Bijna tachtig minuten onheilspellende gitaarmuziek, gespannen boven een desolaat landschap dat droefheid verraadt, maar waar soms op onvermoede plekken klaprozen openbloeien. Met welks kleur gitarist David Torn zich gelukkig niet als een onheilsprofeet manifesteert, maar als een musicus die de wereld waarin hij leeft vertrouwt en met zijn muziek probeert leefbaar te houden.

David-Torn_400Only Sky bevat bijna tachtig minuten gitaarklanken en muziek van een elektrische ud, gevoed en aangevuld door ingenieus samengestelde elektronica en samengevat in negen eigen composities. Wellicht slaat de titel van het album op de aard van de muziek: ‘Alleen Maar Hemel’ om je boven het aardse en zijn daarmee begrensde mogelijkheden te kunnen verheffen. David Torn maakt bedachtzame exercities op de elektrische gitaar en ud, verricht veldonderzoek en voedt én breekt melodieuze passages af door ze te vervangen door ontregelende elektronische klanken. Soms doen die denken aan een cd die in de speler blijft ‘hangen’ door een smetje op het schijfje, een andere keer brengt David Torn zwaar-industriële geluiden in, die alles overheersend de ruimte gaan vullen. Ze zijn angstaanjagend en komen bedreigend over. Tegelijkertijd echter bouwt de gitarist aan de illusie dat er licht is aan de horizon, hij heeft de klaprozen aan de kim al opgemerkt.

David Torn werd in 1992 medisch behandeld voor een hersentumor. Hij hield er gehoorproblemen aan over. Op deze solo-cd, de opvolger van Playground, die hij in 2007 voor ECM opnam, lijkt het erop dat hij die problemen in een nieuwe dimensie heeft geplaatst. Dat hij rechtstreeks datgene wat in zijn hoofd aan muzikaals opborrelt, aan zijn muzikale laboratorium heeft toevertrouwd. Met als verrassend resultaat een album dat is gebouwd op klanklandschappen. Maar dan van het soort waar wij nog nauwelijks kennis van hebben genomen.

Torn, die in de jaren tachtig meespeelde in het toenmalige kwartet van Jan Garbarek, heeft aardig wat van hem opgestoken. Van Bill Frisell overigens ook. Maar Torn gaat verder: hij exploiteert niet de landschappen waar beide inspirators in blijven werken; Torn kiest de hemel erboven uit om vanuit daar de elementen nieuwe betekenissen te geven. Only Sky overtuigt je daarvan.

 

RINUS VAN DER HEIJDEN

David Torn – Only Sky
ECM Records
www.ecmrecords.com

David Torn: gitaar en elektrische ud

Previous

Spotify Playlis Yuri Honing

Next

Oliver’s Cinema massief brok muziek met fluwelen randjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook