Jazz, soul en wereldmuziek. Dat zijn de ingrediënten die het festival Jazz en de Walvis kleuren. Het evenement wordt zondag 15 september gehouden in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. Jazz en de Walvis viert hierbij zijn eerste lustrum.
De organisatoren van het festival – Mijke van Wijk, Ties Timmers, Wijnand Honig en Robert Soomer – geven het concept duidelijk weer als zij stellen dat het zich afspeelt in de huiskamers van het Oostelijk Havengebied. Dat begrip moet ruim worden gezien: Jazz en de Walvis zoekt het in oude industriële appartementen op de diverse eilanden, cafés en zelfs een boot. Daarmee mikt het evenement op de wijkbewoners, jazzliefhebbers van elders én op architectuurliefhebbers. Die laatsten krijgen een architectuurwandeling voorgeschoteld, verzorgd door Borneo Architectuur Centrum.
De optredens duren telkens een half uur, waarna de muziekliefhebbers te voet verder gaan naar een volgende locatie. Daarvoor is voldoende tijd. Er zit telkens een ‘gat’ van een half uur tussen de diverse concerten. En wie niet van wandelen houdt of één concert voldoende vindt om te bezoeken, koopt gewoon een kaartje voor dat ene concert. En denk je niet voldoende van jazz te weten, dan volg je het jazzcollege Crashcourse Jazz door Vera Vingerhoeds, dat ook onderdeel uitmaakt van het programma.
Belangstellenden kunnen kiezen uit maar liefst elf locaties. Jazz en de Walvis begint om 13 uur en duurt tot 17 uur. De programmering is breed. Die gaat van gitarist Reinier Baas tot Minyeshu, PAX the humanoid – frontman van het Kyteman Orchestra – samen met Niels Broos, Joris Vanvinckenroye, Ian Cleaver en Gijs Idema, The Electrification Trio celebrating Rob Franken en pianist Xavi Torres. Opvallend in de programmering is Reinier Baas, die stukken van één minuut brengt, alsmede de komst van de Ethiopische vocaliste Minyeshu, die zingt in haar moedertaal, het Amhaars.
Radiopresentatrice Mijke van Wijk was vijf jaar geleden bedenker van Jazz en de Walvis. “Ik woon zelf al ruim tien jaar in deze wijk en ik vond het zonde dat er zo weinig cultureels met dit prachtige gebied gebeurt” zo zegt zij. “Met ons concept zien bezoekers hoe bijzonder de architectuur van de wijk is én maken ze kennis met de beste jazz, soul of wereldmuziek uit heel Nederland en daarbuiten.”
RINUS VAN DER HEIJDEN
WWW.JAZZ EN DE WALVIS.NL