Jazz, natuur en fietsen. Dat zijn de ingrediënten waarlangs Jazz Tour aan de Maas is opgebouwd. Het evenement wordt zaterdag 14 september voor de tweede maal georganiseerd. Het biedt een programma waarin veel jazzstijlen zijn samengebracht. En derhalve een smaakpalet biedt aan zowel kenners als belangstellenden.

Ramón Valle is de hoofdact van Jazz Tour aan de Maas. Foto TJ Krebs

Rik Cornelissen is mede-organisator en programmeur van Jazz Tour aan de Maas. Hij ziet na de succesvolle eerste editie de aflevering van dit jaar vol vertrouwen tegemoet. Temeer daar de gelijknamige stichting de basis van de Jazz Tour aanzienlijk heeft kunnen versterken. “Met name de zakelijke kant hebben we meer op orde kunnen brengen”, zegt hij. “Daardoor is de opzet professioneler geworden, zeker waar het randzaken betreft. Ik denk dan aan de kaartverkoop die geheel on-line verloopt en aan een nieuwe website. Bovendien kunnen we dit jaar beschikken over meer vrijwilligers.”

Jazz Tour aan de Maas is niettemin bewust klein en intiem van opzet gehouden. De opzet is dat deelnemers aan de Tour fietsend of anderszins door de natuur rijdend op bijzondere locaties langs de rivier concerten van jazzmusici bijwonen. Uitgenodigd hiervoor zijn Ramón Valle, The Preacher Men, Michiel Braam en Frank Nielander, Jeroen van Vliet en Mete Erker, Trifid, Corrie van Binsbergen, Izaline Calister en Ed Verhoeff en Egon Kracht & The New World Quartet.

Rik Cornelissen is mede-organisator en programmeur van Jazz Tour aan de Maas. Foto Gemma Kessels

Het parcours van Jazz Tour aan de Maas slingert door bosrijke omgevingen én door de uiterwaarden van de Maas. Bovendien worden twee provincies aangedaan: Gennep, Mook en Middelaar in Noord-Limburg en Bergen en Cuyk in Noord-Brabant.

Deelnemers kunnen kiezen uit drie routes: Miles Ahead, Blue in Green en Footprints. De afstanden zijn respectievelijk 20,6 km, 20,3 km en 8,7 km. Tijdens de eerste route worden vijf, tijdens de tweede vier en gedurende de korte omloop drie concerten aangeboden. Tijdens het avondprogramma treedt de hoofdact van het festival op: het Ramón Valle Trio.

De opzet van Jazz Tour aan de Maas lijkt sterk op die van de Zomer Jazz Fiets Tour in Groningen, die vorige maand zijn 33e editie beleefde. Afgekeken zeker? “Afgekeken? Afgekeken…”, roept Rik Cornelissen uit. “We hebben er zeker inspiratie uit geput, want de Zomer Jazz Fiets Tour is een waanzinnig leuk festival. Ik organiseer ons evenement met Thijs van de Wiel, een vriend van mij die wat commerciëler is ingesteld. Ik overtuigde hem vorig jaar van het idee dat het concept van Groningen ook hier zou kunnen werken.”

Tenorsaxofonist Mete Erker treedt in duovorm op met pianist Jeroen van Vliet. Foto Gemma Kessels
Tenorsaxofonist treedt in duovorm op met pianist Jeroen van Vliet. Foto Gemma Kessels

“We kozen ervoor om Jazz Tour aan de Maas samen te laten vallen met de Open Monumentendag. We slaan daarmee twee vliegen in één klap, want al onze concerten vinden plaats in monumenten. Zodoende is er op alle locaties wat te zien en krijgen de deelnemers ook historie mee.”

Toen de twee organisatoren vorig jaar begonnen, rekenden zij vanwege de kleinschaligheid op zo’n vijftig, zestig belangstellenden. Het werden er 250. “In de periode naar de eerste editie toe groeide en groeide de animo. We hadden tijdens de festivaldag prachtig weer en daardoor hebben we wellicht op de dag zelf veel kaarten verkocht. Nu is het zo dat de voorverkoop al goed loopt.”

Voor zowel de eerste als tweede editie was het samenstellen van het programma geen enkel punt. “We hebben geen groot budget, maar alle musici met wie we vorig jaar contact zochten, waren meteen enthousiast. Ondanks het feit dat we veel van hen vroegen: een aantal was er overdag en maakte ook deel uit van het avondprogramma. Maar dat was geen enkel punt: ‘Kijk maar hoe je ons inzet”, was de algemene reactie.”

Egon Kracht treedt aan met zijn New World Quartet. Foto Gemma Kessels

Dit jaar was het niet anders. “Programmeren was weer geen enkel punt”, lacht Rik Cornelissen. “We hadden heel veel keus, waardoor we moesten wikken en wegen. Ik ben heel blij en ook trots met de mensen die we nu hebben. Ze vullen een afwisselend en toegankelijk programma. Ik probeer jazz in de volle breedte te laten zien en horen. We maken een uitstapje naar klassiek met Egon Kracht en zijn New World Quartet en met Trifid, waar ikzelf deel van uitmaak (Rik Cornelissen is accordionist, rvdh), vrijere jazz wordt gebracht door Michiel Braam en Frank Nielander, de rauwere kant wordt vertolkt door The Preacher Men, het luisterpubliek wordt vergast op een soloconcert van Corrie van Binsbergen, Jeroen van Vliet en Mete Erker neigen soms naar pop en bij Izaline Callister krijg je latin-jazz opgediend.”

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

WWW.JAZZMAAS.NL

 

Previous

Jazzwerkplaats verwelkomt Zomergasten in jazz

Next

Jazz en de Walvis viert eerste lustrum uitbundig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook