Het driedaagse North Sea Jazz festival experimenteerde dertig jaar geleden met een extra donderdag. Na twee keer hield het op. Het lijkt erop dat dit experiment dit jaar een vervolg krijgt. North Sea Jazz gaat dit jaar niet van start op de vrijdag maar opent donderdag 9 juli met een concert van zanger John Legend. Dit is nog maar een enkel optreden, maar misschien is dit de opmaat voor meer.

 

Alicia Keys is de hoofdact op zondag 12 juli, de laatste dag van North Sea Jazz 2020.
Alicia Keys is de hoofdact op zondag 12 juli, de laatste dag van North Sea Jazz 2020.

Deze week werd het grootste deel van het programma 2020 bekend gemaakt. Elke dag staat een grote naam op het programma, niet per se een grote naam in de jazzwereld. Lionel Richie op vrijdag 10 juli, Diana Ross op zaterdag 11 juli en Alicia Keys op zondag 12 juli. Lionel Richie en Alicia Keys stonden eerder op North Sea Jazz. Diana Ross, leadzangeres van de Supremes en icoon van de soulgeschiedenis van Detroit (Motown) niet en was zelden in ons land. Voor het eerst in1976 in Amsterdam, drie keer in de Ahoy, en voor het laatst in 2009 in het Gelredome. Het zou dus wel eens de laatste keer kunnen zijn dat we deze 76-jarige diva hier live kunnen horen.

Archie Shepp komt een ode brengen aan een van zijn leermeesters, John Coltrane.
Archie Shepp komt een ode brengen aan een van zijn leermeesters, John Coltrane.

Er zijn meer oude legendes, ook die de jazzliefhebbers hoog in het vaandel hebben staan, zoals tenorsaxofonist Archie Shepp (in juli 83 jaar) die twee dagen met een eerbetoon aan John Coltrane komt. Ook aanwezig zijn de 80-jarige pianist Herbie Hancock en de 77-jarige zanger-gitarist George Benson. Uit de oude doos is verder de gospelgroep The Blind Boys of Alabama te horen, inmiddels vernieuwd vanwege het wegvallen van de oude leden en waarbij de in 2018 overleden leadzanger Clarence Fountain vervangen is door Marc Cohn, niet blind, niet uit Alabama en geen Afro-Amerikaan.

Lionel Richie opent op vrijdag 10 juli het North Sea Jazz Festival 2020.
Lionel Richie opent op vrijdag 10 juli het North Sea Jazz Festival 2020.

Dit jaar zal er ongetwijfeld opnieuw worden geklaagd over het aandeel jazzpop (Jordan Rakei, Dweezil Zappa, Eric Gales, Little Simz, Nona, Typhoon, Yola, Ari Lennox, Baby Rose, Taxi Wars), maar dat North Sea toch echt nog wel een jazzfestival is bewijst het grote aandeel jazzgroepen. Een greep uit niet te missen artiesten: gitaristen Joe Bonamassa en John McLaughlin, drummers Mark Guiliana en Jeff Ballard, contrabassisten Jasper Høiby, Christian McBride en Dave Holland, pianisten Pablo Held, Kenny Barron, Brad Mehldau, Hiromi, en Joey Alexander, trompettisten Ibrahim Maalouf, Verneri Pohjola en Avishai Cohen, saxofonisten James Carter, Branford Marsalis, Julian Argüelles en Joshua Redman.

Brittany Howard mag je indelen in de categorie 'ruige blueszang'.
Brittany Howard mag je indelen in de categorie ‘ruige blueszang’.

Liefhebbers van jazz-zang komen aan hun trekken met Stacy Kent, Gregory Porter, Jazzmeia Horn en Kurt Elling en liefhebbers van de ruigere blueszang zullen genieten van Brittany Howard (blues/rock/Americana) en Christone ‘Kingfish’ Ingram.

Jazzmeia Horn ontpopt zich steeds meer als een pure jazzvocaliste.
Jazzmeia Horn ontpopt zich steeds meer als een pure jazzvocaliste.

Dit jaar is er weer een belangwekkende afvaardiging van de bruisende Londense jazzscene met Kokoroko, Nérija, Michael Kiwanuka, Nubya Garcia, en Shabaka and the Ancestors.

Hiromi is een duivelskunstenaar aan de piano.
Hiromi is een duivelskunstenaar aan de piano.

Wat er aan Nederlandse jazz is te horen, is nog grotendeels in nevelen gehuld. Op dit moment zijn alleen Mudita – de groep van Sanne Rambags – en New Cool Collective genoemd.

Joe Bonamassa heeft een grote schare fans, ook als hij optreedt op North Sea Jazz.
Joe Bonamassa heeft een grote schare fans, ook als hij optreedt op North Sea Jazz.

Het is te verwachten dat er binnenkort nog namen bekend worden gemaakt van onbekendere groepen, die maar al te vaak voor de leukste verrassingen in de kleine zaaltjes van Ahoy zorgen. De kaartverkoop begint op 2 februari.

Tekst en foto’s TOM BEETZ

 

PROGRAMMA NORTH SEA JAZZ FESTIVAL

Previous

Marjorie Barnes vertolkt rijke oeuvre Ella Fitzgerald

Next

Paradox Jazz Orchestra staat meteen als een woudreus

Lees ook