Bij de eerste klanken van de cd ‘So Wrong’ denk je Lotte Lenya te horen, de zangeres die het Duitse cabaret uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw belichaamde. Die indruk blijft ook hangen bij de overige zeven nummers van het album. Maar hier is de Griekse formatie StarWound aan het werk, die met dank aan Lenya, Kurt Weill en Bertolt Brecht een nieuwe muziekvorm presenteert.

Rockcabaret noemen zij hun inspanningen. Daarbij gaat het – uiteraard – niet alleen over muziek, maar vooral ook over de teksten. Het Duitse cabaret uit de jaren dertig was een aanklacht tegen sociale en maatschappelijke situatie van dat tijdperk. StarWound beoogt hetzelfde: een eigen visie geven op onrechtmatigheden in onze wereld. Waar daar onder meer zijn: Donald Trump, bootvluchtelingen waarmee vooral Griekenland te maken krijgt en de angst die de vaak explosieve wereldpolitiek veroorzaakt. Helaas moet je ver zoeken om die beschuldigingen uit de (Engelstalige) teksten te kunnen puren.

De boodschap van So Wrong zit veel meer in de filosofische en intermenselijke verhoudingen van StarWound. Liefde en het voorbijgaan ervan is een rode draad, eenzaamheid ook. De manier waarop je in het leven staat, hoe een wolf leeft en overleeft, het komt allemaal voorbij. Het zijn geen cabaretteksten zoals wij die kennen, maar samen met het opgelegde harnas van de muziek komen zij wel enigszins in die richting. De Griekse zangeres Konstantina Stavropoulou vertolkt ze, samen met de gastvocalisten mezzosopraan Konstantina Stavropoulou  en Doros Demosthenous.

Met gitaar, piano, toetsen, basgitaar, drums, cello, viool, bastrombone en klarinet wordt een mix neergelegd van klassiek, pop en spoortjes van jazz. Maar vooral de typische Duitse cabaretmuziek van Kurt Weill dringt zich op. Zijn zo herkenbare Weense salonmuziek, zijn operaklanken die worden gekleurd door naïtiveit en sarcasme, de honkende ritmes die de muziek haar beladenheid meegeven. StarWound is erin geslaagd met eigentijdse verworvenheden die nieuwe muziekvorm gestalte te geven: rockcabaret.

StarWound bestaat zes jaar. In 2015 in Athene opgericht, bracht het ensemble de debuut-cd Miles To Walk uit, een maatschappelijke kreet tegen de sociale en financiële crisis in Griekenland. Hiermee introduceerden zij hun rockcabaret. Nadien traden zij in veel landen in Europa op, onder meer in Nederland.

Nu gaan zij een Benelux-tournee beleggen. Op 13 september treden zij op in Sazz ’n Jazz in Brussel, op 14 september in Mixtree in Amsterdam, op 15 september in Dizzy in Rotterdam en op 17 september in café De Blauwe Kater in Leuven tijdens het Colora Festival.

RINUS VAN DER HEIJDEN

StarWound – So Wrong
eigen beheer, distr. Akanthos Ltd.

Konstantina Stavropoulou – zang
Philippos Gregorios Sougles – gitaar
Petros Bouras – piano en toetsen
Ioannis Stavropoulos – basgitaar
Dimitris Azorakos – drums

Gasten:
Alexandra Gravas – mezzosopraan
Doors Demosthenous – zang
Marina Kolovou – cello
Dimitri Triantafyllou – viool
Spyros Moschonas – bastrombone
Savas Vagenas – klarinet

www.starwoundband.com

 

Previous

Zomerjazzfietstour leidt naar vier kanaries, wijn en spek

Next

De missie van Fie Schouten met 'haar' Basklarinet Festijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook