Mooie titel, The CoronaBasementSessionsLIVE. Maar ook mooi qua opzet en inhoud. Rietblazer Edward Capel heeft de blokkade die Covid-19 nu al een jaar heeft opgeworpen benut om een nieuw project van de grond te helpen, waarmee hij niet alleen zichzelf een dienst heeft bewezen, maar ook een aantal musici rond hem heen. Want via een lange trits improvisaties zijn The CoronaBasementSessionsLIVE een soort zwaan-kleef-aan-project geworden.

Vocaliste Rianne Wilbers.

De bedoeling van Edward Capel was om tijdens de verschillende lockdowns toch live-concerten te kunnen organiseren. Ook al zouden ze van korte duur zijn. Hij wilde noch kon dat alleen doen, dus zocht hij samenwerking met beeldend kunstenaar, vormgever, gitarist en drummer Rik van Iersel met wie hij al een aantal jaren samenwerkt in Senga Etna. Dit ensemble werkt in wisselende samenstellingen en produceert een mix van elektronica, noise, punk en spoken word.

Emine Bostanci

Edward Capel stuurde Rik van Iersel een hele reeks solo-opnames toe van zijn altsaxofoon en elektronica. Met de vraag of hij daar geluiden bij kon maken. Rik van Iersel zat al een beetje in de hoek die Edward Capel voor ogen had, omdat hij allerlei animaties ontwierp, waar de muziek van Capel mooi onder zou passen. Beiden begonnen op afstand aan nieuw materiaal te werken, dat eruit bestond door elkaar solo-opnames toe te sturen en daar duo-opnames van te maken. “Ik merkte dat dit zo heerlijk was om te doen en het me zoveel energie gaf dat ik ook andere muzikanten waar ik normaal mee speel ben gaan vragen om me opnames van solo-improvisaties te sturen. Om vervolgens permissie te vragen om ze door te sturen naar iemand anders, zodat je van solo naar duo naar trio en kwartetopnames komt”, legt Edward Capel uit. 

Jacq Palinckx, met wie Edward Capel eveneens al jaren nauw samenwerkt, pikte ook aan. De initiatiefnemer: “Hij vond dit zwaan-kleef-aan-improconcept heel goed werken. Ik heb het de titel TheCoronaBasementRecordings gegeven, omdat ik er aan werkte in het ketelhuis in de kelder van het Temporary Art Centre (TAC) in Eindhoven. Zo ontstond al snel een flink ensemble op afstand met naast Rik en Jacq ook Bart van Dongen, Rianne Wilbers, ACGVianen, Filip Wauters, Bas van den Booren, Paed Conca, Brian Wilson en Harmen de Bresser.”

Filip Wauters

Vanaf juni vorig jaar mochten de musici in de zomermaanden voor klein publiek weer concerten doen en Edward Capel was er snel bij om vier improvisatie-avonden te organiseren in het Paviljoen Ongehoorde Muziek (POM) in Eindhoven. De avonden waren ingedeeld met een set solo-improvisaties, daarna duo-improvisaties en als laatste set trio’s plus een tutti improvisatie. 

“Alles werd op de avonden goed opgenomen met beeld en geluid”, zegt Edward Capel. “Van de geluidsopnames heb ik vervolgens van elke avond een compilatie/compositie gemaakt van vijftien minuten en aan Arnoud Rigter, Jornt Duyx, Jacq Palinckx en Rik van Iersel gevraagd om een ​​korte film/animatie te maken bij deze compilatie/composities aan de hand van de live beelden van de avond, in combinatie met hun eigen werk en beeldende ideeën bij de muziek.”

Harmen de Bresser en ACGVianen.

The CoronaBasementRecordingsLIVE hebben inmiddels een flinke omvang genomen. De musici die eraan meewerkten zijn Rianne Wilbers: zang, ACGVianen: stem, Emine Bostanci: kemenche en stem, Bart Maris: trompet en elektronica, Filip Wauters: gitaar en  pedalsteel gitaar, Jacq Palinckx: gitaar, Bas van den Booren: gitaar, Gonçalo Almeida: contrabas, Harmen de Bresser: contrabas, Bart van Dongen: piano, KorgMS20, harmonium, stem en Moog synthesizer, Rik van Iersel: percussie en elektronica, Michael Vatcher: drums en percussie.

Voor de technische realisatie zorgden Eric van de Lest: live opnames, mix en mastering, Onno Kortland en Paul Marques da Cruz: live beeldopnames, Arnoud Rigter : film CBRLIVE 1, Jornt Duyx : film CBRLIVE2, Jacq Palinckx : film CBRLIVE3, Rik van Iersel : film CBRLIVE4.

RINUS VAN DER HEIJDEN
Schermafbeeldingen TheCoronaBasementRecordings

WWW . EDWARD CAPEL . NL

WWW . POM EINDHOVEN . NL

 

FILMS:

 

AUDIO VIA BANDCAMP DOWNLOADEN:

THE CORONABASEMENTRECORDINGSLIVE

 
Previous

Online jazzmuzikant worden bij Virtual Music School

Next

Guido Nijs’ juweeltje geldt zowel inhoud als vorm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook