Marsmannetjes zijn het nog net niet, de drie leden van Tin Men and the Telephone. Maar geland op deze aarde zijn ze wel en slechts om één reden: de wereld ontdoen van populisme en daarmee samenhangende levensgevaarlijke politieke beslissingen. Tin Men nodigt je uit daarbij te helpen. Hoe? Door de nieuwste cd ‘Furie’ aan te schaffen.

World Domination Part 1 – Furie is de volledige naam van de nieuwe cd van Tin Men and the Telephone. Furie is de afkorting voor Federal Union for Restoring Intergalactic Equilibrium. De naam behelst een buitenaards interventieteam te zijn, dat op de aarde de orde komt herstellen. Populisme is het grootste gevaar dat de wereldbol bedreigt en daarmee ook de opkomst van domme, narcistische krankzinnigen die in naam landen leiden, maar in werkelijkheid despotisme en oorlogszucht introduceren. Weg met die mannen, vindt Tin Men. Furie helpt om figuren als Donald Trump, Vladimir Poetin, Kim Jong-un, Recep Tayyip Erdogan, Marine Le Pen, Viktor Orbán en Nigel Farage in elk geval van déze wereld te ontdoen. Luister eens naar de stukken Comme Les Chiens (met een gastrol voor Ben van Gelder), The Wall en Kim Jong-un. Dan raak je vanzelf overtuigd hoe knettergek de mafkezen Le Pen, Trump en Jong-un werkelijk zijn.

Natuurlijk is team-Furie geen werkelijkheid. Maar Tin Men heeft het begrip science-fiction aangegrepen om een verbluffend muzikaal sprookje te vertellen. Het bedient zich van dezelfde werktuigen als voornoemde wereldleiders: nepnieuws en als onderdeel daarvan het in de wereld sturen van leugenachtig ‘feiten’materiaal. Fictie en werkelijkheid lopen daarmee door elkaar en dat dit op een meer dan verrassende manier gebeurt is te danken aan het vakmanschap waarmee Tin Men elektronica en computers beheerst. Want Furie wortelt weliswaar in de jazz, maar vliegt door het gebruik van hedendaagse technologische ontwikkelingen als een drone boven de muziek.

Furie laat de piepjes van ruimtevaartuigen horen, de (vervormde) stemmen van wereldleiders, dan plotseling een hartverwarmend stukje jazz à la pianotrio, rijke improvisaties met bruuske wendingen, fijnzinnige entre-acts en onrust. Onrust, gevoed door het demagogisch gebral van voornoemde wereldleiders die op hun beurt door de drie musici van Tin Men and the Telephone ongenadig op de huid worden gezeten. Daarmee wordt Furie even geloofwaardig als het vorige project met de Tinmendo-app, waarmee het publiek tijdens live-optreden een (bijna) gelijkwaardige partner werd met de drie musici.

Dat is met Furie ook weer zo, zij het in beperkter mate. Als aardigheidje bij de cd heeft Tin Men een interactieve website ontwikkeld, waarmee luisteraars naar de cd de ‘behandelde’ wereldleiders van de aardbol kunnen swipen. Bovendien kunnen zij suggesties voor andere wereldleiders achterlaten, die Tin Men daarna aan de website toevoegt. Ook hier weer geldt dat Tin Men niet alleen op muzikale gronden, maar zeker ook aan zijn geweldige fantasie computerverworvenheden uitbuit, die hun gelijke niet kennen en wellicht een voorloper zijn van allerlei elektronische zaken die de drie nog in portefeuille hebben.

Door deze werkwijze worden twee werkgebieden in de strijd geworpen: Tin Men stelt op een enerzijds speelse, maar anderzijds zeer serieuze manier hedendaagse ontwikkelingen aan de kaak. En het tweede werkgebied, de ernst van de muziek wordt door de humoristische computervindingen weliswaar onderuit gehaald, maar de uitvoering van Tin Men’s muzikale concept blijft er wel als een kasteel mee staan. Ook op deze manier kun je dus muziek consumeren. Want daar is het Tin Men and the Telephone uiteindelijk allemaal om te doen: luister naar onze muziek en wat we daarmee allemaal willen vertellen.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Tin Men and the Telephone – World Domination Part 1 – Furie
Eigen beheer

Tony Roe– piano, videobeelden en elektronica
Pat Cleaver– contrabas
Bobby Petrov– slagwerk
Gast:
Ben van Gelder– altsaxofoon

World Domination Part 1 – Furie wordt op twee plekken gepresenteerd: op 10 mei in LantarenVenster in Rotterdam, op 12 mei in het Bimhuis in Amsterdam.

www.tinmenandthetelephone.com

Previous

Jazz à Liège maakt ruim baan voor Belgische jazzscene

Next

Human Element presenteert fusion op gouden schaaltje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook