De jonge Servische drummer Vladimir Kostadinovic bracht onlangs zijn tweede album onder eigen naam uit. Zijn kwartet bestaat uit de Sloveense pianist Marko Churnchetz en twee zwaargewichten, de Amerikaanse contrabassist Joe Sanders en de Canadese tenorsaxofonist Seamus Blake. Op Kostadinovics debuutalbum ‘Course of Events’ (2011) deed hij een beroep op pianist Danny Grissett en tenorsaxofonist Jimmy Greene. Zijn nieuweling, ‘The Left Side Of Life’, is een live-opname en bestaat uit acht eigen composities, opgenomen op Werelddierendag 2014 tijdens het Generations Jazz Festival te Frauenfeld (Zwitserland).

Vladimir-Kostadinovic_400In het openingsnummer Face To Face bewijst Seamus Blake dat zijn naam niet ten onrechte op de cd-hoes staat afgedrukt. Hij domineert met hoge uithalen. Geen van de overige kwartetleden durft hem in de rede te vallen. Churnchetz geeft op piano een technisch gezien knappe, maar niet al te spannende solo weg. Het is allemaal wat voorspelbaar. De solo van Kostadinovic brengt uiteindelijk toch nog enig vuurwerk. Het tweede nummer, Balkan Flood schept rust, maar is ook weinig origineel. Blake is weer aan het woord en af en toe laat hij de ruimte voor de door Churnchetz staccato aangeslagen akkoorden.

Het titelnummer blijkt een dominante bijdrage aan het album. Kostadinovic geeft een krachtige solo weg en stelt vervolgens Churnchetz in de gelegenheid om te excelleren, totdat Blake weer net iets te snel inzet. De tenorsaxofonist krijgt overigens op alle opnames erg veel ruimte. Dat is jammer, want ook de pianist past prima in de ruimtelijke opzet van Kostadinovic. Churnchetz krijgt in de tweede helft nog even de gelegenheid om zich te bewijzen en hij slaat zich er prima doorheen.

One for Monk geeft blijk van een grondige kennis van de door Monk gebruikte akkoordenmodulaties, maar verder blijft het een overduidelijke Kostadinoviccompositie. Het is vooral de ritmesectie, die samen met de saxofonist Monk eert met deze bijdrage. De pianist trekt zijn eigen plan, buiten het idioom van Monk om. Het is al met al een van de verfrissendste bijdragen op deze plaat.

De compositie Frauenfeld is genoemd naar de plaats waar het album is opgenomen. Een stuk dat wordt geïntroduceerd door Churnchetz en vervolgens wordt gevuld met afwisselend synchroonspel tussen pianist en saxofonist. Blake gaat de hoogte in terwijl Sanders en Kostadinovic hem vanaf de begane grond proberen bij te benen. De pianist beweegt er ergens tussenin. De in de overige nummers naar de achtergrond gemanoeuvreerde Joe Sanders laat zich hier niet uit het veld slaan. Hij krijgt nu alle ruimte om met repeterende bewegingen zijn contrabas in de etalage te plaatsen. En dat blijft hij, samen met Churnchetz doen, terwijl Blake zijn salvo’s de zaal invuurt.

The Left Side of Life is een authentieke, maar weinig verrassende, live-opname. Het album wordt vooral gedragen door het uitmuntende tenorspel van Seamus Blake. De vraag is: is het in huis halen van een ster voldoende om een goed album te verzorgen? Doet zijn aanwezigheid recht aan de overige bandleden? Waarschijnlijk niet. De composities van Kostadinovic zijn stuk voor stuk origineel genoeg, maar in de uitvoering ontbreekt de hand van de meester. Hoe zouden de nummers klinken zonder Blake? Misschien komen we dat te weten als Kostadinovic verder gaat als trio.

ROBIN ARENDS

Vladimir Kostadinovic – The Left Side Of Life
Enja Records

Seamus Blake- tenorsaxofoon
Joe Sanders- contrabas
Marko Churnchetz- piano
Vladimir Kostadinovic – drums

www.enjarecords.com
www.vladimirkostadinovic.com

Previous

Met Holland-Amerikalijn naar 'Con Alma' van Jonn Reyna

Next

Improvisatie is de levensadem voor Angelo Verploegen

Lees ook