De op 22 augustus 2021 in de Hammerstudios in Basel Zwitserland opgenomen cd ‘Conversation Elemental’ geeft een mooi beeld van de kracht die vrije, geïmproviseerde muziek nog steeds in zich draagt.

Wat het kwartet op dit album speelt is absoluut niet vernieuwend of baanbrekend, want daarvoor leunt het materiaal teveel op het free-jazzidioom zoals dat zich in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ontwikkelde. Het roept bij mij wat associaties op met de nog altijd inspirerende ensembles van Dave Holland – destijds onder andere met saxofonisten Anthony Braxton en later Steve Coleman – maar ook met het werk van trompettist Don Cherry. Alsmede aan zo iemand als de bijna vergeten fenomenale klarinettist John Carter. Zij zijn allen weer schatplichtig aan altsaxofonist Ornette Coleman: een van de grootste muzikale wegbereiders uit de moderne jazz. Uiteindelijk kom je hoe dan ook uit bij hem.

De geest van Ornette waart ook zeker op Conversation Elemental rond. Er wordt op heel hoog niveau gespeeld en iedere musicus is een meester op zijn instrument. Je wordt meegenomen op een muzikale reis die dus niet veel nieuwe inzichten brengt, maar die laat horen dat de improvisatievormen die zich in al die jaren ontwikkeld hebben, nog steeds goede voertuigen zijn voor spannende klankbeelden en interessante muzikale afslagen. Die conversaties zijn soms kernachtig, dan weer contemplatief maar van grote klasse.

Altaxofoniste Tineke Postma etaleert haar enorme kracht als improvisator en is onmiskenbaar de leidende stem in het ensemble. De accordeon van João Barradas kleurt verrassend goed. De virtuoze contrabassist Rafael Jerjen is met zijn razendsnelle spel een grillige speler in de trend van iconen als Gary Peacock en de eerder genoemde Dave Holland, maar mist wat dat aangaat een klein beetje karakter qua eigen sound en frasering. Drummer Florian Arbenz die hier ook executive producer is voor Hammer Records, is eigenlijk de leider van het ensemble zo blijkt uit de liner notes. Hij speelt geweldig en is zowel subtiel als gedetailleerd en krachtig waar nodig zoals in Waking With A Start.

Dit is een album dat de liefhebbers van freejazz zeker zal waarderen.

ERIC VAN DER WESTEN

TINEKE POSTMA-JOÃO BARRADOS-RAFAEL JERJEN-FLORIAN ARBENZ 

Conversation Elemental

Hammer Records

Tineke Postma – altsaxofoon
João Barradas  – accordeon
Rafael Jerjen  – contrabas
Florian Arbenz – drums

www.florianarbenz.com

Previous

November Music soms ook paleis der weemoed

Next

Bij November Music zit de elektronica ook wel snor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook