Het cd project ‘We Do It Out Of Love’ is een prachtig eerbetoon aan de meester van de chromatische mondharmonica Jean ‘Toots’ Thielemans. Een mooier uitgeleide had de innemende en zeer gewaardeerde Toots zich niet kunnen wensen. Zes harmonicaspelers uit verschillende landen danken Toots voor alles wat hij voor hen heeft betekend en spelen ieder twee nummers van of in de stijl van Toots. 

We-Do-It-Out-Of-Love_400De muziek en de jazz in het bijzonder zijn oneindig veel dank verschuldigd aan onze Belgische zuiderburen. Eén van de toonaangevendste instrumenten in de jazz is natuurlijk de saxofoon, uitvinding van de Belgische Adolph Sax. Het instrument begon vanaf 1920 aan een opmars en werd omarmd door talloze vernieuwende muzikanten in de Verenigde Staten. Twee jaar later wordt in 1922 Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans geboren die in 1948 dezelfde route volgt en in de jaren vijftig als gitarist in de band van Charlie Parker en het kwintet van George Shearing speelde. In 1958 brengt hij zijn eerste soloplaat Man Bites Harmonica uit waarop hij zijn virtuositeit op de harmonica kan laten horen. Wie had toen kunnen denken hoe deze bescheiden jongen uit de Marollen zou uitgroeien tot één van de meest gewaardeerde  en virtuoze muzikanten ter wereld.

De deels met crowdfunding tot stand gekomen cd We Do It Out Of Love is door samenloop van omstandigheden naast een eerbetoon ook een afscheid geworden. Een waardig afscheid met nummers van Toots of die door hem zijn vertolkt, aangevuld met door de zes vaardige harmonicaspelers speciaal aan Toots opgedragen composities.

Opener Waltz For Sonny is een tribuut van Toots aan saxofonist Sonny Rollins, uitgevoerd door Antonio Serrano die er verrassende elementen uit de flamenco aan toevoegt en het ritme van de wals deels loslaat. Het door Gabriel Grossi gecomponeerde en gespeelde Samba Pro Toots ligt in de lijn van de succesvolle The Brasil Project-platen uit de jaren negentig waarop de Braziliaanse muziek en de mondharmonica voor elkaar geschapen lijken te zijn. Op deze platen speelt ook pianist Ivan Lins mee, die samen met Vitor Martins Velas componeerde. De hieruit klinkende melancholie is misschien wel kenmerkend voor de stijl van Toots. Enkel begeleid door elektrische piano dwarrelen de tonen van Grégoire Maret door de kamer. Vervolgens laat Franco Luciani zijn dank blijken met Barón Toots dat overvloeit in Three Views Of A Secret van Jaco Pastorius.

Olivier Ker Ourio speelt met zijn instrument en stijloefeningen als een ware volgeling, waarbij hij in Eva de ‘blue note’ veelvuldig laat klinken. Toots was een meester in het gebruik van de ‘blue note’ en wist deze altijd op het juiste moment te spelen. In Estate jongleert Gabriel Grossi met fragmentjes die zo lijken te zijn ontsnapt aan Dat Mistige Rode Beest, de mooie en dromerige compositie van Rogier van Otterloo uit de film Turks Fruit, waarmee Toots vooral bekend is geworden bij het grote publiek in Nederland. Op de plaat verder onder andere Better Days Ahead van Pat Metheny, I Do It For Love van Paul Simon en For My Lady en Old Friend van Toots.

De muziek van Toots maar vooral de mens Toots zal altijd in de harten zijn gesloten van de vele mensen met wie hij heeft samengewerkt en die van zijn muziek houden. We Do It Out Of Love is een erg mooie plaat en had zonder hem nooit gemaakt kunnen worden. In april hebben de initiatiefnemers nog gelegenheid gehad om dit eerbetoon aan hem te overhandigen voor zijn vierennegentigste verjaardag. Hij zal dit ongetwijfeld hebben afgedaan als te veel eer, zo bescheiden als hij was. Maar teveel eer voor Jeanke is niet mogelijk. De zes muzikanten tonen hun dankbaarheid voor wat zij van hem hebben geleerd en doen dat overtuigend. De muzikale erfenis lijkt hiermee geborgd en wordt hopelijk voortgezet door deze uitstekende harmonicaspelers. Een mooie afsluiting van een lang en creatief leven kan niet beter dan met een door journalist Rudie Kagie opgetekend citaat van Toots zelf: ‘Het enige dat voor mij telt, is of ik er kippenvel van krijg’. En zo is het maar net.

PAUL VAN DUN

Various artists – We Do It Out Of Love (A Tribute To The Great Toots Thielemans)
eigen beheer

met onder andere:
Gabriel Grossi – harmonica
Antonio Serrano – harmonica
Grégoire Maret – harmonica
Alex Rossi – harmonica
Franco Luciani – harmonica
Olivier Ker Ourio – harmonica

Previous

Gideon Tazelaar (rondetijd 5.54.21)

Next

ZomerJazzFietsTour 2016 zet revolutie van toen opnieuw in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook