HENK. Niets meer, gewoon: HENK. Het zal wel een artistieke oprisping zijn, dat alleen maar vermelden van een voornaam. Maar volledig is de naam Henk de Ligt. Contrabassist en componist. En drijvende kracht achter een mooie cd, deze ‘Earth Tones’.

Henk de Ligt schreef tien van de dertien composities, twee zijn er van de hand van pianist Ed Baatsen, de andere van de Engelse barokcomponist Henri Purcell. En dan nog niet eens diens minste stuk: When I’m Laid in Earth uit zijn enige (volledig gecomponeerde) opera Dido And Aeneas. Deze opsomming alleen al suggereert dat er heel wat valt te beleven op Earth Tones. Dat is zeker ook het geval.

Henk de Ligt is er ronduit in geslaagd enorme diversiteit en gelaagdheid aan te brengen in de dertien stukken. Dat is zeker zijn verdienste, maar de doorwrochte keuze van medemusici is daar zeker ook debet aan. Die twee aspecten bijeen gevoegd maken van Earth Tones een document dat in vogelvlucht door de historie van de jazz gaat. Je hoort er immers – verre – referenties aan het Liberation Music Orchestra, aan Miles Davis, aan contrabassisten als Victor Bailey, Ron Carter en Eddie Gomez, aan gedegen hardbopmateriaal, aan jazzmatige kamermuziek, aan beklijvend ‘aangeefwerk’ – Henk de Ligt zelf bijvoorbeeld in voornoemd Purcellstuk – aan doorleefde soli van ieder bandlid, aan… ja, aan wat eigenlijk niet. En daarbij dient aangemerkt dat om bij het Liberation Music Orchestra en Miles Davis te blijven, er niet wordt gekopieerd. Integendeel, de reminiscenties zijn geleende elementen, waarmee de eigen muziek van HENK zijn definitieve aanblik krijgt.

Henk de Ligt vind je nauwelijks terug in het reguliere jazzcircuit. Dat is een vreemde zaak, want deze jazzmusicus kan zich met gerust gemoed meten met collega’s, die daarin wél opduiken. Misschien dat hij al zijn energie wil stoppen in de composities die hij schrijft, de lessen die hij geeft, of de band tussen de musici in HENK verder verstevigen. Het kwintet bestaat in de herfst twee jaar en heeft sindsdien een enorme meerwaarde ontwikkeld. Het zou kunnen dat je de naam HENK dan ook in ruimer verband moet zien. Wellicht doelt de leider op de coherentie die het ensemble kenmerkt. Want of je nou Henk de Ligt, Ed Baatsen, Ad Colen, Bert Lochs of Friso van Wijck heet en er zou met pluimen moeten worden gestrooid, dan krijgt eenieder een even grote bos. HENK is het samengaan van deze zo mooie musici en zo bekeken is de naam een eerbetoon aan het kwintet én in elkaar opgaan van ieder zo waardevol individu.

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto Henk de Ligt: CEES VAN DE VEN

Henk – Earth Tones
LiBa (eigen beheer)

Bert Lochs – flügelhorn en trompet
Ad Colen – tenor- en sopraansaxofoon
Ed Baatsen – piano
Henk de Ligt – contrabas
Friso van Wijck – slagwerk

www.henkdeligt.com

 

Previous

Haarlem Jazz & More heeft meer ruimte nodig voor jazz

Next

Eclecticisme en spaarzaamheid tekenden John Abercrombie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook