Zangeres Simone Honijk presenteerde onlangs haar derde cd ‘From This Moment On’. Een mix van nieuw en oud werk, met zelfs een eigen compositie van de vocaliste: haar eerste. Bij het beluisteren vraag je je af: waarom deze keuze?

Wat is het nut anno 2017 om als jazzmusicus op jouw manier – dat dan wel – standards en ander bestaand werk te presenteren? In een tijd waarin een groot deel van de muziekindustrie teert op vertolkingen en niet op creaties, zou zeker op het gebied van jazz scheppende creativiteit voorop moeten staan. Zangeres Simone Honijk zoekt naar eigen zeggen haar artistieke expressie met respect voor de jazztraditie. Op From This Moment On doet zij dat onder meer met composities van de gebroeders Gershwin, Cole Porter, Clare Fisher en Joe Henderson. Verder leveren haar bandleden Dirk Balthaus en Thomas Winther Andersen bijdragen en schreef de zangeres zelf een handvol teksten.

Bij het vertolken van andermans werk – nogmaals: ook al meen je dat op je eigen manier te doen – loert het gevaar dat je al die verschillende arrangementen niet aankunt. Dat overkomt Simone Honijk hier overduidelijk. Haar stem vertoont weinig veerkracht, is zwak in het hogere register en ontbeert ook een eigen klankkleur. Het vlakke geluid trekt elk van de elf stukken op From This Moment On naar een ‘middle of the road’-niveau, dat veilig aandoet maar het karakter van de gekozen composities weinig of geen recht doet.

Het kwartet dat Simone Honijk begeleidt kan ook al geen potten breken. Het blijft aan de veilige kant van begeleiden, verzuimt om de zangeres naar avontuurlijke hoogten te stuwen. De individuele bijdragen van de bandleden zijn oké, maar doen niet meer dan het gladde karakter van de muziek versterken. Misschien is dit de bedoeling van zangeres en band. In dat geval levert From This Moment On zeker luisterplezier op voor mensen die de diepte van vocale jazz anno 2017 niet of nauwelijks kennen.

Simone Honijk studeerde in 2005 af aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar stem toen klonk als die van bijna alle juist afgestudeerde jazzzangeressen: nog lang niet trefzeker, met slijtvlekken op de plaatsen waar het allemaal nog niet zo gebeiteld zit. Na het afstuderen begint voor conservatoriumstudenten het echte werk. Dat gold natuurlijk ook voor Simone Honijk. Het is jammer dat de zangeres in de voorbije twaalf jaar niet veel verder is gekomen dan wat de conservatoriumstudie haar heeft opgebracht.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Simone Honijk – From This Moment On
eigen beheer

Simone Honijk – zang
Dirk Balthaus – piano
Thomas Winther Andersen – contrabas
Niek van Wiggen – slagwerk
Ellister van der Molen – trompet en flugelhorn

 

www.simonehonijk.com

 

Previous

Estafest is assemblage van schone muzikale kunsten

Next

Paul van Kemenade (Rondetijd 3.22,72)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook