De Italiaanse, in Nederland wonende Alessandro Fongaro is een typische exponent van de nieuwe generatie jazzmusici in Nederland. De contrabassist en basgitarist snoept uit allerlei ruiven, veegt alles op een hoop en vervaagt hiermee bewust de grenzen van jazzmuziek. Zijn cd ‘CLOD!’ is er één groot toonbeeld van.

Jazz, rock, indierock, het zijn de bouwstenen voor het muzikale uitangspunt van Alessandro Fongaro en zijn kwintet CLOD!. In een interview met JazzNu in juni 2018 zei hij dat hierin zijn visie op jazz het duidelijkst naar voren komt. Dat is een interessant gegeven, want de luisteraar kan duidelijk waarnemen hoe de zoektocht van jonge musici door de geschiedenis van diverse muziekstijlen verloopt.

In het stuk The Story of A Failure raakt CLOD! aan de poppy amusementsmuziek uit de jaren zeventig: gladjes, melodieus en vooral veilig. Maar in Dead Man, Free Boots hoor je een gitaarsolo van Dario Trapani die rechtstreeks afgeleid is van het onberekenbare spel van James ‘Blood’ Ulmer. Met ‘zingend’ daaroverheen de tenorsaxofoon van Nicolò Francesco Ricci. Het is juist die afwisseling, die botsing van stijlen die deze cd zo interessant maken.

In Misfit wordt een fraai staaltje elektronica opgediend, in Been There, Guess What eveneens. Juist in die passages hoor je hoe er ruimte wordt gemaakt voor doorwrochte improvisaties. En in Sorry Boy komt indierock om de hoek kijken. Dit alles tekent niet alleen de beïnvloeding van allerlei muziekstijlen waar CLOD! in grasduint, maar ook het resultaat van dat afgrazen: bontgekleurde muzikale fragmenten die tot een inspirerend geheel zijn samengevoegd.

En Alessandro Fongaro zelf? Hij manifesteert zich als een bassist pur sang. Strak in de maat bouwt hij onder de stukken zijn eigen imperium, met mooie vaak staccato versieringen, melodieus en behulpzaam naar zijn medemusici toe. Precies zoals menige jazzvogel zich dat zou wensen.

RINUS VAN DER HEIJDEN

CLOD! – CLOD!
Eigen beheer

 Nicolò Francesco Ricci – tenorsaxofoon
Dario Trapini – gitaar en synthesizers
Koen Schalkwijk – Würlitzer
Alessandro Fongaro – basgitaar en sythesizers
Jimmi Hueting – drums, percussie en synthesizers

 

Previous

Halve finalisten Maastricht Jazz Awards bekend

Next

Het eigengebouwde universum van Yuri Honing

Lees ook