Van zand wordt glas gemaakt, maar wat gebeurt er als je van glas naar zand terugkeert? Voor het antwoord zou je de nieuwste cd van het trio Kapok kunnen gaan beluisteren: ‘Glass to Sand’. De muziek maakt duidelijk wat Morris Kliphuis, Timon Koomen en Remco Menting beogen: terugkeren naar het fundament, naar de basisbestanddelen van muziek en van daaruit opnieuw gaan opbouwen.

Kapok_400Glass to Sand is een cd die je niet zomaar even beluistert. Het beste is te gaan zitten en de veelheid aan klankkleuren op je af te laten komen. Die kleuren hebben de drie bandleden zelf ontwikkeld: Morris Kliphuis met zijn hoorn, cornet en toetsen; Timon Koomen met zijn gitaren; Remco Menting met een zelfgebouw drumstel, met daarnaast percussie, piano en vibrafoon. Kijk, daar kun je al een breed palet mee neerleggen. Maar het wordt allemaal nog veel spannender doordat het trio gasten heeft uitgenodigd. Dat zijn toetsenist Niels Broos, tenorsaxofonist/basklarinettist Mete Erker en trompettist Coos Zwagerman, hoornist Romain Bly, trombonist Kobi Arditi en tubaïst Patrick Votrian. De laatste vier maken deel uit van het brassensemble K.O. Brass.

Van de triovorm blijft zodoende weinig over, zou je zeggen. Met zo’n instrumentarium denk je eerder aan een kleine bigband. Dat is zeker niet zo, omdat de inbreng van de gasten delicaat gedoseerd is. Ze dragen maar aan enkele stukken bij. De bijzondere uitbreiding heeft echter alles te maken met de spelopvatting van Kapok: het trio blijft de soepel draaiende spil binnen de muziek, die net als het instrumentarium naar alle hoeken en gaten van muziek verglijdt. Daarin zit de tweede krachtfactor van Kapok: bij het zoeken naar de grondslagen van hún muziek zijn meteen begrenzingen opgeruimd: hier klinkt muziek die je jazz, klassiek, wereldmuziek, rock, hiphop, Americana en wat al niet meer zou kunnen noemen. Wat je vooral hoort is vrijheid, vrijheid in de keuze van de stukken, de uitvoering ervan, de ongebruikelijke samenstelling van de instrumenten, het concept en… en… Ook op dit punt kun je weer eindeloos door fantaseren.

In net veertig minuten legt Kapok je aan een luisterketting die zijn weerga niet kent. De zacht zijden klank van de hoorn, die voornamelijk wordt ingezet binnen klassieke muziek, contrasteert uiterst aangenaam met de messcherpe ritmes, tempi en accenten van gitaren en slagwerk. En vormt een natuurlijk bondgenootschap met de overige instrumenten. De tien stukken barsten met titels als Kraslot, Myoclonus, Hophop, Cacti en Roadside Picnic al van de diversiteit, maar dat geldt nog meer voor de uitwerking ervan. Om nog even in de terminologie van de klassieke muziek te blijven: Glass to Sand is een symfonie die is geschreven door Beethoven, Mozart, Wagner en Mahler tegelijk. Onbegrijpelijk zo mooi.

 

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

Kapok – Glass to Sand
Kerfstok Records – distr. Coast to Coast BV
www.kapokmusic.com
Voor tourlijst zie:  http://www.incrowdentertainment.nl/kapok/337-kapok-glass-to-sand

Morris Kliphuis – hoorn, cornet, toetsen
Timon Koomen – gitaren
Remco Menting – slagwerk, percussie, piano, vibrafoon
Gasten: Niels Broos – toetsen
Mete Erker – tenorsaxofoon en basklarinet
K.O. Brass – koperinstrumenten

Previous

Leo Svirsky (rondetijd 09:15;62)

Next

Spotify Playlist Teus Nobel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook