Het hoesje is een enkellaags kartonnen flutding, de inhoud een kroonjuweel. ‘Om de oude wereldzee’ heet de nieuwste cd van het Tony Overwater Ensemble en het enige dat er op is aan te merken, is dat zo’n eindeloos mooi document een waardiger verpakking had verdiend.

Om de oude wereldzee is ook een achtdelige tv-serie van de IKON, die op zondag 10 mei de start kende en is gebaseerd op de reis die politicus Abraham Kuyper in 1905 de wereld rond, ondernam. Programmamakers Hans Hermans en Martin Maat vroegen contrabassist en componist Tony Overwater de muziek voor de serie te schrijven. En daar heeft deze jazzmusicus een echte parel van gemaakt.

wereldzee_500Tony Overwater, die zich onder meer de Arabische muziekcultuur heeft eigen gemaakt, ging op strooptocht door de Balkan en verder langs Ottomaanse, Arabische, Griekse en Westerse muziekverworvenheden. Tegelijkertijd werden ook het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Andalusië en Italië aangedaan. Waarbij onmiddellijk de vraag rijst: is dat allemaal in een dik uur te behappen? Ja, luidt het volmondige antwoord. Tony Overwater kreeg het voor elkaar een uiterst coherent geheel te scheppen, waarbij tijdsdruk geen enkele rol speelt, rust over de luisteraar neerdaalt en de muziek in haar ongerepte veelkleurigheid volledig open bloeit.

Om zijn muzikale denkbeelden gestalte te geven, omringde de componist/contrabassist zich met musici uit Nederland, Duitsland, Palestina en Griekenland. Ieder bracht zijn eigen ideeën én instrumenten mee en het is vooral dit laatste dat Om de oude wereldzee een welhaast ongrijpbaar en uniek karakter meegeeft. De instrumenten bewegen zich van ud tot klarinet, van tarhu (viersnarige knieviool) tot harmonium en van viool tot percussie. En daaroverheen regeert Tony Overwater met zijn contrabas en violone. De ene keer donker en warm bewegend op de onderlaag van de muziek en dan weer souverein de melodie neerleggend.

Om de oude wereldzee is een cd die je blíjft beluisteren. Je mag het natuurlijk niet hardop zeggen, maar de tv-serie heb je er niet per se bij nodig. De Roemeense gipsymuziek die de bijna tachtig minuten durende cd opent is de start van je eigen wereldreis, die het heden – verbeeld door eigentijdse compositorische opvattingen – verbindt met het verleden – de inzet van het in gereformeerde kringen zo geliefde harmonium, de 17e eeuwse violone en de 18e eeuwse fortepiano.

Oprecht mag je stellen dat het Tony Overwater Ensemble raakt aan nieuwe muzikale grenzen.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Tony Overwater Ensemble – Om de oude wereldzee
Jazz in Motion Records
www.facebook.com/omdeoudewereldzee

Tony Overwater contrabas en violone
Rosanne Philippens viool
Nizar Romana ud
Michalis Cholevas tarhu
Maarten Ornstein klarinet
Rembrandt Frerichs fortepiano en harmonium
Ruven Ruppik percussie

Previous

B.B. King sloeg brug tussen blank en zwart

Next

Spotify playlist Fulco Ottervanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook