De Nederlandse filmer Udo Prinsen, het Amerikaanse tijdschrift Downbeat en de Canadese musicus Quinsin Nachoff hebben allemaal te maken met een project dat ‘Path of Totality’ heet. Het verwijst naar de gelijknamige cd van Nachoff, die begin juni door zes korte films mondiale bekendheid moet krijgen. ‘Splatter van Udo Prinsen is een van die fimpjes.

 

Filmmaker Udo Prinsen. Foto Adi Tudose

Oene van Geel was degene die Udo Prinsen bij het project betrok. De altviolist kende de van oorsprong Canadese sopraansaxofonist en componist Quinsin Nachoff en raadde hem aan “eens contact te zoeken” met Prinsen. De twee kwamen met elkaar in contact, waarbij de filmer vertelde dat hij op het punt stond een fotoreis te maken naar de omgeving van Spitsbergen met zeilschip Noorderlicht. “Dit bracht de mogelijkheid met zich mee om beelden te filmen in het arctisch poolgebied. Eenmaal thuis deed het ritme van Splatter de rest en ontstonden ‘edit’ en ideeën voor de animatie. De film, net als de muziek, voelt voor mij alsof we getuige zijn van het einde van een wereld en de geboorte van een nieuwe.”

ONTWAKEN

Hetgeen de beelden van de film duidelijk uitdrukken. Aan het begin van het twee minuten durende filmpje hoor je geluiden alsof de wereld aan het ontwaken is. Animatiebeelden die door de arctische filmfragmenten zijn heen geweven versterken de indruk dat van deze wereld afscheid wordt genomen, om een nieuwe te verwelkomen.

Een beeld uit ‘Splatter’ van Udo Prinsen.

Splatter, dat gisteren (4 maart) op Downbeat zijn première beleefde, maakt deel uit van zes filmpjes. Twee zijn er al klaar, het derde is dat van Udo Prinsen. Begin juni ziet het zesde het levenslicht. De films zijn geschoten door een Kroatische, twee Canadezen, een Amerikaan, een Zuid-Koreaan en de Nederlander.

Udo Prinsen heeft de in New York woonachtige Nachoff nog niet persoonlijk ontmoet, maar is laaiend enthousiast over diens initiatief. “Het is gedurfd. Quinsin heeft besloten om zes filmmakers opdracht te geven even zovele art-tracks te creëren die zijn muziek vertegenwoordigen. Iets waar ik mij erg graag bij aan wilde sluiten. We waren het snel eens dat Noordse sferen vorm zouden geven aan mijn film. Quinsin en ik hebben elkaar kunnen vinden in een visueel en muzikaal ritme dat hopelijk andere kunstenaars inspireert.”

Een beeld uit ‘Splatter’ van Udo Prinsen.

MARTIN FONDSE

Udo Prinsen woont en werkt in Utrecht. Hij werkte in het verleden samen met Eric Vloeimans, Martin Fondse, Han Bennink, Oene van Geel, Mark Haanstra en Annie Tangberg aan tal van korte films en multidisciplinaire projecten. Muziek en visuele taal spelen bij zijn werk altijd een grote rol. Al van jongsaf aan interesseerde de  klassieke tekenfilm hem mateloos. Eind jaren negentig vertrok hij naar Marv Newland van studio Rocketship Animation te Vancouver om zich daar verder te bekwamen in het filmvak.

Dat Prinsen met Nachoffs project in aanraking kwam, vindt hij niet verwonderlijk. “Ik ben een filmmaker die tegen de jazzscene aanschurkt. Toen ik in contact kwam met Quinsin Nachoff bleek dat hij zijn nieuwe album wilde promoten, maar er geen reclameverhaal van wilde maken.” Toch zou je kunnen spreken van een clip, zoals er duizenden zijn te vinden op YouTube. Udo Prinsen is het daar niet mee eens. “Quinsin is anders te werk gegaan. Als de zes filmpjes straks af zijn, vormen zij samen een context. Quinsin weet dat hij publiek voor zijn nieuwe album Path of Totality vooral on-line moet zoeken, omdat distributie van muziek een moeilijk punt is.” Vandaar deze werkwijze.

Quinsin Nachoff bracht ‘Path of Tonality’ uit. Foto Bo Huang

GRENSOVERSCHRIJDEND

Quinsin Nachoff werd geboren in Toronto en trok later naar New York City. Hij werkt altijd grensoverschrijdend. Zijn muziek beweegt zich naadloos tussen jazz en klassiek. Nachoff was halve finalist in de Thelonious Monk Jazz Saxophone Competition en is genomineerd voor tal van Canadese National Jazz Awards. Hij maakt deel uit van Flux, het Ethereal Trio, Horizons Ensemble en FoMo-kwartet, evenals het Pyramid-project.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Quinsin Nachoff – Path of Totality
Whirlwind Recordings

Quinsin Nachoff– tenor- en sopraansaxofoon
David Binney– alt- en C-melodysaxofoon
Matt Mitchell– piano en toetsen
Nate Wood– slagwerk
Kenny Wollesen– slagwerk
en gasten

www.udoprinsen.com

www.quinsin.com

www.whirlwindrecordings.com

 

 

Previous

Khcheich, Fentross en Ornstein zijn fabuleus

Next

Met 'Trinity' geen gevaar bominslag bij Lijbaart c.s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook