Contrabassist Guus Bakker speelt al zo’n twintig jaar samen met gitarist Andreas Suntrop en slagwerker Pim Dros in het trio GAP. Hoewel hij nooit de noodzaak zag het trio uit te breiden, heeft hij dat toch gedaan en zichzelf meteen gebombardeerd tot bandleider. Het resultaat is ‘Polder’, vertolkt door GAP plus tenorsaxofonist/basklarinettist Nils van Haften en trombonist Vincent Veneman.

Guus-BakkerGuus Bakker nam ook de tien composities minus één voor zijn rekening en met recht kan dan ook worden gesproken van een (eerste) eigen cd. Een die ook onmiskenbaar een eigen geluid heeft, die de uitbreiding met rietinstrumenten en trombone met twee handen heeft aangepakt en zodoende een échte luister-cd – met vele verrassingen onder de oppervlakte; dus vaak luisteren! – oplevert.

De aanwezigheid van Nils van Haften en Vincent Veneman is niet van de individuele kant, maar mengt organisch met bijvoorbeeld de gitaar van Andreas Suntrop. Het stuk Look a Here is daar een mooi voorbeeld van: een uitbundige saxofoonsolo van Nils van Haften is de inleiding voor een gitaarexercitie van Suntrop, waarna de saxofoon het weer overneemt en de gitaar het stuk beëindigt. Op het eerste gehoor nogal voor de hand liggend, maar hier o zo mooi organisch achter elkaar gelegd.

Dat Guus Bakker voor zowel Nils van Haften als voor Vincent Veneman koos, is een bewuste keuze. Hij kent beiden uit het Clazz Ensemble en heeft zodoende alle gelegenheid gehad hun individuele kwaliteiten te beschouwen en te toetsen.

De titel Polder is ook al bewust gekozen. Hij slaat enerzijds op het poldermodel, een term uit de Nederlandse politiek van de jaren negentig en anderzijds op de plek waar de muziek is opgenomen: de Spaanse polder bij Rotterdam. Het poldermodel als concensus voor politiek en maatschappij – hier in de muziek de overeenkomst tussen muzikale thematiek en uitvoering – en de polder die het water moet tegenhouden. Bij Guus Bakker zijn dat de vergezichten van weiden en slootjes, onder wolkenluchten neergelegd. Díe schetsen in muziek is zeker ook de bedoeling van de cd geweest.

De lucht boven Polder heeft het kwintet met vrolijke wolkjes gesierd. Die ook het karakter van een zekere ernst in zich dragen, nodig om muziek haar juiste draagkracht mee te geven. Guus Bakker is daar met verve in geslaagd.

 

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

Guus Bakker – Polder
Zennez Records
www.guusbakker.com

Guus Bakker contrabas, basgitaar
Nils van Haften tenorsaxofoon, basklarinet
Vincent Veneman trombone
Andreas Suntrop gitaar
Pim Dros slagwerk

Previous

Alune Wade en Harold López-Nussa meesters in het mixen

Next

spotify playlist Dominic J Marshall

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook