Een vulkaan die telkens maar weer uitbarst. En de natuur daardoor voortdurend blootstelt aan nieuwe verschijningsvormen. Vervang de vulkaan door muziek en je krijgt hetzelfde effect, tenminste als je naar C.B.G. luistert: de Celano/Baggiani Group. In zes stukken laten de Argentijnse, in Amsterdam wonende gitarist Guillermo Celano en slagwerker Marcos Baggiani horen hoe de wereld om hen heen verandert en hoe zij daarmee muzikaal omgaan.
De nieuwste cd van C.B.G. is getiteld Erasing Borders en daarmee wordt de bedoeling van Celano en Baggiani nog eens onderstreept. De wereld wordt immers steeds kosmopolitischer met als gevolg dat grenzen elke dag meer vervagen. Niet alleen de dagelijkse werkelijkheid maar ook de daarmee samenhangende ontwikkeling van alle kunsten. Hier in het bijzonder die van de muziek, die geen rubricering meer verdraagt. Erasing Borders is een amalgaam van allerlei stijlen, die verbonden worden door de vérgaande improvisatiekunst van de vier uitvoerders.
Guillermo Celano kreeg in 2013 van het North Sea Jazz Festival een compositie-opdracht. Hij bouwde die op ervaringen en muzikale beelden die al lang in hem leefden. De ervaringen werden en worden gevoed door de wereld om hem heen, met name door de globalisering en alles wat daarmee samenhangt. En door de veranderingen die dit met zich meebrengt, vooral op sociaal, politiek en muzikaal terrein. Hieruit is deze nieuwe cd Erasing Borders voortgekomen.
Een lange inleiding, wellicht nodig om te proberen uit te leggen hoe C.B.G. al die ideeën in muziek uitdrukt. Op de eerste plaats door een droombezetting gevormd door klarinettist en tenorsaxofonist Joachim Badenhorst, contrabassist Clemens van der Feen en Celano en Baggiani zelf. Op de tweede plaats door het loslaten van muzikale categorieën en op de derde plaats door het innemen van absolute vrijheid. Die op zijn beurt weer bewerkstelligt dat de vier musici niet volgens modellen werken, maar door de onverwachte posities die zij op elk moment van de muziek innemen, elkaar uitdagen en naar nieuwe uitdrukkingsvormen drijven.
C.B.G. mag je zonder overdrijving een sterbezetting noemen. Joachim Badenhorst lijkt in zijn saxofoonspel alles wat ooit op een tenorsaxofoon werd voortgebracht, te hebben opgezogen. Gemakkelijk in het gehoor liggende melodieën blijken vaak de opstap naar baanbrekende improvisaties. Op basklarinet heeft Badenhorst een prachtig eigen geluid, waarmee hij kan raspen, maar ook onbetamelijk kan uithalen. In zekere zin geldt dit ook voor de gitaar van Guillermo Celano. Hij legt bijna schrikbarende melodische frases naast een afgrond van schurende vrijheden. Clemens van der Feen op contrabas zorgt voor waardevolle contrapunten. Hetzelfde doet slagwerker Marcos Baggiani.
En met zijn allen laat C.B.G. ons nadenken over die veranderende wereld om ons heen. Waar het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Luister in dat verband naar The Immigrant, Requiem for a Dying Planet en War For Peace and Oil en je weet wat C.B.G. én zijn muziek bedoelen.
RINUS VAN DER HEIJDEN
C.B.G. Cellano/Baggiani Group – Erasing Borders
Trytone
www.cbg-music.com
www.trytone.org
Joachim Badenhorst – klarinet, basklarinet en tenorsaxofoon
Guillermo Celano – gitaar
Clemens van der Feen – contrabas
Marcos Baggiani – slagwerk