Snarenspul, zo mag je de bezetting omschrijven van Shisha Group: ud, mandoline, gitaar en piano. Om te completeren moeten daar ook slagwerk en percussie bij worden genoemd. Shisha Group staat onder leiding van Janos Koolen, multi-instrumentalist. Hij heeft ook de helft van de stukken op deze eersteling van de groep geschreven.

Janos Koolen beweegt zich op het vlak van volks- en popmuziek en met deze cd heeft hij ook het terrein van jazz betreden. Dit dan voornamelijk omdat de muziek een betrekkelijk hoog improvisatieniveau bevat. De titelloze cd laat horen hoe je door de juiste vermenging van instrumenten, fascinerende resultaten kunt bereiken. En bovendien hoe die confusie de muziek kan laten reizen en daardoor diverse werelddelen kan bereiken. Je hoort Arabische muziek – niet alleen gekleurd door het gebruik van de ud – maar evenzeer Ierse volksmuziek, Oosteuropese zigeunerklanken, dansbare klezmer en improvisaties die ingenieus in gemakkelijk in het gehoor liggende liedfragmenten zijn vervlochten.

Janos Koolen is de vaste begeleider van Frédérique Spigt, speelt samen met Fay Lovsky en Joost van Es en maakt deel uit van de bluegrass-formatie Monroe. Namen en richtingen die je niet direct in verband brengt met improvisatiemuziek en de mooi bedachte term Arabicana. Maar Janos Koolen heeft er zich met Shisha Group niet met een jantje-van-leiden van af gemaakt. Hij en udspeler Haythma Safia en slagwerker/uduspeler Arthur Bont leveren vakwerk af, dat tot in details de klankrijkdom van de diverse aangestipte culturen alle recht doet.

Uiterst fraai voorbeeld daarvan is het traditionele stuk Longa, dat een opgetogenheid verraadt die je in de woelige Oosterse wereld waaruit het stamt, nauwelijks meer kunt voorstellen. Ook Ode to Abdel Wahab van de gelijknamige componist doet uiterst authentiek aan. Hoe mooi mengt hier de gitaar van Janos Koolen met de ud van Haytham Safia. En met diens stem. Het is uiterst jammer dat Safia maar in twee stukken zijn zang inzet, want het is zonder meer duidelijk dat die stem – zoals vaak in Oosterse muziek – een zelfstandige lijn toevoegt aan de hier gebruikte overige zes instrumenten. En dat ook Janos Koolen zelf weet waarover hij het muzikaal heeft, is te horen in zijn eigen compositie The Shisha King.

De cd is in maart van dit jaar opgenomen in de gloednieuwe eigen Studio Doornenburg van Koolen. Het is te hopen dat Shisha Group met deze schijf aan de weg gaat timmeren en dit zo mooi bedachte concept verder en verder en verder gaat uitwerken. Want potentie schuilt er volop in dit trio.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Shisha Group – Shisha Group
Me & My Other – Continental Record Services

Haytham Safia – ud en zang
Janos Koolen – mandoline, gitaar, piano
Arthur Bont – slagwerk en udu

www.shishagroup.nl

 

Previous

Spotify Alessandro Fongaro

Next

Temko lokt uitgebreide ruimtereis ’s mensens oren in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook