Jazzfestival Make It staat in de startblokken voor de tweede editie. Meer nog dan vorig jaar willen de organisatoren de nadruk leggen op de aanwezigheid van jonge en talentvolle makers, die zij de Grote Namen van Morgen noemen. In drie dagen tijd biedt het festival – georganiseerd door vier jonge muzikanten die elkaar ontmoetten op het conservatorium in Tilburg – een gevarieerd programma op meerdere plekken in deze stad. Make It ontrolt zich van 19 tot en met 21 september.
Vorig jaar omvatte de programmering van Make It zowel gevestigde als nieuwe namen. Dit jaar slaat de balans vooral door naar aankomende musici. Met bekende namen trek je op voorhand publiek, hetgeen nodig is om én de zalen vol te trekken én daardoor de begroting rond te krijgen. Koen Smits, een van de organisatoren, is het daar wel mee eens. Hij ziet het echter net even anders.
“Grote namen gaan wij niet uit de weg”, zegt hij. “Vorig jaar hebben we die mix gehad van bekende en nog onbekende musici. Voor deze editie hebben we ons vooral gericht op de jonge makers, hetgeen beter past bij de identiteit van ons festival. We hebben nu acts die er goed in passen en wellicht de grote namen zijn die ze in de toekomst gaan worden. In principe heeft deze keuze niet met geld te maken. Van de andere kant natuurlijk weer wel. Minder grote namen scheelt geld. Wij proberen ons te onderscheiden van andere festivals. Ik heb het idee dat grote evenementen een goede prijs betalen voor bekende musici, maar de jongens eromheen met een kleine gage weg zetten. Wij doen dat niet, we betalen alle musici die vrijdag en zaterdag bij ons spelen, marktconform.” Op de donderdagavond staat de AMPA JazzRonde op het programma, die wordt ingevuld door studenten van AMPA – voorheen Fontys Conservatorium en andere conservatoria.
HONORARIA
Koen Smits wijst er op dat Make It voor een deel is ontstaan uit de ontzetting die bij de organisatoren toesloeg, nadat zij kennis hadden genomen van de honoraria die andere festivals in Nederland aan bekende namen betalen. “En dan mag de rest komen voor een appel en een ei”, schetst Smits de situatie. “Wij hebben ervoor gekozen om ook jonge talenten fatsoenlijk te betalen.”
Bekendere namen dan jong talent die op Make It 2019 hun opwachting maken zijn Hendrik Lasure’s Warm Bad, Valvetronic Brassband, Red Light Jazz Society en Jeroen van Vliet. Deze musici treden zaterdag 21 september op in diverse zalen van Theaters Tilburg. Het festival beleeft de officiële opening op vrijdag 20 september in Paradox met een concert van het pianotrio Enemy. Poppodium 013 doet dit jaar ook mee met Make It. Daar treden dezelfde avond het Doppler Trio en Son Swaga op. Het laatste gezelschap is volgens de organisatie een negenkoppige familie die verhalen vertelt van strijdende stammen, natuurkrachten en kosmische toverkunst. In de praktijk moet dit een mix worden van funk-fusion, spiritual jazz en videogame music.
Make It begint al op donderdag 19 september met de AMPA JazzRonde, waarin twaalf formaties gratis concerten geven in cafés in de binnenstad van Tilburg. Ze worden samengebracht in vier clusters. Eén cluster is gesitueerd aan de rand van het stadscentrum. Daardoor kan het gebeuren dat de groep Meatshell optreedt in een zaak in tweedehands meubels. Wat u zegt: een aparte concertplek. “Het publiek mag daar op tweedehands stoelen zitten”, lacht Koen Smits.
PUBLIEKSTREKKERS
Blijft toch het gegeven dat publiekstrekkers als Jameszoo en New Cool Collective, die vorig jaar op het programma stonden, dit jaar ontbreken. “Klopt”, beaamt Koen Smits. “We wilden ook nu een verbinding leggen tussen jong en ouderen. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld Ian Cleaver en Jasper Blom op één podium. Dit jaar hebben we ook naar die formule gezocht, maar konden die niet vinden. Paul van Kemenade hebben we benaderd, maar die kon niet.”
“Jeroen van Vliet was vorig jaar curator voor een bepaalde zaal, dat is hij nu weer. Hij heeft nu Gijs Idema en Mo van der Does samengebracht en de groep Organ Utan geprogrammeerd. We hadden nog één act over voor die zaal. De grap is dat ikzelf (Koen Smits is trompettist, rvdh) nu speel met Jeroen.”
Ook de constatering dat diverse jonge musici die vorig jaar optraden nu weer aanwezig zijn, onderschrijft Koen Smits. “Gitarist Prashant Samlal hadden we vorig jaar uitgenodigd, omdat hij de Conservatorium Talent Award had gewonnen. Dit jaar hebben we hem weer geprogrammeerd, omdat hij nu een eigen kwartet heeft en net een cd heeft uitgebracht. Hetzelfde geldt voor contrabassist Tijs Klaassen. Hij is vooral bekend als sideman, nu komt hij met een eigen kwintet. Heel gaaf dat hij nu zijn eigen muziek kan brengen. Muddy Grease viel vorig jaar op tijdens de JazzRonde. Waarop wij dachten: dan mogen ze volgend jaar weer. We willen het publiek ontwikkelingen die musici doormaken, laten zien.”
Koen Smits kijkt met genoegen terug op de eerste editie in 2018. “We hebben toen een mooie en zachte start gehad. We weten dat publiek binnen krijgen, dit jaar lastiger wordt. Dat zal niet vanzelf gaan. Ons doel is dat we publiek gaan verrassen. We hebben daarbij geen zorgen over mensen als ze eenmaal binnen zijn. Dan worden ze vanzelf verrast, krijgen we reacties van mensen die dingen hebben gezien die ze niet verwachtten en die heel goed vonden. We hopen een lange adem te hebben wat betreft het binnen krijgen van de mensen. We blijven daarvoor continu fijn tunen met onze partners: Paradox, 013, Theaters Tilburg en AMPA. We waken ervoor dat onze identiteit hetzelfde blijft.”
Ondanks het feit dat “de voorverkoop op dit moment niet vanzelf gaat”, ziet Koen Smits een zonnig verloop voor de tweede editie van Make It. “Vorig jaar was dat ook zo. We kregen toen vooral mensen binnen via de deurverkoop tijdens de laatste week. Misschien wordt het niet super druk, wel gezellig.” Op de vraag hoe hij daar zo zeker van kan zijn wijst hij naar het verloop van de eerste editie. “Paradox was uitverkocht, er waren vijfhonderd mensen op zaterdag in Theaters Tilburg en naar schatting zo’n duizend mensen bezochten toen de JazzRonde.”
RINUS VAN DER HEIJDEN