Conservatorium Maastricht en Jazz Maastricht organiseren dit jaar voor de vierde keer de Maastricht Jazz Awards. In Heusden-Zolder in België vond de halve finale plaats, waaruit drie bands zijn voortgekomen. Zij stromen door naar de finale op 8 februari in Maastricht. Deze bands zijn Aishinka, Ildo Nandja Trio en Archipelagos.

 

Louise Andri is een van de zangeressen van Aishinka.
Louise Andri is een van de zangeressen van Aishinka.

De Maastricht Jazz Awards is de grootste internationale jazzcompetitie in de Euregio. De initiatiefnemers Conservatorium Maastricht en Jazz Maastricht willen het jazzmilieu van de Euregio versterken.

Ildo Nandja is leider van het gelijknamige trio.
Ildo Nandja is leider van het gelijknamige trio.

Tot de halve finale waren zes professionele ensembles doorgedrongen. Naast de bands die doorgaan naar de finale waren dat Kassius, Hlib Baisha Duo en Supernova. De jury, die bestond uit Norbert Kögging (de toekomstige directeur van Jazz Maastricht), Pieter Schoonderwoerd (voormalig directeur Jazz Maastricht) en Paul van de Steen, journalist en tekenaar, koos uiteindelijk voor Aishinka, Ildo Nandja Trio en Archipelagos. Deze drie formaties gaan door naar de finale, op 8 februari in de Muziekgieterij in Maastricht.

Julie Rens is een van drie de zangeressen van Aishinka.
Julie Rens is een van drie de zangeressen van Aishinka.

Aishinka is een septet, dat in 2016 in Brussel werd opgericht. Het brengt een mengeling van Bulgaarse en jazzmuziek. De kern wordt gevormd door drie zangeressen. Het kwintet Archipelagos wordt geleid door slagwerkster/componiste Francesca Remigi. De groep beweegt zich tussen Indiase Karnatic-muziek en free-jazz improvisaties. Het trio van componist en zanger Indo Nandja komt uit Maastricht en bestaat sinds 2017. Pablo Held, Shai Maestro en Tigran Hamasyan zijn de inspirators voor het trio. De muziek bestaat uit een mengeling van pan-Afrikaanse ritmes en melodieën, jazz en eigentijdse invloeden van Europese en wereldmuziek.

Zangeres Claire Parsons trad zowel bij Archipelagos als Aishinka op.
Zangeres Claire Parsons trad zowel bij Archipelagos als Aishinka op.

Conservatorium Maastricht en Jazz Maastricht riepen de Maastricht Jazz Awards in 2016 in het leven om jonge bands te stimuleren, samenwerkingsverbanden te laten ontstaan en artiesten een platform te bieden om zichzelf te presenteren. Daarvoor zijn prijzengelden beschikbaar en de mogelijkheid voor coaching en optredens op belangrijke jazzpodia.

Francesca Remigi is leidster en drumster bij Archipelagos.
Francesca Remigi is leidster en drumster bij Archipelagos.

In samenwerking met de belangrijkste jazzpodia en festivals van de Euregio en daarbuiten worden de winnaars speelplekken aangeboden om podiumervaring op te doen. Daarvoor wordt samengewerkt met onder meer de volgende partners: Motives for Jazz, Cultuurcentrum De Muze en Musik Marathon Eupen, alle uit België en uit Nederland Parkstad Limburg Theaters, Paradox Tilburg en festival Jazz in Duketown.

Hlib Baisha viel met zijn duo buiten de prijzen.
Hlib Baisha viel met zijn duo buiten de prijzen.

Maastricht Jazz Awards kent twee categorieën: student en professional en bevat voor elke categorie drie awards. Na de voorselectie op 1 tot 3 november 2018 vond de halve finale van de professionals plaats tijdens het festival Jazz Night van Conservatorium Maastricht. Zowel tijdens de halve finales als straks tijdens de finale in poppodium de Muziekgieterij kreeg en krijgt elke band vijftien minuten om zich te presenteren.

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s JEANSCHOUBS

 

Maastricht Jazz Awards – halve finale
CC Muze Heusden-Zolder (België), 10 januari ’20

Finalisten professionals:

Ildo Nandja Trio
Ildo Nandja
– contrabas en zang
Philipe Ramaekers – piano
Umberto Odone – slagwerk

Aishinka
Emmanuelle Duvillard – zang
Julie Rens – zang
Claire Parsons – zang
Louise Andri – piano
Tom Bourgeois -sopraansaxofoon
Fil Caporali – contrabas
Daniel Jonkers – drums

Archipelagos
Federico Calcagno -basklarinet
Claire Parsons – zang en elektronica
Simon Groppe – piano
Ramon van Merkenstein – contrabas
Francesca Remigi – drums en composities

 

MAASTRICHT JAZZ AWARDS

Previous

Beets en Rosenberg experimenteren er op los

Next

CLOD! is spiegel van nieuwe vaderlandse jazzmilieu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook