Ze zijn het zwarte gat voorbij. De dood van Albert Siebelink – op 30 september 2015 – oprichter, programmeur en drijvende kracht van het International Gipsy Festival in Tilburg, heeft er bij de organisatoren van het evenement zwaar ingehakt. “We waren gedesoriënteerd”, zegt coördinator Hans Lamers erover. Maar nu, met de twintigste editie voor de deur, is er nieuwe energie binnengestroomd. Die zorgt ervoor dat het festival, dat zich op zaterdag 28 mei op een nieuwe locatie ontrolt, zich vooral ook richt op jongeren.

“We waren door de dood van Albert ontzield”, zegt Hans Lamers. “Hadden tijd nodig voor de rouw en die hebben we ook genomen. Nadien kwamen we er vrij snel achter dat wat het festival betreft zich heel veel in het hoofd en hart van Albert bevond, maar weinig in zijn computer. Albert wás het Gipsy Festival. In zijn systeem had hij alles op zijn eigen manier gedaan, wij zijn noodgedwongen op andere manieren gaan werken.”

De organisatoren van het International Gipsy Festival: programmeur Dré Sprangers, coördinator Hans Lamers, Lalla Weiss, Suzanne Keurntjes, publiciteitsmedewerker Kathinka Gescher en stagiaire Lotte van der Klei. Zittend en liggend Ireen Fasel en Agnes Naaijkens. Bregje Delrue ontbreekt op de foto. Foto Joep Eijkens
De organisatoren van het International Gipsy Festival: programmeur Dré Sprangers, coördinator Hans Lamers, Lalla Weiss, Suzanne Keurntjes, publiciteitsmedewerker Kathinka Gescher en stagiaire Lotte van der Klei. Zittend en liggend Ireen Fasel en Agnes Naaijkens. Bregje Delrue ontbreekt op de foto. Foto Joep Eijkens

ALBERTS ANGELS

Een van die manieren was de inzet van wat al snel genoemd werd Alberts Angels . Vijf vrouwen die zich met hart en ziel hebben ingezet om de twintigste editie tot werkelijkheid te maken: Bregje Delrue, Ireen Fasel, Suzanne Keurntjes, Agnes Naaijkens en Lalla Weiss. Bestuurslid Hans Lamers besloot om de maanden tot aan het festival een dag per week een coördinerende taak te vervullen. “Ik heb vooral geprobeerd rust en overzicht te creëren”, zegt hij hierover. “De meiden zijn vooral bezig geweest met de programma-invulling, Dré Sprangers en drie anderen hebben het programma samengesteld.”

Albert Siebelink tijdens het Gipsy Festival 2014 in de Interpolistuin. Foto Gemma van der Heyden
Albert Siebelink tijdens het Gipsy Festival 2014 in de Interpolistuin. Foto Gemma van der Heyden

Het International Gipsy Festival 2016 is vrijwel volledig in nieuwe kleren gehesen. Eerstens is de locatie veranderd. Die was altijd in de Interpolistuin en is nu verplaatst naar een plein achter de St. Jozefkerk aan de Heuvel, hartje binnenstad Tilburg. In feite is er sprake van twee pleinen, waar ook twee podia komen. “Twee tenten, een ervan met doorzichtige zeilen, zodat je de kerk goed kunt zien”, lachen Alberts Angels. “Interpolis wilde al een paar jaar dat wij geen entree meer zouden heffen voor het festival, maar dat is broodnodig. Albert Siebelink heeft dit altijd kunnen tegenhouden, maar nu hij er niet meer is, herhaalde Interpolis zijn eis. Met de nieuwe locatie zijn we heel blij; het was langzaam wennen, maar het is prima zo. Het is allemaal veel versteender maar wel intiemer met kleinere en minder hoge podia.”

Het nieuwe festivalterrein – zonder het zo vertrouwde gras van voorgaande jaren – kan 1250 mensen herbergen. “We hopen dat het te klein is. Bovendien is de akoestiek hier beter”, licht Lalla Weiss toe. Ook nieuw is dat het festival is teruggebracht van twee dagen naar één en dat het vlakbij gelegen popcentrum 013 vanaf zaterdagmiddag vier uur ook onderdak gaat bieden aan orkesten. 013 is bij de organisatie betrokken om de financiën beheersbaar te houden, maar zeker ook om jongeren naar het International Gipsy Festival te trekken.

KERKDIENST

Pikant detail is dat de kerk die nu zo’n beetje het hart van het festivalterrein inneemt, een eis om stilte heeft neergelegd. “Tussen kwart voor zes en kwart voor zeven is er een kerkdienst”, legt Agnes Naaijkens uit.  “Dan moeten wij de muziek stilleggen. Wat we dan doen? Lalla kookt voor de aanwezigen en  verhalenverteller Gadjo Joe treedt op, met accordeonist Michael Breukers. In 013 gaat de muziek in dit ene uur echter gewoon door.”

De Bosnische zangeres Amira Medunjanin is de hoofdact van het festival.
De Bosnische zangeres Amira Medunjanin is de hoofdact van het festival.

Porgrammeur Dré Sprangers had aanvankelijk een groslijst van vijftig ‘acts’. Er blijven er zo’n vijftien over, verdeeld over de diverse genres van gipsymuziek. Daarbij is de ideeënlijst die Albert Siebelink voor zijn overlijden al had samengesteld, gerespecteerd. Sprangers schreef een grondplan, dat voor een deel deel bestaat uit luistermuziek en voor een deel uit orkesten of bands. “Daarom hebben we ook maar één hoofdact: de Bosnische zangeres Amira Medunjanin. Gaandeweg de programmering kwam ik nog een andere lijst van Albert tegen, die niemand nog had gezien. Ik heb toen aan de andere programmeurs gevraagd de geest van Albert in de programmering te houden. Ondanks dat we een aantal flinke wijzigingen hebben doorgevoerd, zou Albert zeker ook tevreden zijn geweest. We hebben gewoon in zijn geest een aantal stoute beslissingen genomen.”

Kottararashky & The Rain Dogs
Kottararashky & The Rain Dogs

De organisatoren van het 20e International Gipsy Festival zien 013 als een uitgelezen kans om een complete avond te programmeren voor – zoals ze zelf zeggen – rock’nrollende gipsyvierders. “Drie stevige bands, Kottararashky & The Rain Dogs, Haydamaky en Bohemian Betyars treden op in de kleine zaal van 013, waar we ook van de bijbehorende foyer gebruik kunnen maken. Dat betekent ook een uitkomst als het buiten stil ligt vanwege de kerkdienst”, aldus Dré Sprangers.

ZONNEDANS

Het International Gipsy Festival, dat elk jaar ook vele buitenlandse bezoekers trekt, heeft nogal eens te kampen gehad met slecht weer. Dit jaar dénkt de organisatie daar niet eens aan. Want als zaterdag om 13 uur het festival begint, voert Lalla Weiss – tot dit jaar de gastvrouw van het festival en voor deze editie in die hoedanigheid opgevolgd door dochter Heidy – op een van de podia een Zonnedans uit…

RINUS VAN DER HEIJDEN

20e International Gipsy Festival
28 mei, plein kerk Heuvel en Veemarktkwartier
Aanvang 13.00 uur, einde 23.15 uur
Aansluitend in 013 een afterparty met DJ Dieter
Tot 04.00 uur Balkan Beat Bar

Volledige programmering:
www.gipsyfestival.nl 

 

Previous

Enrico Rava vindt de jazz van nú veel minder interessant

Next

International Gipsy Festival is notulist en heraut tegelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook