in dit project ineen.

Jonas Hellborg is een van de vele bassisten die optreden tijdens Red Light Jazz. Foto website Jonas Hellborg

De Zweedse basgitarist Jonas Hellborg, Ida Nielsen & The Funkbots en DJ Maestro met Bas van Lier verrichten op muzikale wijze de aftrap van deze aflevering van Red Light Jazz. Dat gebeurt op vrijdag 7 juni in Olof’s. De Deense bassiste Ida Nielsen, ook wel de ‘Funk Princess’ van poplegende Prince genoemd, maakte tot aan diens dood in 2016 deel uit van The New Power Generation en het rocktrio 3rdeyegirl. Als soloartieste en bandleidster mixt zij jazz, funk, rock en pop. Sinds het verschijnen van haar derde soloalbum Turnitup uit 2016 tourt Ida Nielsen met haar eigen band The Funkbots. De bassiste heeft een voorkeur voor experimenteren op het zware ritme van de bas.

Bij elk festival dat zichzelf respecteert, hoort wel een vreemde eend in de bijt. In de 2019-editie van Red Light Jazz is dit zeker de Dutch Swing College Band, een formatie die in wisselende samenstellingen al bestaat vanaf mei 1945. Het orkest is vaandeldrager van de traditionele jazz in Nederland. Ruim 150 albums heeft de College Band volgespeeld, telkens weer vernieuwden niet alleen de bezettingen, maar ook de muziek. Hoe dit heeft uitgepakt, is uitgebreid te horen op Red Light Jazz.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Red Light Jazz
43 locaties op en rond De Wallen Amsterdam, 7, 8, 9 juni ’19

 

www.redlightjazz.com

Previous

Basfestival in Rotterdam voor álle fijnproevers

Next

Een 8- voor muzikaal sterk Jazz in Duketown 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook