De Tilburgse altsaxofonist Paul van Kemenade krijgt de Cultuurprijs 2020 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Volgens de jury geeft hij in allerlei hoedanigheden al decennia kleur aan het muzikale leven in Brabant en ver daarbuiten. Aan de jaarlijks toegekende Cultuurprijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

Paul van Kemenade wint de Cultuurprijs 2020 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.
Paul van Kemenade wint de Cultuurprijs 2020 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

De jury roemt het vakmanschap van Paul van Kemenade en zijn plek in het Brabantse muziekmilieu. Zij noemt hem ‘voorman van de roemruchte Tilburgse jazzscene. Van Kemenade heeft een volstrekt eigen klank en benadering, die met de jaren alleen maar aan kwaliteit heeft gewonnen’, aldus de jury.

Het juryrapport somt de kwaliteiten van kunstenaar Van Kemenade op: als saxofonist met een direct herkenbare toon; als bandleider van een groot aantal eigen groepen, ad-hoc ensembles en groepen waarin hij meespeelt; als componist van een groot oeuvre; als improvisator; als organisator – onder meer van het improvisatiefestival Stranger Than Paranoia – en als ondernemer. Ook wordt zijn rol als bruggenbouwer tussen de meest uiteenlopende genres aangestipt.

De jury had ook oog voor de educatieve taken die Paul van Kemenade zich door de jaren heen stelde. In de jaren tachtig was hij oprichter en stimulator van het Brabants Leerorkest, dat enkele jaren geleden navolging kreeg van het Zuid Nederlands Workshop Orkest. Ook hier speelt Van Kemenade een leidende rol, samen met de Bossche musicus Jeroen Doomernik.

CHINA

Hoewel de activiteiten van Paul van Kemenade zich allang uitstrekken over Nederland, Europa en de rest van de wereld – de altsaxofonist maakte en maakt faam in onder meer Zuid- en West-Afrika, Oost-Europa en China – heeft de jury uiteraard ook oog voor zijn verdiensten voor de provincie Noord-Brabant: ‘Paul van Kemenade is een wereldburger, maar als het gaat om samenwerking en vernieuwing vooral “every inch” Brabander’.

Prijswinnaar Van Kemenade is blij verrast met de toekenning van de Cultuurprijs, waarvan hij het bestaan wel kende. Maar er nooit aan heeft gedacht dat die hem zou toevallen. “Ik vind het hartstikke leuk en ben vereerd met de toekenning”, zegt hij in een reactie. Hij stelt nog niet eerder een provinciale prijs te hebben gekregen. Wel de Moderne Industriestad Prijs van de gemeente Tilburg en ook de Antony Kok Prijs van die stad. Ook werd hij benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Als pure jazzprijzen werd Paul van Kemenade gelauwerd met de Podiumprijs en de Boy Edgarprijs.

Wat de bestemming van het geld van de Cultuurprijs wordt, daar heeft de laureaat nog niet over nagedacht. “Ik koop er een elk geval een hometrainer van voor op de slaapkamer. Ik wil wat afvallen”, lacht hij.

De Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant wordt sinds 1998 uitgereikt. Eerste prijswinnaar was beeldend kunstenaar Paul van Dongen. In 2015 ging de prijs naar theatermaakster Jetse Batelaan, in 2016 naar jazzmusicus Eric Vloeimans, in 2017 naar (film)acteur Frank Lammers, in 2018 naar choreografe Pia Meuthen en in 2019 naar beeldend kunstenaar René Daniëls.

ONTWIKKELING

Het Prins Bernhard Cultuurfonds richt zich op de ontwikkeling van cultuur, natuur en wetenschap. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.

De commissaris van de Koning, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, reikt de Cultuurprijs 2020 op een nader te bepalen moment later dit jaar uit. 

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto GEMMA KESSELS

 

PRINS BERNHARD CULTUURFONDS NOORD BRABANT

Previous

De juichkreet van de triomf van het Tom Rainey Trio

Next

Lucas Dols (rondetijd 6.11,37)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook