Parry Sound, een stadje van net vijfduizend inwoners in de provincie Ontario in Canada. Daar ontmoette violist Oene van Geel zo’n twaalf jaar geleden pianist David Braid. Het klikte meteen, de twee werden vrienden. Ze traden door de jaren heen met elkaar op. Nu komt David Braid weer naar Nederland, voor in elk geval twee concerten in Amsterdam en Austerlitz. En waarschijnlijk nóg een in Amsterdam. Plus een cd-opname.

 

Oene van Geel met zijn altviool in Café Welling in Amsterdam.

In Parry Sound aan de Georgian Bay in Canada wordt sinds 1979 jaarlijks het Festival of the Sound gehouden, georganiseerd door klarinettist James Campbell. Een man, breed in zijn muzikale opvattingen, zoals Oene van Geel hem omschrijft. In de Festival Performance Hall in Parry Sound biedt Campbell elk jaar speelgelegenheid aan musici uit elk denkbaar genre: jazz, blues, rock, pop, country, folk, kamermuziek, klassieke- en wereldmuziek. Plus aan allerlei podiumkunsten. “James vindt niets leuker dan mensen samen te brengen”, lacht Oene van Geel. “Een dikke twaalf jaar geleden nodigde het festival Zapp4 uit. We speelden er met David Braid, die jazz met kamermuziek, orkestwerken, koor en ook improvisatie incorporeert.”

NIEUWE DINGEN

“Dit concert leverde een bijzonder leuke klik en samenwerking op, waaruit nieuwe dingen ontstonden. David schreef verse stukken, kwam hier met Zapp4 spelen. Wij keerden terug naar Canada om met hem te spelen. David en ik hielden contact, stuurden elkaar muziek toe. Twee jaar geleden zei hij: ‘Kom naar Canada, ik regel daar een tournee voor ons tweeën.’ We hebben in een week het hele land door gevlogen.”

“Ik vind David Braids muziek geweldig. Het is zo’n prachtige  mengvorm van traditie, vernieuwing en frisheid. Er is sprake van een ontzettend mooie stemvoering en doorgecomponeerde elementen. Bovendien is zijn muziek melodisch en harmonisch heel sterk. Ik ben er echt door gegrepen, wat een gaaf repertoire en rijkdom! Voor iemand die deels in de jazz bezig is schept David  heel uitgebreide vormen en mooie harmonische schema’s. Als hij dingen schrijft voor bijvoorbeeld strijkkwartet en piano is er ook al sprake van zulke mooie kleuren. Alles heeft identiteit.”

David Braid is de muzikale makker van Oene van Geel. Foto Diana Piruzevska

Het repertoire dat Oene van Geel en David Braid kiezen voor de Nederlandse concerten strekt zich uit van kamermuziek tot groove gerichte muziek. “We gaan ook een stuk spelen met Indiase invloeden, dat ooit geïnspireerd was op Zapp4 (Strijkkwartet Zapp4 heeft zich afgelopen zomer opgeheven, red.). Later schreef David dan weer een stuk voor strijkkwartet en piano waar die invloeden van raga’s en modi ook weer inzitten. Helemaal op zijn Davids. Inspiratie pingpongt heen en weer en dat is superleuk. Een stuk is getiteld Joya Variations; een soort Indiase Balkan-drive vol onregelmatige ritmes. We spelen ook heel lyrische stukken van David en van mij werk dat geïnspireerd is op Renaissancemuziek. Plus enkele dingen die wat stemmiger zijn of flink op het ritme, eigenlijk van alles. Er is een breed palet aan kleur en altijd improvisatie. In Canada heb ik ook gezongen, David vond dat heel leuk. Grote kans dat ik dat hier ook doe.”

IMPROVISATIE

Improvisatie, de term viel al. Daar is ook ruimte voor? “Impro bepaalt dik de helft van het concert. Dat is juist zo gaaf:  hele geschreven delen en ook passages waar we enorm op avontuur gaan. Wat we in Canada minder hebben gedaan is puur vrij improviseren. Ik hoop dat we dat er hier ook bij gaan pakken. In ons samenspel is er aan de kant van kamermuziek sprake van het scherpst van de snede en daarnaast duiken er improvisatorische elementen op. David is harmonisch zo sterk dat hij van alles achter me langs legt waar ik enorm  alert op moet zijn. Het is allemaal heel rijk wat er langs komt. Je wordt enorm uitgedaagd.”

“Ik heb er veel zin in. We hebben in 2017 in Canada intensief samengespeeld, dan is er een basis. Sindsdien hebben we paar nieuwe dingen heen en weer gestuurd. Onze concerten dit weekeinde worden een kwestie van ophalen. Als er aftasten bij zit is dat juist mooi en spannend. David speelt piano en andere toetsen. Ook doet hij geprepareerde dingen. Financieel kunnen we elkaar bijna niets bieden of er iets aan over houden. Je doet het gewoon, deze concerten leveren mooie nieuwe dingen op. Bovendien voeden ze  mij enorm.”

Oene van Geel aan de bar van Café Welling in Amsterdam.

David Braid arriveert 9 februari aan het eind van de middag vanuit Scandinavië in Nederland. “Dan ben ik blij dat we de tijd voor het concert in Splendor Amsterdam nog met zijn tweeën kunnen doorbrengen. De volgende ochtend om 11 uur spelen we in het Beauforthuis in Austerlitz. ’s Middags is er in Café Welling in Amsterdam waarschijnlijk nog een optreden. Theo Loevendie speelt er zijn maandelijkse concert. Dit keer met Mark Haanstra, Maarten van der Grinten en Steve Altenberg. Theo vroeg of ik wilde meedoen.” David Braid gaat dan mee als ‘mystery guest’.

NIET BEKEND

David Braid is in Nederland geen bekende naam. Hij nam ooit wel iets op met Zapp4, maar de duocombinatie met Oene van Geel kent dit land nog niet. Om Braids bekendheid te vergroten – en zeker ook de zijne – nodigt Oene van Geel de Canadees uit om een dag later, op maandag 11 februari in Splendor een cd op te nemen.  “Vooral om elders aan te bieden en onze muziek te laten horen”, zegt de violist.

Tekst en foto’s GEMMA VAN DER HEYDEN

 Oene van Geel en David Braid

Splendor Amsterdam, 9 februari, 20.30 u
Beauforthuis Austerlitz, 10 februari, 11.00 u
Café Welling Amsterdam, 10 februari, 16.30 u

www.oenevangeel.com

 

Previous

INSOMNIO met jubelend eerbetoon Frank Zappa

Next

De echte jazzstem van Heleen van den Hombergh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook